Latest News

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Πως πέρασε η μελέτη του ΟΛΠ για το έργο στην Πειραϊκή - Ποιοι είναι οι 9 όροι που έθεσε η Περιφέρεια Αττικής


Με 9 προϋποθέσεις πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΟΛΠ ΑΕ για το έργο επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας ...
στην Πειραϊκή.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΟΛΠ ΑΕ εγκρίθηκε  κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των παρατάξεων Γ. Πατούλη, Γ. Σγουρού, δύο μελών της παράταξης Τζήμερου και ορισμένων ανεξάρτητων περιφερειακών συμβούλων, στη συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Στην απόφαση εντάθηκαν 9 σημεία που η Περιφερειακή Αρχή ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος να συμπεριληφθούν στην υπό έκδοση Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) ως πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι που θα υπερισχύσουν κάθε διαφορετικής διατύπωσης. 
Ειδικότερα τα 9 σημεία που περιλαμβάνει η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για την έγκριση της μελέτης, περιγράφηκαν από την αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, και είναι:
  • Να αποτραπεί απόρριψη των βυθοκορημάτων στη θάλασσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των 60.000 κ.μ. βυθοκορημάτων που θα προέλθουν από βυθοκορήσεις των ιδιαίτερα επιβαρυμένων περιοχών του προβλήτα Ηρακλέως και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
  • Να προσδιοριστούν οι χώροι εξεύρεσης αδρανών υλικών που απαιτούνται για κατασκευή έργων.
  • Να προσδιοριστούν οι χώροι απόθεσης των αναγκαίων υλικών για την κατασκευή των έργων.
  • Να απαγορευτεί η σώρευση ιζημάτων βυθού αδρανών υλικών και σκωρίας στο χερσαίο χώρο στο εργοτάξιο στο Παλατάκι
  • Να απαγορευτεί η μεταφορά αδρανών υλικών και σκωρίας οδικώς και η μεταφορά τους να γίνεται μόνο δια θαλάσσης.
  • Να εκπονηθεί με δαπάνες ΟΛΠ ΑΕ συνολική κυκλοφοριακή μελέτη για ολόκληρη την παραλιμένια περιοχή, στην οποία θα έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις από όλα τα προτεινόμενα με το master plan έργα
  • Να υπάρχει ρητή δέσμευση ΟΛΠ για την άμεση υλοποίηση του έργου της ηλεκτροδότησης πλοίων της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας από την στεριά κατά τον ελλιμενισμό τους.
  • Να δημιουργηθεί μόνιμο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης που θα καλύπτει με τακτικές μετρήσεις, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχορύπανση, τη φωτορύπανση και τον έλεγχο των θαλασσίων νερών και να συσταθεί μόνιμο παρατηρητήριο περιβαλλοντικής παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, το οποίο προτείνεται να στεγαστεί στο κτήριο των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων.
  • Να διαγραφεί η αναφορά «και πρόσθετων νηοδόχων πλοίων».
Οι  όροι αυτοί θα προστεθούν σε 231 παρατηρήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας επί της μελέτης της ΟΛΠ ΑΕ.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα για τα υφιστάμενα έργα και όσα πρόκειται να κατασκευαστούν στο λιμάνι του Πειραιά.

@ Από τα 9 σημεία - όρους  δύσκολα θα υλοποιηθούν στην πράξη και οι περισσότεροι θα μείνουν στα χαρτιά...