Latest News

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν θα κάνει διακοπές!

Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν θα κάνει διακοπές φέτος...



Το 25% των Ελλήνων πάντως, δηλώνει ότι φέτος δε θα κάνει διακοπές, καθώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, όπως προκύπτει από την 8η έρευνα COVID Control, της Interview.

Εξάλλου το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει υποστεί υποχώρηση μισθού και εισοδήματος εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Η  έρευνα δείχνει επίσης ότι έχει ατονήσει η συνήθεια της απόστασης των δύο μέτρων.

Ο οδικός τουρισμός

Λόγω της πανδημίας  όλα είναι ρευστά, καθώς ουδείς γνωρίζει πως και εάν θα επηρεαστούν όσοι σκέφτονται να κάνουν διακοπές. Μεγάλη σημασία δίνεται στον οδικό τουρισμό, στον οποίο ποντάρουν οι επιχειρηματίες στο χώρο. Άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια επισκέπτονταν την Ελλάδα με το αυτοκίνητό τους οι τρεις στους δέκα τουρίστες, προερχόμενοι κυρίως από βαλκανικές χώρες, αλλά και από τη Γερμανία.

Oι πρώτοι τουρίστες με αυτοκίνητο θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα στις 15 Ιουνίου.

Τουρίστες από την Γερμανία την Σερβία την Ρουμανία την Βουλγαρία την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι σταθεροί πελάτες του ελληνικού προϊόντος.

Μέχρι τώρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία για Ιούλιο – Αύγουστο δεν έχουν ακυρωθεί καιυπάρχει αισιοδοξία πως οι περισσότερες θα διατηρηθούν.

Το μεγάλο άνοιγμα

Η επανεκκίνηση των αεροπορικών πτήσεων αναμένεται με αγωνία από τις τουριστικές επιχειρήσεις για να κινηθεί η ζήτηση. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τον Μάρτιο τα έσοδα σημείωναν βουτιά 71% σε σχέση με πέρσι, με τις εισπράξεις να φτάνουν μόλις τα 92 εκατ. ευρώ, έναντι 318 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Το  πρώτο μεγάλο «άνοιγμα» του εξωτερικού για τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται από τις 15 Ιουνίου, κι εν συνεχεία για τα λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια από την 1η Ιουλίου.

Ειδικότερα, με βάση το κυβερνητικό πλάνο, όπως έχει ανακοινωθεί στο πρώτο στάδιο απελευθέρωσης στις 15 Ιουνίου προβλέπεται η απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και από τα περιφερειακά αεροδρόμια, κατ’εξαίρεση για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η απελευθέρωση αναμένεται να δημιουργήσει θετική πίεση για ανάλογη απελευθέρωση περιορισμών στη χώρα προέλευσης», επισημαίνουν από την κυβέρνηση.

Στο δεύτερο στάδιο προβλέπεται η απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια και όλες τις χώρες. Εδώ θα υπάρξει μία δεύτερη «κόκκινη» λίστα αφού θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες πάντως θα παρακολουθούνται για τυχόν βελτίωση.