Latest News

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Σχέδιο «παράγκα»: Από τον Μυωνή στον Καλογρίτσα...

To σίκουελ της «κασέτας» Μυωνή λέγεται Χρήστος Καλογρίτσας...
Και έρχεται να υποστηρίξει ότι πριν από τέσσερα χρόνια, το 2016, έκοψε εικονικό τιμολόγιο στoν πολυεθνικό κολοσσό CCC (Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc) για να εισπράξει 3 εκατομμύρια ευρώ τα οποία έδωσε ως εγγύηση για να μετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Το deal, όπως λέει, έγινε κατ’ απαίτηση του… White House – κωδική ονομασία του Μαξίμου – με πρωτεργάτη και εντολέα τον Νίκο Παππά και τα χρήματα ήταν η προκαταβολή για την απόκτηση μια εκ των τεσσάρων, τότε, τηλεοπτικών αδειών.

Οι ισχυρισμοί Καλογρίτσα κατατέθηκαν κατά την εκδίκαση εναντίον του αγωγής από την CCC, η ιστορία δημοσιεύθηκε και αναδείχθηκε από το «Πρώτο Θέμα» πυροδοτώντας νέες θυελλώδεις καταγγελίες από την κυβέρνηση, και το πολιτικό της περίγραμμα είναι μάλλον προφανές: Ο Νίκος Παππάς, ο στενότερος τότε συνεργάτης του πρωθυπουργού, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των καταγγελιών, ο Αλέξης Τσίπρας στοχοποιείται εκ νέου και μπαίνει στο κάδρο ως «ο πρωθυπουργός που δεν μπορεί να μην γνώριζε», και το κυβερνητικό σύστημα της ΝΔ δείχνει ότι έχει καθαρό σχέδιο να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στην σφαίρα της παραθεσμικής «παράγκας».


Ως προς την ουσία των ισχυρισμών έχει ενδιαφέρον το υπόβαθρο της υπόθεσης αλλά και η αξιοπιστία του καταγγέλλοντος. Εδώ, όπως επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο ερώτημα είναι γιατί ο εργολάβος Καλογρίτσας αποφάσισε να μιλήσει τώρα, τέσσερα χρόνια μετά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ενδεχομένως, διότι τον Απρίλιο του 2019 ο όμιλος CCC δικαιώθηκε σε διαιτητικό δικαστήριο της Ελβετίας και τώρα η αντιδικία μεταφέρθηκε στην χώρα μας με το αίτημα να κηρυχθεί εκτελεστή η απόφαση.


Το ελβετικό δικαστήριο είχε κάνει αποδεκτά τα επιχειρήματα της CCC η οποία υποστήριξε ότι είχε δώσει τα 3 εκατομμύρια ως αμοιβή υπεργολαβίας στην εταιρεία «Τοξότης» του κ. Καλογρίτσα για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – ένα έργο το οποίο δεν εκτελέστηκε ποτέ, γι αυτό και ζητά τα λεφτά πίσω.
Προφανώς, όπως λένε οι ίδιες, πηγές, στο δικαστήριο της Ελβετίας δεν κατατέθηκαν από την πλευρά Καλογρίτσα οι ισχυρισμοί περί εντολών του… White House και του Νίκου Παππά.



Το δεύτερο ζήτημα είναι πως ως συνήγορος του Χρήστου Καλογρίτσα, παρουσία του οποίου φέρονται να έγιναν και οι καταγγελίες του εργολάβου στην εδώ εκδίκαση της αγωγής, εμφανίζεται πλέον ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ολως τυχαίως, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, ο Ανδρέας Λοβέρδος διώκεται ποινικά για το σκάνδαλο της Novartis με βάση το πόρισμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που εξέτασε τις πράξεις του ως υπουργού Υγείας στο διάστημα 2011-2012.

Πέραν τούτων, ειδικό ενδιαφέρον έχει και η επιχειρηματική διαδρομή και οι κατά καιρούς συνεργασίες του κ. Καλογρίτσα. Ο γνωστός εργολάβος, του οποίου η εταιρία έχει πλέον πτωχεύσει, υπήρξε ένας εκ των εκδοτών της εφημερίδας «Πρώτη» που στήριξε το ΚΚΕ και έκλεισε το 1990. Τα επόμενα χρόνια είχε αναπτύξει σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, και το 1999 δημιούργησε μαζί με τον νυν υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο την εταιρία δημοσκοπήσεων GPO.

«Ας ερωτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος με τον οποίο είναι συνέταιροι», προέτρεψε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Καλογρίτσα. Ο ίδιος ο Τάκης Θεοδωρικάκος διέψευσε ότι είναι συνέταιρος με τον εργολάβο και πρώην εκδότη, εκείνο όμως που παρέλειψε να πει ήταν πως διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της GPO για 17 χρόνια. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών αποχώρησε από την GPO το 2016, όταν ανέλαβε αρχηγός της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εταιρία έκτοτε σχεδόν είχε εξαφανιστεί από την αγορά και επανέκαμψε σχετικά πρόσφατα. Μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της μάλιστα δημοσιεύθηκε περίπου πριν από έναν μήνα στα «Παραπολιτικά» και έδινε στην ΝΔ προβάδισμα 22 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.Μαρίνα Αλεξανδρή tvxs.gr