Latest News

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Κάποιος να την φυλάει! "Πόλεμος" για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης (security) στο ΣΕΦ

"Πόλεμος" φαίνεται πως έχει ξεσπάσει, με αφορμή την παροχή υπηρεσιών φύλαξης (security) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας...

Όλα ξεκίνησαν με την  καταγγελία από δημοσιογράφο πρώην εργαζόμενη στο ΣΕΦ που «επιτέθηκε » στην πρόεδρο του Δ.Σ.  Χριστίνα Τσιλιγκίρη για την σκανδαλώδη απόφασή της να συνάψει σύμβαση, με απευθείας ανάθεση, με ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, ακυρώνοντας τον ανοιχτό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί.
Αναλυτικά τα όσα γράφει επί του θέματος στο προφίλ της στα social media η Αργυρώ Γιαννουδάκη: 
Την ώρα που η χώρα έχει αρχίσει να βυθίζεται στην ύφεση, λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης, η οποία κατάφερε να έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 (πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή), η πρόεδρος του ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγκίρη φαίνεται να έχει ανακαλύψει τον κουβά με το μέλι και ρίχνει βουτιές!
Η εκλεκτή του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με απευθείας ανάθεση με ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, η οποία θα ανανεώνεται μηνιαίως, ακυρώνοντας -με πρόφαση την πανδημία-, ανοικτό διαγωνισμό ύψους 60.000 ευρώ και διάρκειας οκτώ μηνών.
Αρχικά, στις 5 Μαΐου 2020 το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης με ανοικτή διαδικασία με εκτιμώμενη αξία 60.000 (74.400 ευρώ με ΦΠΑ) για διάστημα 8 μηνών.
Ακριβώς δέκα ημέρες αργότερα και τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, δηλαδή στις 15 Μαΐου 2020, η επίσημη ιστοσελίδα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ενημερώνει ότι προχωρά στη ματαίωση του διαγωνισμού, καθότι όπως διευρινίζει «οι έκτακτες συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας άλλαξαν άρδην» τα δεδομένα, διαβάστε αναλυτικά εδώ τη σχετική ανακοίνωση: https://www.sef-stadium.gr/el/news/673-2020-05-15-19-53-57
Κάπως έτσι, φτάνουμε στην 29 Μαΐου, όταν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα της Διαύγειας, προχωρά στη σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού έργου και παροχής υπηρεσιών (απευθείας ανάθεση) με εταιρεία security, η οποία αναλαμβάνει την φύλαξη του ΣΕΦ για τους επόμενους έξι μήνες έναντι του ποσού των (17.856 ευρώ με ΦΠΑ) μηνιαίως.
Βάσει του διαγωνισμού που ακυρώθηκε, το κόστος φύλαξης μηνιαίως θα έφτανε μαζί με τον ΦΠΑ στα 9.300 ευρώ, δηλαδή σχεδόν να διπλασιάστηκε!
Ας δούμε όμως τι ανέφεραν οι όροι του ακυρωθέντα διαγωνισμού: «Αντικείμενο της σύμβασης είναι η φύλαξη των μαρινών και μέρος του περιβάλλοντα χώρου του Σ.Ε.Φ., για οχτώ μήνες. Για το χώρο των μαρινών χρειάζονται (2) δύο βάρδιες ήτοι: 14.00-22.00 και 22.00-06.00 και για το χώρο των γηπέδων (1) μία βάρδια ήτοι: 22.00-06.00. Η βάρδια και για τους δυο χώρους θα είναι οκτάωρη και θα απασχοληθούν συνολικά τρία άτομα, ένα σε κάθε βάρδια. Για την νυχτερινή βάρδια ήτοι 22.00-6.000 απαιτείται η χρήση αυτοκινήτου».
Και πάμε να δούμε και τους όρους του ιδιωτικού συμφωνητικού που βρίσκεται σε ισχύ: 
«Αντικείμενο της σύμβασης είναι η φύλαξη χώρων αρμοδιότητας Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, για έξι μήνες. Για το χώρο του φυλακίου στη λίμνη χρειάζεται (1) μία βάρδια 24 ωρών και για τον περιβάλλοντα χώρο (2) δύο βάρδιες 16 ωρών ήτοι: 15.00-07.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή και 24 ωρών Σάββατο, Κυριακή και Αργίες. Για τις βάρδιες του περιβάλλοντα χώρου απαιτείται η χρήση μοτοσικλετών ή ποδηλάτων ως πιο οικολογική για το περιβάλλον, κατ’ εντολήν της διοίκησης του Σ.Ε.Φ.»
Δηλαδή η κυρία Τσιλιγκίρη, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την πανδημία ακύρωσε μία διαφανή διαδικασία, επειδή η φύλαξη θα ξεκινά μία ώρα αργότερα και στις βάρδιες αντί αυτοκινήτων θα χρησιμοποιούνται ποδήλατα ή μοτοσυκλέτες!
Ανυπομονώ πραγματικά να δω ποδηλάτες ή δικυκλιστές φύλακες να κάνουν περιπολία στη μαρίνα μέσα στο καταχείμωνο.
Δεν τα παίρνει γρήγορα πάντως η κυρία Τσιλιγκίρη, από τον Σεπτέμβριο στο συντονισμό-διεύθυνση του ΣΕΦ και από τον Απρίλιο στην προεδρία και «μύρισε» εν μέσω πανδημίας την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Βρε λες να τους έκανε σεμινάρια η κυβέρνηση…
ΥΓ Τον ακυρωθέντα διαγωνισμό της 6ης Μαΐου μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ: https://www.sef-stadium.gr/…/info…/supplies/sef-procurements


