Latest News

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Όλο το πρόγραμμα μετάβασης 24 δισ. - Μείωση ΦΠΑ και στήριξη της εργασίας

Το σχέδιο «γέφυρα» της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες στον τουρισμό, στην οικονομία και στην εργασία παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...
με διάγγελμά του προς τους πολίτες.

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα της μετάβασης «από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο» θα έχει συνολικό ύψος στα 24 δισ. και θα εδράζεται σε τρεις πυλώνες: στήριξη εργασίας, μείωση φόρων και τόνωση επιχειρηματικότητας.   

Τα μέτρα για την εργασία  

 Ο πρωθυπουργός, προανήγγειλε το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Το ευνοϊκό καθεστώς επεκτείνεται και για τους μήνες Μαΐο, Ιούνιο και Ιούλιο, για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Η δε επιδότηση της εργασίας σε αναστολή θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης.   Προσαρμογή χρόνου εργασίας αλλά με τον ίδιο μισθό   

Οι επιχειρήσεις που είχαν μηδενικό σχεδόν τζίρο και πλέον αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση, θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αφού το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή.   Όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός. Ενώ παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας.   

Μειώσεις φόρων   

Για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Παράλληλα μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.   Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και ενίσχυση των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού που περιλαμβάνονται, όπως είπε, στο νέο πρόγραμμα.    Για τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι, και η μείωση ενοικίου κατά 40%. Παράλληλα, μειώνεται και η προκαταβολή φόρου και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη.   Στήριξη επιχειρηματικότητας   -Δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής που μάλιστα θα επεκταθεί και σε επιχειρήσεις που «ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου». 

Για το πρόγραμμα θα διατεθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ και ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, «κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.   -Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.   -Αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.   

Απευθείας πτήσεις εξωτερικού από την 1η Ιουλίου   

Η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία. Και από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς.   

Βαρύς οικονομικός αντίκτυπος   

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως «η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο» και ειδικά για την Ελλάδα ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος. «Σε όλον τον κόσμο, άλλωστε, το κόστος είναι, ήδη, τεράστιο: Οι άνεργοι στην Αμερική ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια. Και στην Ευρώπη καταρρέουν μαζί παραγωγή και ζήτηση. Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές. Ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος. Όχι μόνο γιατί η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης».   


Η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία. Και από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς.   


Το σχέδιο αναλύεται  σε παρουσίαση, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.