Latest News

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

"Πάγωσε" μέχρι νεωτέρας το μπάζωμα στην Πειραϊκή (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σταμάτησαν προσωρινά οι εργασίες των εργολάβων για την επέκταση του νότιου προβλήτα της κρουαζιέρας στο λιμάνι...
του Πειραιά.

Με απόφασή του σήμερα 11/6/2020 ο πρόεδρος  του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε προσωρινή διαταγή  με την οποία υποχρεώνει την COSCO να σταματήσει  τις εργασίες στην  Πειραϊκή, εργασίες που αφορούν τις βυθοκορήσεις και το μπάζωμα της θάλασσας.                      
Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι της εκδίκαση των αιτήσεων  αναστολής.                                                                                                                                                                                                         
Η απόφαση αυτή ενθαρρύνει τον αγώνα μας  μέχρι της τελικής δικαίωσής μας.                      
Καλούμε όλους τους Πειραιώτες σε επαγρύπνηση και συνέχιση των  αγώνων για την σωτηρία της Πειραϊκής.                                                  
  • για την αποτροπή του περιβαλλοντικού εγκλήματος στην Πειραϊκή                                                                
  • για την προστασία της Δημόσιας Υγείας                                                                                                     
  • για να μην υποβαθμιστεί η πόλη μας και η ποιότητα της ζωής μας 
  • για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς 
Γιατί αυτή η θάλασσα δεν βολεύεται παρά μόνο στο δίκιο!!
Για την κοινοτική παράταξη ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ –ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ Οι κοινοτικοί σύμβουλοι  Δήμητρα Βήνη και Σωτήρης Αλεξόπουλος



ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ  ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΤΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ.
·    Για το Περιβαλλοντικό-Πολιτιστικό έγκλημα που συντελείται στον Πειραιά (μπάζωμα 140 στρεμμάτων της θάλασσας εκτός του λιμένα του Πειραιά  όπου καταλήγει ένα σωζόμενο παραθαλάσσιο οχυρό μέτωπο των «Κονωνείων Τειχών» της αρχαίας  Αθήνας για την κατασκευή δύο (2) επιπλέον των 11 υπαρχουσών εντός του λιμένα θέσεων πρόσδεσης γιγαντιαίων κρουαζιερόπλοιων) έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ  δύο (2) ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ Διοικητικών Πράξεων (Υπ. Ναυτιλίας-Περιβάλλοντος-Οικονομικών)από 115 πολίτες και το «Εργατικό Κέντρο Πειραιά» και έχει ήδη ορισθεί δικάσιμος η 7-10-2020.
·    Παράλληλα έχει ζητηθεί από τους προσφεύγοντες η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ των εγκατεστημένων από την Κινεζική COSCO από τον Απρίλιο του 2020 Γερανών και των φορτηγίδων που πραγματοποιούν βυθοκορήσεις και  ανεξέλεγκτη απόρριψη αμφιβόλου βαθμού τοξικότητας βυθοκορημάτων  μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας στον Σαρωνικό με ενδεχόμενα προβλήματα στην υγεία των πολιτών και μεταφοράς επικίνδυνων ουσιών στην τροφική αλυσίδα.
·    Το ΣτΕ στις 11-6-2020 εξέδωσε την αιτούμενη «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ» αναστολής όλων των εργασιών έως ότου συζητηθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου το ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ των ΕΡΓΑΣΙΩΝ που πιθανότατα θα προσδιοριστεί να εκδικασθεί εντός του μηνός Ιουλίου 2020.
·    Το ΣτΕ στις 11-6-2020 εξέδωσε την αιτούμενη «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ» αναστολής- διακοπής όλων των εργασιών έως ότου συζητηθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου το ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ των ΕΡΓΑΣΙΩΝ που πιθανότατα θα προσδιοριστεί να εκδικασθεί εντός του μηνός Ιουλίου 2020.

·    Το θέμα είναι πολύπλευρο και πολυπαραγοντικό και χρήζει ιδιαίτερης  προσοχής και χειρισμών με αίσθημα ευθύνης μέχρι την έκδοση της οριστικής κρίσης του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο εμπιστευόμαστε αφού σε επανειλημμένες αποφάσεις του έχει αποδείξει την  ευαισθησία του στην συνταγματικά  κατοχυρωμένη προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος αλλά και την προστασία των αρχαίων μνημείων που είναι αναπόσπαστη από αυτή του τοπίου που προσβάλλεται.
·    Η πρόσφατη όμως απόφαση του ΣτΕ είναι ευκαιρία κινητοποίησης των πολιτών και των φορέων όχι μόνο της Περιφέρειας του Πειραιά αλλά και ευρύτερα για την αποτροπή ενός εγκλήματος διαρκείας για το περιβάλλον (εν μέσω παγκόσμιας κλιματικής κρίσης) και την υγεία( εν μέσω πανδημίας) λόγω της πρόσθετης επιβάρυνσης από τους « γίγαντες των θαλασσών» που θα στιγματίζει για αιώνες με την «αχρείαστη» αλλά κυρίως την «ανόητη» παρουσία του την αρχαία κληρονομιά που παραλάβαμε. (Οι τελευταίες λέξεις αναγράφονται στη επιστολή του γνωστού Εφόρου Αρχαιοτήτων Πειραιά ε.π. κ. Γεωργίου Σταϊνχάουερ που πρόσφατα απηύθυνε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γ. Πλακιωτάκη με κοινοποίηση προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού.

Πειραιάς  11-6-2020
Ιωάννης Καρδαράς
                                Μέλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς