Latest News

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Δήμος Πειραιά: 9 μέτρα για δημότες και επαγγελματίες


"Πακέτο"  κοινωνικών μέτρων, για τη στήριξη  και τη διευκόλυνση των δημοτών που διαβιούν και ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στον Δήμο...
αποφάσισε ο Δήμος Πειραιά, κατανοώντας τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και λαμβάνοντας υπόψη τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συγκεκριμένα από τη λήψη των μέτρων και μέχρι την άρση τους ισχύει κατά περίπτωση:
1.         Απαλλαγή από το αναλογούν ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού  των καταστημάτων, για όσο χρόνο θα έχει επιβληθεί παύση λειτουργίας των καταστημάτων κατά περίπτωση.
2.         Απαλλαγή από τα αναλογούντα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων,  για το χρονικό διάστημα ισχύος των μέτρων παύσης λειτουργίας των  καταστημάτων κατά περίπτωση.
3.         Αναστέλλεται  η πληρωμή των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου  από  1 Μαρτίου και μέχρι τη λήξη των μέτρων και την έναρξη λειτουργίας των δομών. Τροφεία τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί για τον μήνα Μάρτιο με αίτηση των δημοτών θα επιστραφούν αχρεωστήτως.
4.         Για τα μισθωμένα από ιδιώτες ακίνητα του Δήμου, για εμπορική χρήση, από την έναρξη των μέτρων και μέχρι τη λήξη τους, μειώνεται το μηνιαίο μίσθωμα κατά 40%.
5.         Για τις οφειλές των κατόχων περιπτέρων για καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, δίνεται η δυνατότητα να εξοφληθούν με επιμερισμό του οφειλόμενου ποσού σε τρείς (3) δόσεις ως εξής:
Α΄ δόση  έως 31/7,  Β΄ δόση έως 30/9 και Γ΄ δόση έως 30/11.
6.         Απαλλαγή καταβολής του αναλογούντος τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων (0,5%).
7.         Για ήδη καταβληθέντα  ποσά  των παραπάνω περιπτώσεων δίνεται η δυνατότητα για συμψηφισμό με μελλοντικές απαιτήσεις.
8.         Ως προς το αναλογούν τέλος διαμονής παρεπιδημούντων (0,5%)  και του αναλογούντος τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης (5%), δεν απαιτείται λήψη ελαφρύνσεων από τον Δήμο, καθόσον, είναι αυστηρά συνδεδεμένα με τη λειτουργία και τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και εν τοις πράγμασι όταν οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, δεν γεννάται και υφίσταται  το ανάλογο τέλος.
9. Ως προς τη λειτουργία της Κυριακάτικης Αγοράς (Παζάρι) μη καταβολή αναλογικών οφειλών για τις Κυριακές τις  οποίες δεν θα λειτουργήσει.
 Σημειώνεται, πως όλα αυτά τα μέτρα και οι διαδικασίες υλοποίησης, θα θεσμοθετηθούν και θα εξειδικευθούν εντός της επομένης εβδομάδος με άμεσες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.