Latest News

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Παρασκήνιο: Ποια είναι τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη


Όσοι ασχολούνται με την πολιτική γνωρίζουν ένα αξίωμα: Ότι ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές...
δεν προαναγγέλλονται. Και αυτό το αξίωμα στη Μεταπολίτευση ελάχιστα παραβιάστηκε. 

Αυτός είναι και κυρίως ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πρόσφατα στην… εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε ερώτημα που δέχτηκε, τόνισε ότι: 
«Tο ζήτημα των ενδεχόμενων ανασχηματισμών ή των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών συγκινεί τα Μέσα Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους και αρέσκονται στην αναπαραγωγή αυτών των θεμάτων. Αυτό που θέλουμε να είναι ξεκάθαρο σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει στο μυαλό του πρωθυπουργού καμία σκέψη ούτε για εκλογές ούτε για ανασχηματισμό».
Σήμερα, καθώς η κυβέρνηση οδεύει αργά και σταθερά στον εορτασμό του πρώτου έτους από τον σχηματισμό της, παρά το όσα εκ καθήκοντος υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πλέον είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να προχωρήσει στον πρώτο ανασχηματισμό.
Όπως εξάλλου είχε πει από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, θα δημιουργούσε ένα νέο πλαίσιο αξιολόγησης υπουργών και υφυπουργών, που θα βοηθούσε στη «βαθμολόγησή» τους με βάση το πλαίσιο των οδηγιών που τους είχαν δοθεί.
Να υπενθυμίσουμε για τους παροικούντες εις την Ιερουσαλήμ ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη με τη συμπλήρωση του εξαμήνου είχαν ήδη δεχτεί «κίτρινες κάρτες», για λάθη και παραλείψεις τους.
Σήμερα, το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» σας αποκαλύπτει πώς και με ποιους θα είναι η «νέα» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού επισημάνει ότι η υπόθεση του κορονοϊού άλλαξε πολλά, καθώς δοκιμάστηκαν εκτός των άλλων και οι ψυχικές αντοχές διαφόρων, αλλά και το κατά πόσο μπορούν να είναι συνεπείς σε αυτά που ζήτησε ο πρωθυπουργός, χωρίς να τον εκθέσουν με τις αποφάσεις τους. Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα και θα αιφνιδιάσει αρκετούς, μια και –όπως έχει αποδείξει– δεν κάνει κινήσεις χωρίς ουσία, και θα δημιουργήσει ένα νέο υπουργείο. Αυτό της «οικογενειακής πολιτικής», που θα δώσει το στίγμα τόσο ιδεολογικά όσο και πραγματικά, εάν αναλογιστούμε ότι το δημογραφικό είναι «βόμβα» στα θεμέλια του ελληνικού πληθυσμού.
Σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι επίσης να αξιοποιήσει περισσότερους κοινοβουλευτικούς, είτε γιατί κάποιοι από τους τεχνοκράτες δεν μπόρεσαν να συνδυάσουν τη γνώση με την πολιτική, είτε γιατί ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα «έβαλε πλάτη» και πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι αναγνωρίζεται η στήριξή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις υπουργοί βλέπουν ήδη την πόρτα της εξόδου, ενώ κάποιοι θα μετακομίσουν για… άλλες πολιτείες. Το πρόσωπο που φέρεται ότι θα επιστρέψει στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι ο πρώην επίτροπος της χώρας μας και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος, που το όνομά του είχε παίξει και όταν έγινε η επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, «φλερτάρει» με το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ εάν επιλεγεί η μετακίνηση του κ. Νίκου Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Άμυνας, ίσως ο τ. επίτροπος κατευθυνθεί στα παλιά του λημέρια. Εάν τελικά ο κ. Αβραμόπουλος πάει στο Ανάπτυξης, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα κατευθυνθεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου με τη σειρά του θα δημιουργήσει ντόμινο. Ο Κωστής Χατζηδάκης θα βρεθεί στο υπουργείο Παιδείας, ενώ φαίνεται να αναχωρεί από το Ενέργειας ο υφυπουργός αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις, Γιάννης Τσακίρης.
Η μετακίνηση του κ. Χατζηδάκη στο Παιδείας δεν σημαίνει ότι η κα Νίκη Κεραμέως θα πάει σπίτι της. Το αντίθετο. Θα μετακινηθεί σε ένα υπουργείο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το θεωρεί κομβικό. Και δεν είναι άλλο από το νεοϊδρυθέν υπουργείο «οικογενειακής πολιτικής».
Στο υπουργείο Οικονομικών δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές, με μόνη ίσως εξαίρεση αυτή του υφυπουργού Γεώργιου Ζαββού. Ο κ. Μητσοτάκης είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τον Χρήστο Σταϊκούρα, που κερδίζει πόντους συνεχώς με τη σοβαρότητα και τη διαχείριση που κάνει, αλλά με τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποτελεί έναν μεγάλο γρίφο. Και αυτό, γιατί ο πολλά υποσχόμενος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «ξεφούσκωσε» στην πορεία. Οι χειρισμοί του στο Μεταναστευτικό απεδείχθησαν φιάσκο, δημιούργησαν πολλά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και πολλές τριβές στις σχέσεις του με υπουργούς. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που τον κατηγορούν ότι δεν εμφανίζεται καν στο τηλέφωνο, όχι για ρουσφέτια, αλλά για προβλήματα που αφορούν τις εκλογικές περιφέρειες.
Αποτέλεσμα της αποτυχίας Χρυσοχοΐδη; Να έρθει η πρώτη πολιτική ήττα της κυβέρνησης, που την υποχρέωσε να ξαναστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει πόντους.
Αν παραμείνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα δεχτεί ακόμη ένα «χτύπημα», μια και από υπέρ-υπουργός θα μείνει μόνο με την ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό, γιατί ο κ. Μητσοτάκης σκέπτεται να αναβαθμίσει και άλλο τον Ν. Χαρδαλιά και να τον κάνει υπουργό, δίνοντάς του και τον έλεγχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σε περίπτωση που δεν δεχτεί, λόγω χαρακτήρος, μια ακόμη μείωση, θα γίνει υπουργός ο μεθοδικός Λευτέρης Οικονόμου.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Αλκιβιάδης Στεφανής οδεύει σε αποστρατεία και θα αντικατασταθεί.
Στο υπουργείο Παιδείας, δύσκολα θα παραμείνει ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης.
Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, φαίνεται ότι θα υπάρχει μεγάλη αλλαγή. Ο Γιάννης Βρούτσης αποχωρεί, όπως και η Δόμνα Μιχαηλίδου. Εκεί φέρεται ως βασικός υποψήφιος ο Βασίλης Οικονόμου. Άγνωστο παραμένει εάν ο κ. Βρούτσης μετακινηθεί αλλού.
Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης θα σωθεί μόνο από ένα «θαύμα». Και αυτό, γιατί έκανε ένα μοιραίο λάθος. Διότι στο Μαξίμου μπορεί έστω και δύσκολα να του συγχωρούσαν τα όποια λάθη του, αλλά ποτέ το ότι κάπου μίλησε για κάποιο «φάκελο» που έχει. Αυτό ήταν που τον… έκαψε, γιατί η πληροφορία έφτασε στο Μαξίμου, που έβγαλε καπνούς. Να σημειώσουμε ότι παράλληλα του χρεώνουν τη διαρροή του σχεδίου της κυβέρνησης για τον τουρισμό σε στελέχη της ΟΝΝΕΔ, αλλά και θέματα που αφορούν τους χειρισμούς για την ενίσχυση της Aegean.
Πολύ καλά τα έχει πάει ο Μάνος Κόνσολας, ο οποίος και θα παραμείνει στην κυβέρνηση.
