Latest News

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Δημοσκόπηση: Τι λένε οι Έλληνες για τα μέτρα - Τελείωσαν τα χρήματα λέει το 24%

Σε ποσοστό πάνω του 80% εμφανίζονται να συμφωνούν οι πολίτες με τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση...
που διενήργησε η εταιρεία Interview.   

Σύμφωνα μετα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης που έγινε σε δείγμα 805 ατομών από 6-10 Απριλίου διαδικτυακά, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (24%) αναφέρει πως τα χρήματα των νοικοκυριών τελείωσαν.   

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση:

 «Η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει τα οικονομικά των νοικοκυριών. Για τα δικά σας οικονομικά τι θα λέγατε;», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν:  
 ⁃ Έχω χρήματα για ακόμα έναν με δυο μήνες παραμονής στο σπίτι (32%)
 ⁃ Έχω χρήματα για ακόμα δυο με τρεις εβδομάδες (44%) 
⁃ Έχουν τελειώσει τα χρήματα μου (24%).   

Αρνητικά φέρεται να έχει επηρεάσει την ψυχολογία τού 70% η παραμονή στο σπίτι ενώ το 30% απαντά πως έχει επηρεαστεί θετικά/μάλλον θετικά. 

  Ωστόσο, παράλληλα, το 67% δηλώνει ότι η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει θετικά/μάλλον θετικά τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, έναντι του 33% που απαντά αρνητικά/μάλλον αρνητικά.   


 Οι πολίτες που ρωτήθηκαν, έκριναν κατά 82% θετικά/μάλλον θετικά τις ενέργειες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας (αποφάσεις για την λήψη μέτρων, διαγγέλματα, υπουργικά συμβούλια εξ αποστάσεως, δράσεις για την στήριξη της οικονομίας κλπ.), κατά 14% αρνητικά/μάλλον αρνητικά και το 4% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.  

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 62% των πολιτών κρίνει σωστό το #Μένουμε Σπίτι μέχρι τις 27 Απριλίου, ενώ το 24% απαντά πως τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να διαρκέσουν και περισσότερο εάν χρειαστεί. Το 11% τα κρίνει υπερβολικά και το 3% δεν γνωρίζει/δεν απαντά. 

  Το 66% των ερωτηθέντων έκρινε πως το σύστημα υγείας της χώρας, σε σύγκριση με αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών «κράτησε» καλύτερα, σε σχέση με το 19% που απαντά πως «κράτησε» το ίδιο και 8% πως δεν «κράτησε».   Καφές-φαγητό έξω η πρώτη ανάγκη μετά το τέλος της καραντίνας   

Στην ερώτηση «Όταν με το καλό λήξει η εφαρμογή των μέτρων, τι είναι αυτό που θα κάνετε πρώτο από όλα;», το 32% απαντά πως θα βγει έξω για καφέ/φαγητό, το 28% πως θα φροντίσει τον εαυτό του (κομμωτήριο/κουρείο/γυμναστήριο/κέντρο αισθητικής κλπ.), το 22% πως θα πάει ταξίδι/διακοπές και το 3% πως θα μεταβεί σε κατάστημα ένδυσης και υπόδησης.