Latest News

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ZARA: Τι θα γίνει με τις πληρωμές και την ασφάλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ο ισπανικός όμιλος μόδας Inditex που κατέχει το διάσημο σήμα ZARA, δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη σταθερότητα των πληρωμών σε προμηθευτές...
καθώς η βιομηχανία ενδυμάτων βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια κρίση λόγω του κορωνοϊού.  

 Σε μια κοινή συμφωνία με την παγκόσμια ένωση εργαζομένων IndustriALL, η Inditex επανέλαβε τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την τήρηση των προτύπων υγείας και ασφάλειας, τα δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού της. 

  Το Reuters μεταδίδει πως ο κολοσσός της «γρήγορης μόδας» έχει δεσμευτεί επίσης για σταθερούς όρους πληρωμής με τρόπο που επιτρέπει στους προμηθευτές να προχωρούν με τις πληρωμές σε εργαζομένους, ανέφερε. Η συμφωνία βασίζεται σε μια εταιρική σχέση που υπεγράφη για πρώτη φορά το 2007 και τελευταία ανανεώθηκε το 2019, ανέφεραν οι Inditex και IndustriALL σε κοινή δήλωση.  

Το πρόβλημα με τα (πολλά) ρούχα 

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα των lockdown πλήττουν σφοδρά τον κλάδο της παραγωγής και πώλησης ενδυμάτων, με πολλούς λιανοπωλητές να ακυρώνουν παραγγελίες καθώς έκλεισαν καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Αυτό είχε με τη σειρά ως αποτέλεσμα το κλείσιμο χιλιάδων εργοστασίων και τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας.   

Τον Μάιο, καθώς τα καταστήματα έκλεισαν σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Inditex δήλωσε ότι είχε πληρώσει για όλες τις παραγγελίες σε προμηθευτές, είτε αυτές είχαν ολοκληρωθεί, είτε ήταν σε παραγωγή.   

Η Inditex και η IndustriALL, η οποία εκπροσωπεί 50 εκατομμύρια εργαζομένους στον τομέα της εξόρυξης, της ενέργειας και της μεταποίησης, δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.