Latest News

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Επιστολές - κόλαφος για το μπάζωμα στην Πειραϊκή

Δύο επιστολές κόλαφος για το "έγκλημα διαρκείας" με το μπάζωμα της θάλασσας στην Πειραϊκή...
έρχονται στη δημοσιότητα.


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ 6.6.20 ΓΙΑ ΤΟ "ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ" ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΚΤΗ,   ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ κ. ΣΤΑΪΝΧΑΟΥΕΡ (<george.steinhauer@gmail.com>)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ  (<minister.gram@yna.gov.gr>, <contact@yna.gov.gr>)
ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ( <minoff@culture.gr>)

ΣΥΝΗΜΜΕΝΗ  H  ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑΪΝΧΑΟΥΕΡ,  ΕΦΟΡΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Ε.Τ.
Πειραιάς, 6.6.2020
Προς τον
Αξιότιμο Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας
κύριον Ιωάννη Πλακιωτάκη
Αξιότιμε κύριε Υπουργἐ,
Την αφορμή για την παρούσα επιστολή μού έδωσε η είδηση για την έναρξη των εργασιών κατασκευής των προβλητών κρουαζιεροπλοίων στην Πειραϊκή· το δικαίωμα, η ιδιότητα μου ως ενός ανθρώπου που δαπάνησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Πειραιώς, πιστεύοντας ότι αυτές δεν αποτελούν μόνο μνημεία του ενδόξου παρελθόντος της πατρίδας μας ή της πανανθρώπινης κληρονομιάς, αλλά και την ίδια την ταυτότητα της πόλης μας. Μέσα σε αυτό το πνεύμα για δεκαετίες αγωνισθήκαμε -συχνά σε σύγκρουση με ατομικά οικονομικά και μικροπολιτικά συμφέροντα- για την αποκατάσταση, ανάδειξη και ένταξη στην πόλη του Πειραιώς, τού παραθαλάσσιου οχυρού μετώπου της, ενός μοναδικού, και άριστα σωζόμενου μνημείου της δύναμης και της πνευματικής ακτινοβολίας της αθηναϊκής δημοκρατίας και συγχρόνως ενός σπάνιου δώρου τής φύσης και της ιστορίας στον Πειραιά. Και είναι δυστυχώς χαρακτηριστική η επιλογή ακριβώς της 2500ης επετείου της ναυμαχίας της Σαλαμίνος για την έναρξη του έργου τής ανεπιστρεπτί καταστροφής του τοπίου (δεν αναφέρομαι καν στις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις) αυτής τής ιστορικά τόσο φορτισμένης γωνιάς του Σαρωνικού, με μια εκτός κλίμακος του χώρου, φαραωνικών θα έλεγα προδιαγραφών, κατασκευή, όπως αυτή των σχεδιαζομένων προβλητών.
Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω την πολλαπλώς αμφισβητούμενη σκοπιμότητα ενός έργου, το οποίο σε μια εποχή κάμψης διεθνώς της κρουαζιέρας έχει χάσει και αυτό το όποιο οικονομικό επιχείρημα· ούτε γνωρίζω τους όρους με τους οποίους συνοδεύεται η τυχόν άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το μόνο που ξέρω πολύ καλά, είναι αυτό που διατυπώνεται με αδιαπραγμάτευτη σαφήνεια σε σχετική με τα μνημεία του Πειραιώς Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας: η προστασία των μνημείων είναι αναπόσπαστη από αυτή του περιβάλλοντός των και ότι η αδειοδότηση ενός έργου πλησίον αυτών «δύναται να παρασχεθεί μόνο για την προστασία αυτών (των αρχαίων) και με την προϋπόθεση ότι έχει προηγουμένως πλήρως διασφαλισθεί ότι δεν θα επέλθει καμμία δυσμενής επίδραση στα αρχαία.»
Ένα μνημείο είναι, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ένα πολύ ευαίσθητο αντικείμενο, το ίδιο και το ιστορικό τοπίο. Η προστασία τους δεν είναι μόνο θέμα νομοθεσίας, αλλά στοιχειώδους ευαισθησίας και απλού αισθήματος ευθύνης απέναντι στον χώρο και στην ιστορία. Σ´αυτή την ευαισθησία και στο αίσθημα ευθύνης που σας χαρακτηρίζει κάνω έκκληση αυτή την τελευταία στιγμή, ώστε να αποτρέψετε αναστέλλοντας ως ο αρμόδιος υπουργός την εκτέλεση ενός εγκλήματος διαρκείας που συντελείται μπροστά στα μάτια μας σε βάρος της κληρονομιάς που παραλάβαμε και το οποίο θα στιγματίζει για αιώνες με την ανόητη παρουσία του την κληρονομιά που θα αφήσουμε: «ζημίαν αἱροῦ μᾶλλον ἤ κέρδος αἰσχρόν· τὸ μὲν γὰρ ἅπαξ λυπήσει, τὸ δὲ ἀεί».
Μετά τιμής
Γεώργιος Σταϊνχάουερ
Έφορος των Αρχαιοτήτων Πειραιώς ε.τ.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Από την Ανεξάρτητη Κοινοτική Παράταξη του Δήμου Πειραιά
"Ενεργοί Πολίτες Α' Κοινότητας-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!"