Αλλαγές φαίνεται ότι θα έχουμε και στο υπουργείο Υγείας. Παρά το ότι ο Βασίλης Κικίλιας πιστώνεται τη διαχείριση της πανδημίας, φέρεται να μετακινείται προς τον Πειραιά και το υπουργείο Ναυτιλίας και στο Υγείας να καταφθάνει ο Κώστας Τσιάρας από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Φαβορί για τη θέση του είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αλλά και ο Κώστας Τζαβάρας. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δείχνει ότι θα παραμείνει στο υπουργείο Υγείας.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται να αποχωρεί ο Γεράσιμος Θωμάς.
Αλλαγές θα έχουμε και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η κα Λίνα Μενδώνη δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα με τους χειρισμούς της, με αποκορύφωμα τη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου μέσα στην πανδημία. Το χειρότερο ήταν ότι βγήκε να πει τα… παράπονά της σε ιστοσελίδα. Αυτό την «έκαψε», διότι ο πρωθυπουργός την στήριξε σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και όταν φέρθηκε απαξιωτικά σε βουλευτές της ΝΔ.
Μη σας κάνει έκπληξη εάν εκεί τοποθετηθεί ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Ενώ τη θέση διεκδικεί και η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, που θεωρείται δεδομένο ότι θα επιστρέψει σε κυβέρνηση ΝΔ.
Προς αποχώρηση θεωρείται και ο Λευτέρης Αυγενάκης, που χρεώθηκε πολλά περισσότερα από όσα του αναλογούσαν στην «ηλεκτρική καρέκλα» που έκατσε.
Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Τάκης Θεοδωρικάκος θεωρείται ακλόνητος, και από κοντά ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, που ενδέχεται να δει αλλαγές σε υφυπουργό του.
Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου το δίδυμο Κώστας Καραμανλής και Γιάννης Κεφαλογιάννης παραμένει.
Φαίνεται, όμως, ότι αλλαγή θα υπάρξει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Κώστας Σκρέκας αναμένεται να αναβαθμιστεί και να γίνει υπουργός, ενώ αναζητείται θέση για τον Μάκη Βορίδη. Στις θέσεις τους παραμένουν ο Νότης Μηταράκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Τέλος εάν ο κ. Πέτσας μετακινηθεί σε παραγωγικό υπουργείο, θα αναβαθμιστεί η Αριστοτελία Πελώνη στη θέση του εκπροσώπου.
Στην κυβέρνηση διεκδικούν να μπουν: Κ. Τζαβάρας, Στ. Καλαφάτης, Κ. Καραγκούνης, Κ. Κατσαφάδος, Κ. Κέλλας, Κ. Γκιουλέκας, Δ. Μαρκόπουλος, Μ. Λαζαρίδης, Α. Κατσανιώτης, Σ. Κεδίκογλου, Μ. Σενετάκης, Σ. Κελέτσης, Ά. Ευθυμίου, Ζ. Ράπτη, Δ. Βαρτζόπουλος, Έ. Ράπτη, Θ. Χειμάρας, Δ. Χατζηδάκης, Β. Σπανάκης, Δ. Σταμενίτης, Γ. Στύλιος, Α. Πάτσης, Χ. Μπουκώρος, Ι. Οικονόμου, Ν. Δούνια, Χ. Μπουτσικάκης.
του ειδικού συνεργάτη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
Η κυβέρνηση για τα σενάρια ανασχηματισμού
Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού, επισημαίνοντας τα πολλά ανοιχτά ζητήματα αλλά και τα υψηλά θετικά ποσοστά για την κυβέρνηση σε όλες τις μετρήσεις.
«Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης», ανέφερε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία» επισήμαναν οι ίδιες πηγές και υπογράμμισαν ότι σε όλες τις μετρήσεις η κυβέρνηση έχει υψηλά επίπεδα αποδοχής.