Latest News

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Ποιοι ευθύνονται για τον "εξαφανισμένο" Χρήστο Παππά - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη



 
Άφαντος παραμένει ο Χρήστος Παππάς, την ώρα που οι υπόλοιποι καταδικασμένοι της Χρυσής Αυγής παίρνουν τον δρόμο για... τη φυλακή, πλην του Γιάννη Λαγού που είναι στις Βρυξέλλες.

Η εξαφάνιση του Χρήστου Παππά αποδεικνύει την πλήρη ανετοιμότητα των αρχών και γελοποιεί τους θεσμούς, τη Δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.  

 Ο Χρήστος Σπίρτζης, σε δήλωσή του για το θέμα, καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όφειλε να γνωρίζει πού βρίσκονται και να συλλάβει τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, κάνει λόγο για «δυσανεξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις δημοκρατικές διαδικασίες».   

Ο Χρήστος Παππάς κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς αναστολή. Όμως, μέχρι στιγμής παραμένει ασύλληπτος.  

 Αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του στην περιοχή του Παπάγου το απόγευμα της Πέμπτης, με ένταλμα, αλλά διαπίστωσαν ότι δεν ήταν εκεί. Ο Παππάς παραμένει άφαντος, παρότι οι πληροφορίες πριν από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης ανέφεραν ότι παρακολουθούνταν οι κινήσεις όλων των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης, δήλωσε ότι προς το παρόν ο Παππάς επιλέγει να μην εμφανιστεί ενώπιον των αρχών.  

 «To αντισυνταγματικό επιτελικό κράτος Μητσοτάκη τα καταφέρνει μια χαρά όταν είναι να συλλάβει ανήλικα δεκατετράχρονα παιδάκια, χωρίς ουσιαστικές κατηγορίες εναντίον τους και να τα αφήσει για μερόνυχτα στη ΓΑΔΑ. Δεν έχει, όμως, φαίνεται την ίδια αποτελεσματικότητα και τις ίδιες επιδόσεις όταν πρόκειται για καταδικασθέν ηγετικό στέλεχος της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και μάλιστα τον υπαρχηγό της, Χρήστο Παππά», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ. 

  «Όλη η δημοκρατική Ελλάδα περίμενε με αγωνία την ανακοίνωση των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής και την απόφαση για την μη αναστολή των ποινών. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όφειλε να γνωρίζει πού βρίσκονται και να συλλάβει τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής σε περίπτωση που αυτή ήταν η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης», υπογραμμίζει.  

 «Η εξαφάνιση του Χρήστου Παππά και το γεγονός ότι διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί να παραδοθεί αποδεικνύει την πλήρη ανετοιμότητα των Αρχών, γελοιοποιεί τους θεσμούς, τη Δημοκρατία και τη δικαιοσύνη», τονίζει ο κ. Σπίρτζης και συνεχίζει στη δήλωσή του:   «Συνιστά μία ακόμη απόδειξη της δυσανεξίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις δημοκρατικές διαδικασίες, λίγες μέρες μετά την επικοινωνιακή μάχη εντυπώσεων που επιχείρησε να δώσει ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Θα αναλάβουν επιτέλους ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης τις ευθύνες τους;».  


Τι υποστηρίζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Αν η αστυνομία παρακολουθούσε με οποιονδήποτε τρόπο τον Χρήστο Παππά, θα παρανομούσε διπλά, υποστηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι παραμένει άφαντο το στέλεχος της Χρυσής Αυγής.  

Με μία ανακοίνωση 11 σημείων, το υπουργείο απαντά στη δήλωση που έκανε ο Χρήστος Σπίρτζης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως το γεγονός ότι ο Παππάς δεν έχει συλληφθεί «γελοιοποιεί τους θεσμούς, τη Δημοκρατία και τη δικαιοσύνη». Παράλληλα κάλεσε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.   

Στην απάντησή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει πως ο Χρήστος Παππάς εμφανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα την 1η Οκτωβρίου, ως όφειλε να κάνει κάθε 1η του μηνός με βάση τους περιοριστικούς όρους που άλλαξαν τον Μάρτιο του 2015.  

