Latest News

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

"Ιανός": Τρεις νεκροί, δύο αγνοούμενοι, λάσπες και καταστροφές

Νεκρός εντοπίστηκε πριν από λίγο ο 62χρονος αγνοούμενος στην Καρδίτσα. Πρόκειται για τον τρίτο νεκρό από την κακοκαιρία Ιανός...


Ο 62χρονος αναζητείτο από τις αρχές καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι βρισκόταν μέσα στο σπίτι του, όταν κατέρρευσε η στέγη του, από την κακοκαιρία.   

Νωρίτερα, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για δύο αγνοούμενους, ένας εκ των οποίων ήταν ο άτυχος άνδρας. Πλέον οι έρευνες εστιάζονται στον εντοπισμό της 43χρονης φαρμακοποιού, της οποίας εντοπίστηκε το αυτοκίνητο αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάποια άλλη ένδειξη.   

Σε ό,τι αφορά πληροφορίες για τρίτο αγνοούμενο, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής διευκρινίζουν ότι πρόκειται για βοσκό από το Μακρυχώρι Καρδίτσας. Ο βοσκός επικοινώνησε με τις αρχές και τώρα γίνεται επιχείρηση απεγκλωβισμού τόσο του ίδιου, όσο και ενός εξαδέλφου του, με τον οποίο εγκλωβίστηκαν σε χωράφι όταν ξέσπασε η κακοκαιρία.  

 «Μας έδωσε ο Θεός ένα σημείο και καταφέραμε να σωθούμε», δήλωνε νωρίτερα ο βοσκός. Ήρθε η ΕΜΑΚ το βράδυ δεν κατάφερε να μας βγάλει. Μας είπαν θα έρθουν το πρωί. Έχουμε ανέβει σε ένα τρακτέρ και περιμένουμε εδώ όλη νύχτα» είπε ο ένας εκ των δύο εγκλωβισμένων βοσκών.   

Ο κυκλώνας σάρωσε το νότιο Ιόνιο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία, ενώ το βράδυ του Σαββάτου έπληξε και την Κρήτη. Η καταστροφή οδήγησε στον θάνατο δύο ακόμη άτομα, μία ηλικιωμένη γυναίκα στην Βασιλή των Φαρσάλων Θεσσαλίας και έναν 63χρονος στην Καρδίτσα.


Συνολικά, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.
Ειδικότερα:
Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 759 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 426 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.
Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 69 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 44 κοπές δέντρων.
Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 257 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 77 διασώσεις, 198 αντλήσεις και 6 κοπές δέντρων.
Στην Κορινθία (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 42 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 40 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 1.372 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 772 διασώσεις, 870 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.
Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και των επιπτώσεων τους.