Latest News

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω-κάτω και στα ακίνητα

Κατάρρευση ενοικίων για τουριστικά και εμπορικά ακίνητα, αλλά και για κατοικίες τύπου Airbnb, καθώς ...
και ζήτηση για εξοχικές κατοικίες και γη καταγράφονται από τις έως τώρα τάσεις στην κτηματαγορά, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μεσίτες που καταγράφουν τις εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου μιλάνε στο «Π» για αλλαγή δεδομένων μέρα με τη μέρα. Αυτό καταγράφεται με βάση τις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Ιδιοκτήτες ακινήτων τύπου Airbnb, τόσο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και τη Θεσσαλονίκη όσο και στη νησιωτική Ελλάδα, που περίμεναν να «τιγκάρουν» φέτος από ξένους επισκέπτες, διαθέτουν τα ακίνητά τους με… συμβολικά ενοίκια, μόνο και μόνο για να πληρώσουν τους λογαριασμούς, τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τις δόσεις των δανείων που είχαν συνάψει για την ανακαίνιση των ακινήτων τους.
2. Ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων λιανικής έχουν αποδεχθεί μεγάλη πτώση ενοικίου, προκειμένου να κρατήσουν τους ενοικιαστές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σε εμπορικό δρόμο δήμου πέριξ του Πειραιά, όπου το αρχικό ενοίκιο των €1.200 διαμορφώθηκε στα €720 με βάση τη σχετική κυβερνητική απόφαση για έκπτωση 40%, και ο ιδιοκτήτης κάλεσε τον ενοικιαστή για να του προτείνει στο εξής ενοίκιο €500!
3. Ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνονται σε επαγγελματίες της εστίασης έχουν δεχθεί προτάσεις για «κούρεμα» του ενοικίου ακόμη και 50% σε σχέση με αυτό που κατέβαλαν για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο, μετά και την κυβερνητική εντολή για έκπτωση 40% επί του αρχικού μισθώματος. Αυτό σημαίνει ότι αν το ενοίκιο ενός εστιατορίου ήταν €1.500 και μετά την κυβερνητική απόφαση έπεσε στα €900, τώρα ο ενοικιαστής προτείνει στον ιδιοκτήτη περαιτέρω μείωσή του στα €500 λόγω… εξαφάνισης της πελατείας!
Κοινή είναι η άποψη των περισσότερων μεσιτών, ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας, και μάλιστα αναμένουν μεγάλη αύξηση της προσφοράς εμπορικών χώρων από τον Οκτώβριο και μετά. Η εξήγηση που δίνουν εδράζεται στη «βύθιση» του τουρισμού φέτος στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο κατάρρευσης στους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων στις πόλεις, καθώς, εκτός από τις μειωμένες τουριστικές εισπράξεις, υπάρχει και η αβεβαιότητα για τα οικονομικά των πολιτών που εργάζονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς, με βάση αυτήν την… αλυσίδα, εκτιμάται ότι και οι επιχειρήσεις της λιανικής θα βρεθούν αντιμέτωπες με μειωμένους τζίρους και, ως εκ τούτου, χιλιάδες εξ αυτών θα αναγκαστούν να… κατεβάσουν ρολά!
Πωλητήρια σε τουριστικές επιχειρήσεις και μαγαζιά 
Μεγάλη αύξηση στη διάθεση ξενοδοχείων και καταλυμάτων παρατηρείται κατά την τελευταία περίοδο, καθώς οι ιδιοκτήτες τους κρίνουν ότι η κατοχή τους θα είναι εντελώς ασύμφορη, από τη στιγμή που ο μαζικός τουρισμός τουλάχιστον για φέτος και του χρόνου θα είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται σε ιστοσελίδες πώλησης ακινήτων, έχουν τριπλασιαστεί οι αγγελίες πώλησης επιχειρήσεων, κάτι που οδηγεί τις τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Σημειώνεται ότι οι τιμές των ακινήτων είχαν ξεκινήσει μια ξέφρενη πορεία ανόδου από τις αρχές του 2019, η οποία επιταχύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Μάλιστα, η ζήτηση είχε ωθήσει προς υψηλότερα επίπεδα και τα ενοίκια, όπου σε πολλές περιπτώσεις είχαν φτάσει στα υψηλά επίπεδα του 2008!
Την ίδια στιγμή, στα… αζήτητα βρίσκονται εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε τουριστικές περιοχές και μάλιστα με πολύ υψηλό ενοίκιο, καθώς οι ενοικιαστές εγκαταλείπουν τη δραστηριότητά τους λόγω υψηλών εξόδων και σχεδόν ανύπαρκτης πελατείας. Σε αυτήν την κατηγορία εκτιμάται ότι ανήκουν τουλάχιστον 30.000 μικρές επιχειρήσεις, που λειτουργούσαν από 3-6 μήνες και έβγαζαν τα έξοδα ολόκληρης της χρονιάς, και μάλιστα με ικανοποιητικό κέρδος για τους επαγγελματίες.
Τι ακίνητα ψάχνουν οι υποψήφιοι αγοραστές
Εξοχικά σε μικρή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα για μόνιμη κατοικία, αλλά και για ενοικίαση τη θερινή περίοδο, καθώς και η αγορά γης βρίσκονται αυτήν την περίοδο στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με μεσίτες που μίλησαν στο «Π», οι υποψήφιοι αγοραστές προεξοφλούν αύξηση των τιμών σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από την… πολυκοσμία και εκτιμούν ότι τώρα είναι η καλή περίοδος για να τοποθετηθούν. Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές εκτός αστικού ιστού της Αθήνας και κοντά σε παραθαλάσσια κέντρα, ενώ το ενδιαφέρον σε πολλές περιπτώσεις εστιάζεται σε σχετικά παλαιές κατοικίες 75-100 τ.μ., που διαθέτουν… χώμα για να φτιαχτούν μπαξέδες!
Στην επαρχία έχει «φουντώσει» το ενδιαφέρον για την αγορά καλλιεργήσιμης γης κυρίως από μη αγρότες, ενώ πολλά ξένα funds αναζητούν ευκαιρίες προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με έμφαση στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων για τροφή, καθώς και αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με υψηλή προστιθέμενη αξία. Επίσης, μεγάλες εταιρείες του κλάδου τροφίμων αναζητούν γη σε εύφορες περιοχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη μεγάλης ιδιωτικής ετικέτας, ο οποίος αγόρασε πρόσφατα 100 στρέμματα στον κάμπο των Θηβών Βοιωτίας, προκειμένου να προχωρήσει σε καθετοποίηση της παραγωγής για την παραγωγή γάλακτος. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οργανωμένες αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες «μυρίζονται» την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και σπεύδουν να αγοράσουν γη σε χαμηλές τιμές, με δεδομένα τα χαμηλά επίπεδα όλα τα τελευταία χρόνια.
Στη μάχη για την αγορά γης σε βιομηχανικές περιοχές έχουν επιδοθεί και βιομηχανικοί όμιλοι αλλά και εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι οποίες αναζητούν σύγχρονες ή και πιο παλιές εγκαταστάσεις προκειμένου να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα διαθέσουν στην αγορά. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά ευδιάκριτο λόγω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πωλήσεων, ενώ θεωρείται σχεδόν δεδομένη η μείωση της κίνησης στα εμπορικά κέντρα αλλά και το κλείσιμο καταστημάτων, γεγονός που περιορίζει τους χώρους και ταυτόχρονα αυξάνει τη ζήτηση για την αποθήκευση προϊόντων σε μεγαλύτερους χώρους.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο