Latest News

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: 35 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 530 συνολικά – 13 οι νεκροί

Τριάντα πέντε είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα και 13 οι νεκροί...
μέχρι τώρα. 
Στα 530 ανήλθαν τα κρούσματα συνολικά, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Τα 98 είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης, τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα.
«Αναμένουμε περαιτέρω αύξηση τις επόμενες ημέρες, η οποία θα είναι ανάλογη με την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί», είπε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.
100 είναι διασωληνωμένοι συνολικά αυτή τη στιγμή, ενώ και άλλοι θα χρειαστεί να διασωνηλωθούν τις επόμενες ημέρες. Εξιτήριο έχουν πάρει 19 συμπολίτες μας. Η πλειονότητα όσων νοσηλεύονται έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, το 54% είναι άνδρες, ενώ το 47% εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών.
Από τους 13 νεκρούς στη χώρα μας οι 12 είχαν σοβαρά νοσήματα, ενώ ο άλλος ήταν 80 ετών. Μόνο μία από τους νεκρούς ήταν γυναίκα. Ο μέσος όρος των ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή ήταν τα 76 έτη.
Ο κ. Τσιόδρας μίλησε ξεκάθαρα για έναν «ύπουλο εχθρό» που όχι μόνο δεν σέβεται ηλικίες και σύνορα, αλλά δεν σέβεται και αυτούς που… δεν τον υπολογίζουν. Μεταξύ 18-64 ετών είναι το 75% των κρουσμάτων.
Πρόσθεσε ακόμα ότι η επιδημία θα αυξηθεί, «προετοιμαζόμαστε», ανέφερε ο υπεύθυνος λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ. Για άλλη μια φορά έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και δεν καταλαβαίνουν ότι εκθέτουν τον εαυτό τους και τους άλλους σε κίνδυνο.
Ο κ. Τσιόδρας, μεταξύ άλλων, ζήτησε να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς. «Σεβαστείτε τους νεκρούς», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Θυμηθείτε αυτά τα λόγια: Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος, πρέπει κάθε γλώσσα να μιλεί στην καλοσύνη. Στο τέλος της ημέρας ας γίνει αυτός ο αγώνας όλων μας», σημείωσε συγκινημένος ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.
Οπως σημείωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ: «Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων, παραμένουμε στις εκτιμήσεις των προβλέψεών μας. Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή θα είναι ανάλογη της προσπάθειάς μας και το αν θα τηρήσουμε τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία.
Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που δεν σέβεται ηλικίες και κανείς δεν είναι 100% ασφαλής. Το ίδιο λέμε και για τη γρίπη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε έγκυρη και εγκεκριμένη θεραπεία. Ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε; Όλους. Αλλά αυτό είναι αδύνατον με έναν ταχύτατα μεταδιδόμενο ιό».
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε τι συμβαίνει στην Ισπανία αναφέροντας ότι «οι φίλοι Ισπανοί γιατροί έφτασαν να δίνουν προτεραιότητα στα περιστατικά ανθρώπων που δείχνουν να έχουν πάνω από 2 χρόνια προσδόκιμο [ζωής]».