Latest News

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Σκάνδαλο Novartis: Εμφανίστηκε ο «Σαράφης» στη ΓΑΔΑ

 O προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ... πριν από λίγη ώρα.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας δήλωσε έτοιμος να καταθέσει και αυτό θα γίνει τη Δευτέρα στη ΓΑΔΑ. Αυτό έγινε λίγες ώρες μετά την απάντηση του Αρειου Πάγου ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Αυτή την απάντηση έδωσε σήμερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν χθες σχετικά ερωτήματα.
Ετσι, η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» θα γίνει με αλλοιωμένη φωνή και ηλεκτρονικά μέσα, σε διαφορετικό δωμάτιο.
Ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος κάνει επίκληση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του νόμου περί προστατευόμενων μαρτύρων και της σχετικής υπουργικής απόφασης, από τα οποία προκύπτει ότι ο μάρτυρας καθορίζει πώς θα εξεταστεί.
Αναλυτικότερα στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.
Τι ισχύει για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων της Novarti
Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του». Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.