Latest News

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Θερινές εκπτώσεις: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους καταναλωτές αρχίζουν την Δευτέρα 13 Ιουλίου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις και...

θα τελειώσουν 31 Αυγούστου !

Αυτό όμως  που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών θα είναι αν μη τι άλλο οι τιμές και η ποιότητα των ειδών της αγοράς .
Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας Μιχάλης Τσιφάκης συμβουλεύει το καταναλωτικό κοινό, εν όψει της έναρξης των εκπτώσεων.

* Να αγοράζει με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες του νοικοκυριού.
* Να κάνει σύγκριση τιμών και ποιότητας, δηλαδή να διερευνήσει επισταμένως την αγορά, που αυτό σημαίνει ότι τα είδη που έχει «τσεκάρει» πριν την έναρξη των εκπτώσεων θα πρέπει να υπάρχουν στις βιτρίνες των καταστημάτων κατά την   διάρκεια των εκπτώσεων και όπως ορίζει ο νόμος πρέπει στις πινακίδες να υπάρχει η αρχική τιμή πριν την έκπτωση και αυτή μετά την έκκπτωση.
* Πρίν ξεκινήσει τις αγορές πρέπει να ιεραραρχήσει λίστα αγορών, έτσι ώστε να μην ''παρασυρθεί'' από αγορές που δεν είναι απαραίτητες για το νοικοκυριό του.
* Να αγοράζει χωρίς χρονική πίεση, γιατί κερδισμένος καταναλωτής θα είναι αυτός που η αγοραστική του συμπεριφορά θα είναι ορθολογιστική και θα κάνει την πλέον σωστή επιλογή σύμφωνα με ό,τι "πρέπει" και όχι με το ότι "θέλει"...
* Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν  μέχρι τις 31 Αυγούστου κι αυτό αν μη τι άλλο σημαίνει οτι ο καταναλωτής δεν πρέπει  να βιάζεται χρονικά ... απεναντίας, χρειάζεται μεγάλη προσοχή πριν επιλέξει τα απαραίτητα είδη για το νοικοκυριό του !
* Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι οι εκπτώσεις πρέπει να είναι απολύτως πραγματικές και όχι πλασματικές.  Ως εκ τούτου οι έμποροι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αναγραφή των δύο τιμών ( της αρχικής και της εκπτωτικής ) και σύμφωνα με την νομοθεσία τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι ''τσουχτερά''.
* Ο καταναλωτής να ενημερώνεται από τους εμπόρους για το εάν δύνανται να πραγματοποιεί αλλαγές των ειδών που αγοράζει κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.
* Ο καταναλωτής να ζητάει απόδειξη, γιατί αφενός αποδεικνύεται η αγορά του προϊόντος σε περίπτωση ελαττωματικού είδους και αφετέρου αποτρέπεται η φοροδιαφυγή.
* Να ζητάει πλήρη και επακριβή ενημέρωση όταν αγοράζει είδη με δόσεις.
* Nα καταγγέλλει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή [τηλ. 1520] όταν διαπιστώνονται εικονικές η πλασματικές  εκπτώσεις.