Το ιδιωτικό συμφωνητικό στη Διαύγεια μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ: https://diavgeia.gov.gr/…/9%CE%A53%CE%9E469%CE%97%CE%944-%C…


Η Διοίκηση του ΣΕΦ υποστηρίζει αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών φύλαξης

Με αφορμή τα δημοσιεύματα αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών φύλαξης (security), η Διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας υποστηρίζει τα εξής:

Πρώτον, οι όροι προκήρυξης του διαγωνισμού, που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. στις 20/11/2019 ,  δεν ανταποκρίνονταν στις έκτακτες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, η καθημερινή διέλευση χιλιάδων πολιτών από τον χώρο ευθύνης μας επέβαλε την αναμόρφωση των όρων παροχής υπηρεσιών φύλαξης, με γνώμονα την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των αθλητών και υπαλλήλων του Σ.Ε.Φ., καθώς και των διερχομένων. Η μείωση των φαινομένων παραβατικότητας στο εσωτερικό, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου αποτελούν περίτρανη απόδειξη. Σήμερα, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έχει μετατραπεί από θύλακα ανομίας σε φάρο ασφάλειας για τον Φαληρικό όρμο.
Δεύτερον, η απευθείας ανάθεση στην εταιρεία-πάροχο εδράζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ Α’ Αρ. Φ. 64/14.03.2020 που επιτρέπει κατά παρέκκλιση την πραγματοποίηση ανάλογων διαδικασιών για λόγους αποτελεσματικότητας, αλλά και προσαρμοστικότητας στις νέες ανάγκες που δημιούργησε ο Covid-19.
Τρίτον, το αντικείμενο των συμβάσεων διαφέρει σημαντικά. Ειδικότερα, η σύμβαση που υπεγράφη προσφάτως, αφορά την φύλαξη: i) του φυλακίου λίμνης σε εικοσιτετράωρη βάση (ήτοι 3 βάρδιες και 3 άτομα ανά ημέρα), ii) του περιβάλλοντος χώρου με τη χρήση μοτοσικλετών και ποδηλάτων για συνολικά 16 ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή (ήτοι 4 βάρδιες και 4 άτομα) και 24 ώρες αντίστοιχα για Σάββατο έως Κυριακή, αλλά και για τις ημέρες εθνικών εορτών και αργιών (ήτοι 3 βάρδιες και 3 άτομα). Αντιθέτως ο ακυρωθείς διαγωνισμός προέβλεπε την φύλαξη των μαρινών για συνολικά 16 ώρες (ήτοι 2 βάρδιες και 2 άτομα) και του περιβάλλοντος χώρου για 8 ώρες με τη χρήση αυτοκινήτου(ήτοι 1 βάρδια και 1 άτομο).
Τέταρτον, η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, για την οποία στοχοποιούνται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν αποτελεί πρωτόγνωρη πρακτική. Τουναντίον, εφαρμόστηκε κατά κόρον από την προηγούμενη διοίκηση με αποδέκτη συγκεκριμένη εταιρεία-πάροχο. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που δεν υπήρχαν έκτακτες συνθήκες ούτε και κάποιο νομικό πρόσκομμα στη διεξαγωγή διαφανούς διαγωνιστικής διαδικασίας.
Τα εν λόγω δημοσιεύματα έχουν στόχο να κηλιδώσουν τη βελτιωμένη εικόνα του Σ.Ε.Φ. που είναι, πλέον, ορατή σε όποιον το επισκέπτεται, αλλά και να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν θα τα καταφέρουν!
Επιφυλασσόμαστε να υπερασπίσουμε με κάθε νόμιμο μέσο τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα τόσο του ΣΕΦ όσο και των μελών του ΔΣ".
@ Αυτά λένε οι δύο πλευρές για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης στο ΣΕΦ και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του...