Προς τον Πρύτανη του ΕΜΠ (rector@ntua.gr)

Θέμα: Η συμβολή του ΕΜΠ στην περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού  

Αγαπητέ κύριε Πρύτανη,

Όπως ίσως έχετε πληροφορηθεί, η ΟΛΠ ΑΕ-COSCO έχει αρχίσει από τον Απρίλιο του 2020 εργασίες βυθοκορήσεων στην εξωτερική πλευρά των προβλητών του Κεντρικού Λιμένα Πειραιά, παρά τη  γενική κατακραυγή όλων των κατοίκων της περιοχής και την αντίθεση  των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της περιοχής. Τα δε βυθοκορήματα που προκύπτουν  (υπολογιζόμενα σε τουλάχιστον 293.000 κ.μ.) τα απορρίπτει στο μέσον του Σαρωνικού δυνάμει της από 11.3.2020 και με αριθμό πρωτ. 2421.17/02/2020 σχετικής απόφασης του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά (επισυναπτόμενη). 

Δυστυχώς, όπως αναφέρεται ρητά στην ως άνω  απόφαση του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά, η έκδοση της απόφασής του (και το περιβαλλοντικό έγκλημα που αυτή επιφέρει) στηρίχθηκε σε  Τεχνική Έκθεση με τίτλο  "ΔΟΚΙΜΕΣ ΕΚΠΛΥΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΒΥΘΟΚΟΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ  ΠΕΙΡΑΙΑ (Νότια Ζώνη,  Φάση Α)" που αποδίδεται στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, Σχολή  Χημικών Μηχανικών, Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας, που φέρεται ότι συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2018  και υπογράφεται από την κ. Αγγελική Μουτσάτσου, Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΜΠ και τον κ. Σ.Τσίμα, Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ - την οποία επίσης σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας.

Όπως προκύπτει από την ανάγνωση της εν λόγω Τεχνικής Έκθεσης (η διενέργεια της οποίας έγινε κατόπιν παραγγελίας του ΟΛΠ ΑΕ), εφαρμόζοντας την μεθοδολογία, τα κριτήρια και τις διαδικασίες  που χρησιμοποιούνται για την αποδοχή αποβλήτων σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ)  της απόφασης 2003/33/ΕΚ και αφού εξέτασαν μόλις έξι (6!) επιφανειακά δείγματα, οι ως άνω ομότιμοι καθηγητές του ΕΜΠ καταλήγουν ότι τα εν λόγω βυθοκορήματα είναι ΑΔΡΑΝΗ και μπορούν ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΟΥΝ στην θάλασσα του Σαρωνικού "..χωρίς να προκαλούν απολύτως κανένα πρόβλημα ρύπανσης..." (σελ. 29 έκθεσης) !

