Latest News

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός «Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό» – Κάποιοι δεν δίνουν τα στοιχεία τους

Για επιστροφές μόνο για πολύ ειδικούς λόγους έκανε λόγο ...
σήμερα Σάββατο 28/3 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ. 
«Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό» είπε ο υφυπουργός, ενώ ανέφερε ότι κάποιοι δεν δίνουν τα στοιχεία τους.
Ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε ότι: «Η έμφασή μας είναι συγκεκριμένη και ειδικά στην Αγγλία όπου 2.700 συμπατριώτες μας έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό».
Συγκεκριμένα τόνισε ότι θα επιτρέπονται πλέον επαναπατρισμοί από τρεις κατηγορίες ατόμων:
α) Οσοι χρήζουν υγειονομικής φροντίδας (έγκυες ή με κάποιο σοβαρό νόσημα) με ιατρική βεβαίωση
β) Οσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη (λ.χ. λήξη διαστήματος νόμιμης διαμονής σε χώρα του εξωτερικού ή απώλεια μίσθωσης)
γ) Οσοι είναι με πτήση transit (με αποδεικτικό εισιτηρίου)
Ενημέρωσε ακόμη ότι πλέον υπάρχει άϋλη συνταγογράφηση μέσω sms και email. Για την ενεργοποίησή της οι πολιτες πρέπει να μπουν στο gov.gr.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι ανάμεσα στα αυστηρά μέτρα που ακολουθούν είναι η διακοπή πτήσεων από χώρες με επιδημιολογικό πρόβλημα. Από αύριο στις 3.00 το πρωί διακόπτονται οι πτήσεις από την Ολλανδία και τη Γερμανία (με κάποιες εξαιρέσεις).
Για τις λαϊκές αγορές, ο υφυπουργός είπε ότι «τις θέλουμε ανοιχτές εφόσον ακολουθούν τους κανόνες». Αν υπάρξει παραβίαση τους, αυτές άμεσα θα κλείνουν. Για άλλη μια φορά επισήμανε ότι όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση που χρειαστούν αυστηρότερες διατάξεις.
Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε συγκινητική την ανταπόκριση των πολιτών για τις θέσεις των εθελοντών. Οι αιτήσεις έφτασαν τις 10.000.
Επίσης, ενημέρωσε ότι από τον έλεγχο που έγινε από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, βρέθηκε ένα κρούσμα από όσους ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη και ένας από εκείνους που ήρθαν από την Ισπανία.
Τέλος, επισήμανε ότι «επιμενουμε και μένουμε σπίτι. Είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε νικητές σε αυτήν τη μάχη με την πανδημία».