Latest News

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Νέες "φουρτούνες" με τη Cosco στο λιμάνι του Πειραιά - Μποφόρ αντιδράσεων για τη ψηφιακή πλατφόρμα

Μποφόρ από αντιδράσεις στους ναυτιλιακούς και επιχειρηματικούς φορείς στο λιμάνι του Πειραιά έχει προκαλέσει η ψηφιακή πλατφόρμα της Cosco που...
παρουσιάστηκε «επίσημα» στο Τύπο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από της παρουσιάσεως της οι φορείς δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να αποδεχθούν ότι μία ιδιωτική εταιρεία όπως η PCT-Cosco θα δημιουργήσει και θα διαχειρίζεται μία τέτοια εφαρμογή και μάλιστα να υποχρεώνει τους πάντες να εγγραφούν σε αυτή αν θέλουν να εξυπηρετούνται από το λιμάνι του Πειραιά και την Cosco πληρώνοντας ένα αντίτιμο. 
Στην υποχρεωτική χρησιμοποίηση της πλατφόρμας την οποία χειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία, PCT S.A. -COSCO που έχει την αποκλειστική διαχείριση και του λιμανιού του Πειραιά ενώ είναι και η ίδια μεταφορέας αντιδρά η πλειονότητα των χρηστών του λιμανιού με όπως εκφράζονται από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τη Διεθνή Ναυτική Ένωση και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ενώ ήδη έχει γίνει και καταγγελία στη Δημόσια Αρχή Λιμένων. 

Από την πλευρά του και με αφορμή την επίσημη παρουσίαση στον Τύπο ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης σημείωσε ότι το νέο προϊόν «Hellenic Port Community System» (HPCS) της Cosco η υποχρεωτικότητα εγγραφής όλων των χρηστών στη συγκεκριμένη πλατφόρμα πληροφοριών, εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν λιμενικές υπηρεσίες, έχουν προκαλέσει εύλογα ερωτήματα με αναπάντητες ερωτήσεις στους ναυτιλιακούς και επιχειρηματικούς φορείς του λιμανιού. 
Μάλιστα θέτει και βασικά ερωτήματα Πως διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που εισάγονται στην πλατφόρμα θα τα γνωρίζουν μόνο όσοι εμπλέκονται στη συγκεκριμένη συναλλαγή; Πως θα ξέρουν μόνο οι τελωνιακές αρχές τη «καταγωγή» του φορτίου; Τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί σε συνεργασία με την ΑΔΑΕ ; Γιατί μόνο στον Πειραιά, ενώ σε κανένα άλλο λιμάνι του κόσμου δεν έχει στηθεί τέτοια πλατφόρμα και δεν τη διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία, παρά μόνο όταν της ανατεθεί και ελέγχεται από Δημόσια Αρχή; 
Ο κ. Κορκίδης σημειώνει επίσης ότι η παρουσιασθείσα πλατφόρμα έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις με τους θεσμικούς φορείς με επικεφαλής το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τη Διεθνή Ναυτική Ένωση και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά να έχουν ήδη γνωστοποιήσει στα αρμόδια υπουργεία ότι δεν αποδέχονται μία ιδιωτική εταιρεία όπως η PCT-Cosco να δημιουργεί και να διαχειρίζεται μία τέτοια εφαρμογή και μάλιστα να υποχρεώνει τους πάντες να εγγραφούν σε αυτή αν θέλουν να εξυπηρετούνται από το λιμάνι του Πειραιά και την Cosco, πληρώνοντας μάλιστα αντίτιμο. 
Το ΕΒΕΠ ελπίζει πως με την απαραίτητη διαβούλευση το θέμα της «μονοπωλιακής» κατάστασης που πάει να δημιουργηθεί, τελικώς θα λυθεί εξωδικαστικά και σύντομα.