Τα συμπεράσματα της εν λόγω Τεχνικής Έκθεσης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ευρήματα ανάλογων μελετών που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν από το ΕΛΚΕΘΕ για την περιοχή του Λιμένα Πειραιά, αλλά και με διατριβές ειδικών επιστημόνων  που έχουν εκπονηθεί τα έτη 2006-8, όπως του Χημικού κ.Λεωνίδα Αρβανίτη με τίτλο: «Γεωχημική μελέτη σε επιφανειακά ιζήματα του επιβατικού τμήματος του Λιμένα Πειραιώς»  και  η Διδακτορική Διατριβή του Χημικού Μηχανικού κ. Απόστολου Μουστάκη με τίτλο: «Εξέταση της θαλάσσιας ρύπανσης στην παράκτια ζώνη από τον Πειραιά έως το Πέραμα» - που υπάρχουν δημοσιευμένες στο διαδίκτυο. Όλες αυτές,  μετά από πολύμηνες δειγματοληψίες δεκάδων δειγμάτων και αλλεπάλληλους ελέγχους καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλ. τα ιζήματα του βυθού της περιοχής γύρω από το Λιμάνι του Πειραιά (και ευρύτερα) είναι πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το θαλάσσιο οικοσύστημα του Σαρωνικού.

Ανάλογη άποψη για την επικινδυνότητα των βυθοκορημάτων και την έλλειψη αξιοπιστίας της ως άνω Τεχνικής Έκθεσης της Σχολής Χημικών Μηχανικών (που του ετέθη υπ' όψιν του) έχει εκφράσει και ο καθηγητής Θαλασσίου Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. Βασίλης Τσελέντης και με την άδειά του σας επισυνάπτουμε την σχετική έγγραφη γνωμοδότησή του.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι ο ΟΛΠ ΑΕ έχει συνεργασία με ορισμένα τμήματα του ΕΜΠ. Όμως για την προστασία του επιστημονικού  κύρους του συνόλου του Ιδρύματος σας - και ιδίως των τμημάτων του που ασχολούνται με το θαλάσσιο περιβάλλον και τα λιμενικά έργα - αλλά και για την επιβεβαίωση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και διαχρονικής κοινωνικής ευθύνης του ΕΜΠ, σας καλούμε να εξετάσετε αντικειμενικά και με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια την εν λόγω Τεχνική Έκθεση και μας ενημερώσετε:

α) Αν το ΕΜΠ και τα αρμόδια επιστημονικά όργανα και επιτροπές του, θεωρούν την ως άνω από Ιανουάριο του 2018 Τεχνική  Έκθεση της Σχολής Χημικών Μηχανικών, ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ, ΠΛΗΡΗ και ΕΠΑΡΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ για να τεκμηριώσει την επικινδυνότητα ή μη των βυθοκορημάτων της περιοχής γύρω από τον Λιμένα Πειραιά και το κατά πόσον αυτά είναι ΑΔΡΑΝΗ και αβλαβή για το θαλάσσιο περιβάλλον, τους έμβιους οργανισμούς και τον άνθρωπο εφόσον απορριφθούν στην θάλασσα, ή αντίθετα
β) Αν το ΕΜΠ θεωρεί ότι η εν λόγω Τεχνική Έκθεση είναι ελλιπής και ακατάλληλη για τους ανωτέρω σκοπούς και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν. 

Για την ανεξάρτητη Κοινοτική Παράταξη του Δήμου Πειραιά "Ενεργοί Πολίτες Α' Κοινότητας - ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!" 
Οι Κοινοτικοί  Σύμβουλοι Πειραιά Δήμητρα Βήνη και Σωτήρης Αλεξόπουλος