Latest News

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Εστίαση: Ένα στα τέσσερα καταστήματα δεν άνοιξε!

Πάνω από ένα στα τέσσερα καταστήματα εστίασης και νυκτερινής διασκέδασης σε πανελλαδικό επίπεδο δεν άνοιξε την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας τους, μετά την άρση... της καραντίνας. 

Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, καθώς και στις επιχειρήσεις των νησιών.
 
Σύμφωνα με το Έθνος, την ίδια στιγμή, ο τζίρος των καταστημάτων σημείωσε μεγάλης κλίμακας καθίζηση έως και 80%, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στο φόβο για τον κορονοϊό, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως στον άσχημο καιρό για την εποχή αλλά και στην αβεβαιότητα για τα οικονομικά των νοικοκυριών το επόμενο διάστημα.
 
Αυτά ανέφερεο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καββαθάς, εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες και με δεδομένο ότι θα βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, από τις 25 Μαΐου, όταν έληξε η καραντίνα για τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και μέχρι σήμερα, επαναλειτούργησε το 70%-75% των επιχειρήσεων του κλάδου. Όσα δεν σήκωσαν ρολά, ήταν καταστήματα που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, δηλαδή δεν διέθεταν εξωτερικό χώρο ή ήταν εποχικά.
 
Τα περισσότερα από τα καταστήματα που δεν άνοιξαν, ήταν ταβέρνες και εστιατόρια, καθώς και επιχειρήσεις που λειτουργούν στη νησιωτική Ελλάδα. «Το ποσοστό των καταστημάτων που λειτούργησαν, που έφτασε στο 70%-75% σε πανελλαδικό επίπεδο, μας δημιουργεί μία συγκρατημένη ικανοποίηση, με δεδομένο την υπάρχουσα κατάσταση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα νησιά, όπου, αν δεν προσγειωθούν τα αεροπλάνα, νομίζω ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα καταστήματα του κλάδου μας. Αυτή η εβδομάδα θα δείξει πολλά πράγματα και θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο αντικειμενικές εκτιμήσεις για την πορεία του κλάδου. Σίγουρα υπάρχει φόβος για τον κορονοϊό, ο καιρός δε βοήθησε, ενώ αρκετοί ακόμα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, οπότε δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν χρήματα. Ο καιρός θα βελτιωθεί, οπότε πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα», τονίζει στο Έθνος ο κ. Καββαθάς.
 
Κατάρρευση τζίρου
Τεράστια είναι η πτώση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης στην πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον κ. Καββαθά στα καφέ και τα μπαρ και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο η μείωση του τζίρου σε εβδομαδιαίο επίπεδο κυμάνθηκε μεταξύ 50%-60%, ενώ στις ταβέρνες και στα εστιατόρια έφτασε το 80%.
 
Αν δεν συνυπολογιστεί το Σαββατοκύριακο, η μείωση του του τζίρου σε ταβέρνες και εστιατόρια τις καθημερινές έφτασε ακόμα και το 95%. «Υπάρχουν εστιατόρια, τα οποία ταΐζουν καθημερινά 300 άτομα και δεν είχαν περισσότερα από δώδεκα. Επίσης, άλλες επιχειρήσεις δεν εξυπηρέτησαν την ημέρα πάνω από 2-3 άτομα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων.
 
Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι παρά τη μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο, μέτρο που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, οι επιχειρηματίες δεν πρόκειται να μειώσουν τις τιμές. «Κατά την άποψή μου δεν πρόκειται να γίνει καμία μείωση τιμών στον κλάδο μας, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Όταν το 2016 ανέβηκε ο ΦΠΑ, εμείς κρατήσαμε τις τιμές σταθερές.
 
Επίσης, δεν προχωρήσαμε σε καμία αύξηση τιμών την τελευταία δεκαετία και δε μετακυλίσαμε το επιπλέον κόστος στον καταναλωτή, παρά τη υπερφορολόγηση που δεθήκαμε αυτό το διάστημα. 'Ισα - ίσα που κάποιοι επιχειρηματίες προχώρησαν και σε μείωση των τιμών», υποστηρίζει ο κ. Καββαθάς.