Latest News

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Νέα επεισόδια σε Χίο και Λέσβο για τις κλειστές δομές: Γενική απεργία σήμερα στο Βόρειο Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)


Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και τους κατοίκους που διαδηλώνουν σε Χίο και Λέσβο κατά των ...
κλειστών δομών. 

Σήμερα έχει αποφασιστεί να γίνει 24ωρη απεργία την οποία καλούν η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι δήμοι της.

Η απόφαση για τη γενική απεργία ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη και στην οποία αποφασίστηκε η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά. Επίσης, κάλεσμα έχουν κάνει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λέσβου και το Εργατικό Κέντρο Λέσβου.
Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου αναφέρει: «Η Διοίκηση του εργατικού κέντρου απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους, στο λαό της Λέσβου, στους φορείς και στα σωματεία του νησιού μας απέναντι στα σχέδια της Κυβέρνησης της ΝΔ που θέλουν να μετατρέψουν το νησί μας και τα άλλα νησιά του Αιγαίου σε απέραντες φυλακές ψυχών, σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών που είναι τα θύματα των πολιτικών της Ε.Ε, των κυβερνήσεων, του ιμπεριαλισμού.
Η αδιαλλαξία της Κυβέρνησης, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις στην περιοχή Καράβα – Καβακλή, η δημιουργία του νέου hot spot είναι στο χέρι μας να μην περάσουν.
Καταγγέλλουμε στον λαό της Λέσβου, την άνανδρη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και κρότου λάμψης ενάντια σε μέλη σωματείων του Εργατικού Κέντρου ,συνταξιούχους και φοιτητές, το απόγευμα της Τρίτης στον δρόμο προς Μανταμάδο.
Καλούμε το λαό της Λέσβου, τους εργαζόμενους να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που στέλνοντας ΜΑΤ και κλούβες για να εντείνει την καταστολή θεωρεί ότι θα κάμψει την αντίσταση των νησιωτών».
Στη Λέσβο έγιναν συγκρούσεις ανάμεσα σε πολίτες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν χθες τα χαράματα στο νησί έτσι ώστε να διευκολύνουν την πραγματοποίηση εργασιών στην επιταγμένη έκταση έγιναν στο Διαβολόρεμα και στην Καράβα, δηλαδή στα δύο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση.
Δείτε βίντεο
Τελικά τα μηχανήματα του Στρατού κατάφεραν να εγκατασταθούν στην περιοχή καθώς έφτασαν εκεί χρησιμοποιώντας παράδρομο μέσα από το δάσος στην περιοχή Πετροβούνι.
Στην Καράβα η Αστυνομία αντιμετώπισε δύο μέτωπα, ένα των κατοίκων της περιοχής του Μανταμάδου στα βόρεια και ένα των προερχόμενων από τη Μυτιλήνη και τα άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής στα νότια.
Οι διαδηλωτές έσπασαν ένα αυτοκίνητο της Αστυνομίας αλλά και ένα αυτοκίνητο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ σύμφωνα με το τοπικό site stonisi.gr η αστυνομία λόγω του μεγάλου πλήθους κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη θέση Καράβα έκανε χρήση και του ειδικού οχήματος ΑΙΑΝΤΑΣ, απέναντι στους διαδηλωτές για να τους απομακρύνει.
Επεισόδια και στη Χίο
Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Χίο από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι αργά το βράδυ, με τις δυνάμεις ασφαλείας να προσπαθούν να διαλύσουν την συγκέντρωση των πολιτών που βρισκόντουσαν στο Αίπος, όπου αναμένεται να κατασκευαστεί το νέο ΠΡΟΚΕΚΑ.
Διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, με την αστυνομία να απαντά με χρήση χημικών, αλλά και εκτόξευσης νερού για να τους απομακρύνει από το σημείο. Μάλιστα, στα πλάνα που τράβηξε το chiosphotos με drone, φαίνεται πως οι διαδηλωτές ανέβηκαν ακόμη και στα βουνά για να αποφύγουν τα χημικά, με την ένταση να είναι και πάλι στο «κόκκινο».