Latest News

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της σε τζαμί!

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία ...
η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, μετέδωσε το CNN Turk.   

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.  

 Η απόφαση σημαίνει πως ο δρόμος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ανοίγει για την τουρκική κυβέρνηση.  Η τελική απόφαση πιθανότατα θα σφραγιστεί με νέο προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

 Διάγγελμα Ερντογάν 

  Εν τω μεταξύ, σήμερα το βράδυ, αναμένεται διάγγελμα του Τούρκου προέδρου για το θέμα της Αγίας Σοφίας. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν πρόκειται να εκφωνήσει την ομιλία του λίγο πριν από τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).   

Σημειώνεται ότι λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ένα tweet, επικαλούμενος στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».      

 «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Αγία Σοφία»   «Διάλογο» προτείνει η UNESCO στην Τουρκία προτού προβεί σε οποιαδήποτε μετατροπή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, καθώς η χώρα έχει νομικές δεσμεύσεις.  

 Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, επισήμανε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης από το τουρκικό ΣτΕ.    

Η UNESCO τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.   

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.   

Οικουμενικό μνημείο   

Ο βυζαντινός ναός του 6ου αιώνα, ένα από τα πιο θαυμαστά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα στον κόσμο, λειτουργούσε ως η μεγαλύτερη εκκλησία στο χριστιανικό κόσμο. Όταν οι Οθωμανοί άλωσαν την Κωνσταντινούπολη, το 1453, προσεκτικά κάλυψαν τα εντυπωσιακά μωσαϊκά και το μετέτρεψαν σε τζαμί. 
Το 1934, ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο θεμελιωτής της σύγχρονης Τουρκίας, το μετέτρεψε σε μουσείο - ως απόδειξη τόσο του κοσμικού χαρακτήρα της χώρας, όσο και ως δείγμα θέλησης για προσέγγιση της Δύσης.