 «Εάν η αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χρήστο Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!», αναφέρει το υπουργείο.  

 Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες ημέρες εγκαλούσε το υπουργείο γιατί δεν συνέλαβε τον ευρωβουλευτή Λαγό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή καλεί το υπουργείο και την αστυνομία να παρανομήσουν. Και στον Λαγό και στον Παππά. Να μην εφαρμόσουν τη νομιμότητα, αλλά να ερμηνεύσουν το κράτος δικαίου α λα καρτ. Η ταραγμένη μετεμφυλιακή πολιτική μας ιστορία θα έπρεπε να είναι μάθημα για αυτές τις επικίνδυνες σκέψεις», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.   

«Για τον φυγόποινο Χρήστο Παππά η αστυνομία ενεργεί τα δέοντα. Το έχει κάνει πολλές φορές και με επιτυχία», καταλήγει η ανακοίνωση.   Ο Χρήστος Παππάς παραμένει ελεύθερος, παρά την απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή, για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.   Τα υπόλοιπα στελέχη της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκαν σε ποινές χωρίς αναστολή, είναι στα χέρια της αστυνομίας και αναμένεται σήμερα να πάρουν τον δρόμο για τη φυλακή. Εξαίρεση αποτελούν ο Γιάννης Λαγός- εντός της ημέρας θα διαβιβαστεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το απόσπασμα της απόφασης που τον αφορά- και ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος παραμένει άφαντος, παρά τις έρευνες.   

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:   «Περί σύλληψης Χ. Παππά, καταδικασθέντος ηγετικού στελέχους της Χ.Α. και περί άστοχης πάλι δήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα:

   1. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 27/8/2015, ήρθησαν περιοριστικοί όροι που ίσχυαν για τον αποφυλακισθέντα τον Μάρτιο 2015 Χ. Παππά: Είχε υποχρέωση να εμφανίζεται μόνο μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό τμήμα (την 1η κάθε μήνα), αντί για τρείς που ίσχυαν προηγουμένως και δεν ήταν πια υποχρεωμένος να διανυκτερεύει σπίτι του, στου Παπάγου. 

  2. Δηλαδή οι όροι έγιναν κατά πολύ επιεικέστεροι. Τους αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, δεν κυβερνούσε η Ν. Δημοκρατία, ήταν υποχρεωμένη να τους εφαρμόσει η Αστυνομία.  

 3. Ο Χ. Παππάς με άνεση εφήρμοζε τους νέους όρους. Τελευταία φορά εμφανίσθηκε στο Τμήμα την 1η Οκτωβρίου 2020, ως όφειλε. Και η Αστυνομία το κατέγραψε και ενημέρωσε, ως όφειλε.  

 4. Έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί. Δεν είχε καμιά τέτοια υποχρέωση, δεδομένου του προαναφερθέντος βουλεύματος.  

 5. Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο.  

 6. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!  

 7. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες εγκαλούσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί δεν συνέλαβε τον ευρωβουλευτή Λαγό. Τώρα εγκαλεί γιατί δεν παρακολουθούσαμε τον πολίτη-κατηγορούμενο Παππά.   

8. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή καλεί το Υπουργείο και την Αστυνομία να παρανομήσουν. Και στον Λαγό και στον Παππά. Να μην εφαρμόσουν τη νομιμότητα, αλλά να ερμηνεύσουν το κράτος δικαίου α λα καρτ. Η ταραγμένη μετεμφυλιακή πολιτική μας ιστορία θα έπρεπε να είναι μάθημα για αυτές τις επικίνδυνες σκέψεις. 

  9. Στο όνομα λοιπόν της ομόθυμης λαϊκής καταδίκης της Χ.Α. ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί, πάει να κάνει το συναίσθημα παρανομία. Πιο σταλινικό, πιο ολοκληρωτικό, πιο λαϊκιστικό, πιο επικίνδυνο δεν γίνεται!   

10. Ας γίνει λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο στους κάθε είδους νοσταλγούς: Στην σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!  

 11. Για τον φυγόποινο Χ. Παππά η Αστυνομία ενεργεί τα δέοντα. Το έχει κάνει πολλές φορές και με επιτυχία».