Latest News

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και το σύστημα υγείας (ΕΡΕΥΝΑ)

Το πόσο επηρεάσε τις εργασιακές σχέσεις η πανδημία αλλά και το πόση εμπιστοσύνη έχουν στους θεσμούς οι πολίτες επιχειρεί να καταγράψει έρευνα...
της PRORATA για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Η έρευνα καταγράφει ότι μεταξύ όσων δηλώνουν ότι εργάζονταν πριν την κρίση του κορονοϊού, το 8% έχασε την δουλειά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ μεταξύ όσων δηλώνουν πως κατείχαν κάποια επιχείρηση το 12% αναγκάστηκε να πάψει την λειτουργία της κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Το 19% όσων δηλώνουν ότι εργάζονταν με μορφή πλήρους απασχόλησης οδηγήθηκε σε εργασία μερικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Παράλληλα, μεταξύ όσων εργάζονταν εκτός σπιτιού, το 47% συνέχισε να πηγαίνει κανονικά, όπως και πριν.


Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης την ενίσχυση της τηλεργασίας μέσα στην καραντίνα. Σε σχετική ερώτηση το 44% όσων εργάζονταν πριν από την πανδημία στον χώρο εργασίας απαντά πως την περίοδο της καραντίνας εργάστηκε από το σπίτι.

Μόλις το 18% των συμμετεχόντων φοβάται πολύ ή αρκετά ότι αυτός/η ή κάποιο αγαπημένο του/της πρόσωπο θα υποφέρει από την οικονομική κρίση μετά την πανδημία.

Αντίστοιχα, στο ερώτημα πόσο φοβάστε ότι εσείς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί να αρρωστήσετε και να υποφέρετε σοβαρά από τον κορονοϊό, ένα ποσοστό 5% απαντά πολύ φοβισμένος/η, αρκετά δηλώνει το 30%, ούτε το ένα ούτε το άλλο απαντά το 24%, όχι πολύ λέει το 28% και τέλος ένα ποσοστό 13% απαντά ότι δεν φοβάται καθόλου.

Το 59% των συμμετεχόντων εκτιμάει πως η Ελλάδα θα εξέλθει σοβαρά τραυματισμένη της υγειονομικής κρίσης,το 14% ότι θα εξέλθει πιο ισχυρή, ενώ το 28% πιστεύει ότι η χώρα ούτε τραυματισμένη θα βγει αλλά ούτε και πιο ισχυρή.

Κρίση εμπιστοσύνης
Το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μας συμπεριφέρθηκαν αρκετά ή πολύ σωστά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, το 23% ότι συμπεριφέρθηκαν ούτε ιδιαίτερα σωστά, ούτε ιδιαίτερα λαθεμένα, ενώ αντίστοιχη μερίδα (23%) εκτιμάει ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρθηκαν πολύ ή αρκετά λαθεμένα.

Περίπου 2 στους 10 συμμετέχοντες πιστεύουν διάφορα πράγματα που λέγονται ή γράφονται γύρω από την πανδημία, όπως για παράδειγμα ότι τα μέτρα εγκλεισμού είναι μια υστερική υπερβολική αντίδραση. Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν πιστεύει τα παραπάνω.

Όσο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κρίση αλλά και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες διατηρούν την άποψη ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε αρκετά ή πολύ καλά την κρίση του κορονοϊού, όμως στο κομμάτι της εμπιστοσύνης το 55% των ερωτηθέντων απαντά ότι την δεν την εμπιστεύεται ιδιαίτερα ή καθόλου και 45% απαντά αρκετά και πολύ.

Παράλληλα, μόλις το 40% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εμπιστεύεται αρκετά ή πολύ τους θεσμούς στην χώρα μας συνολικά, ενώ σημαντικά υψηλή καταγράφεται η εμπιστοσύνη προς το εθνικό σύστημα υγείας, καθώς το 58% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά.

Η έρευνα αυτή αποτελεί τμήμα διεθνούς κοινωνικής έρευνα, σε τρία κύματα, με τίτλο «Values in Crisis - a Crisis of Values?» και το πρώτο κύμα μετρήσεων πραγματοποιήθηκε το διάστημα (23/5 – 17/6 2020, σε δείγμα 1.540 ατόμων.