Latest News

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Προσλήψεις συμβασιούχων στους ΟΤΑ: Προθεσμίες, περιορισμοί και διαδικασία (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Δημοσιεύθηκε και φέτος η καθιερωμένη Εγκύκλιος για τον προγραμματισμό προσλήψεων έκτακτου προσωπικού στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και στα ΝΠΙΔ των Δήμων ...
και Περιφερειών.

Tο εν λόγω προσωπικό δεν συμπεριλαμβάνεται στον ετήσιο στρατηγικό προγραμματισμό των ν.4590/2019, 4622/2019 και 4635/2019, συνεπώς απαιτείται να τηρηθεί η διαδικασία της συγκεκριμένης Εγκυκλίου.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπογραμμίζει ότι η υποβολή των αιτημάτων πρέπει να λαμβάνει υπόψη “τη δημοσιονομική κατάσταση και την ανάγκη περιστολής των κρατικών δαπανών”.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στις προθεσμίες για την αποστολή αιτημάτων, που λήγουν στις 17 Μαρτίου και 31 Μαρτίου, όπως αναλυτικότερα καθορίζεται στη σελ.7 της Εγκυκλίου.
Να σημειωθεί ότι:
– τα αιτήματα για προσωπικό ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) και συμβάσεις μίσθωσης έργου (ΣΜΕ) στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού με κάλυψη της δαπάνης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), εμπίπτουν στον περιορισμό του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού προσλήψεων, ο οποίος ανέρχεται στις 1.333 θέσεις.
– για την κατηγορία ΙΔΟΧ και ΣΜΕ στα ΝΠΙΔ της Αυτοδιοίκησης με προέλευση των πιστώσεων από ίδιους πόρους, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιστολής των δαπανών και προκειμένου ο αριθμός των εγκρίσεων της κατηγορίας αυτής να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, οι Φορείς στο αίτημά τους δεν πρέπει να υπερβαίνουν τον αριθμό των αντίστοιχων εγκρίσεων που χορηγήθηκαν πέρυσι.
– ειδικά για το “Βοήθεια στο Σπίτι”, με την παρ.2 του αρ.229 του ν.4635/2019 έχει παραταθεί η διάρκεια των συμβάσεων μέχρι 30.9.2020. Επομένως, αιτήματα θα αποσταλούν μόνο σε περίπτωση αντικατάστασης απασχολούμενου στο Πρόγραμμα λόγω αποχώρησης.
Το Υπουργείο τονίζει τις αρμοδιότητες των συλλογικών οργάνων σχετικά με τον προγραμματισμό των προσλήψεων:
– για θέσεις των Δήμων: Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής,
– για θέσεις των Περιφερειών: Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται μετά από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής,
– για θέσεις των ΝΠΔΔ, Συνδέσμων, Ιδρυμάτων των Δήμων καθώς και ΝΠΔΔ των Περιφερειών: Απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου,
– για θέσεις των ΝΠΙΔ: Απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου.
Επιπλέον, στην Εγκύκλιο κωδικοποιείται το σύνολο των εξαιρέσεων από τον προγραμματισμό προσλήψεων, που ανέρχονται σε οκτώ κατηγορίες, για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση της ΠΥΣ ούτε αποστολή αιτημάτων στο Υπουργείο:
1)Αρχική πρόσληψη και ανανεώσεις προσωπικού ΙΔΟΧ στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
2)ΣΜΕ στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων πράξεων.
3) Εποχικό προσωπικό για την πυρασφάλεια, τις κατασκηνώσεις και τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών.
4) Προσωπικό για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών.
5) Γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας.
6) Πρόσληψη υδρονομέων άρδευσης.
7) Αναπλήρωση μοναδικού στον κλάδο του υπαλλήλου.
8) Έκτακτο προσωπικό για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία.
Ακολουθούν τα σχετικά έγγραφα:
– Η αριθμ.11072/18.2.2020 Εγκύκλιος
– Παράρτημα 1: ΟΤΑ Α & Β ΒΑΘΜΟΥ & ΝΠΔΔ – ΚΑΠ
– Παράρτημα 2α: – ΝΠΙΔ ΟΤΑ Α & Β ΒΑΘΜΟΥ – ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ
– Παράρτημα 3α&3β: ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ
– Παράρτημα 4α&4β: ΑΝΤΙΤΙΜΟ