Latest News

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Τα… μυστικά για καλή σύνταξη (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Οι «μαγικοί» αριθμοί που σχετίζονται με τα χρόνια προϋπηρεσίας, τα ποσοστά αναπλήρωσης και ανταποδοτικότητας αλλά και τον συντάξιμο μισθό...
αποτελούν τους ρυθμιστές για την απονομή αξιοπρεπών συντάξεων ή την παροχή συντάξεων πείνας.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του νέου ασφαλιστικού νόμου, όσο περισσότερα χρόνια δουλέψει κάποιος και όσο υψηλότερο μισθό έχει, τότε στην ηλικία των 67 ετών «κλειδώνει» σύνταξη πολύ πάνω από τα 1.000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Όπως προκύπτει από το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο, που θα ψηφιστεί εντός των προσεχών ημερών:
1. Η ηλικία των 67 ετών και τα 40 έτη εργασίας αποτελούν τη βάση για υψηλή σύνταξη.
2. Όσο υψηλότερος είναι ο μέσος μισθός κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι συντάξιμες αποδοχές και, λόγω των υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης, θα προκύπτει υψηλότερη σύνταξη.
3. Η έξοδος από την αγορά εργασίας στα 62 οδηγεί σε μειωμένη εθνική σύνταξη κατά 30%, ενώ ανάλογο θα είναι το ποσοστό μείωσης της ανταποδοτικής.
4. «Κλειδί» για μια αξιοπρεπή σύνταξη θα είναι τα 30 συντάξιμα έτη, όπου το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώνεται στο 27,14% αντί για 26,37%, που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Σημαντικά υψηλότερο θα είναι όμως το ποσοστό της σύνταξης για τα 35 έτη, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης ανεβαίνει στο 38,8% έναντι 33,81%, που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Για τα 40 συντάξιμα έτη, το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώνεται στο 50,78%, αντί για 42,80%. Σημειώνεται ότι το ανώτατο ασφαλιστέο μηνιαίο διαμορφώνεται στα €6.500. Με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, προκύπτουν αυξήσεις για περίπου 1.000.000 συνταξιούχους αναδρομικά από την 01/10/2019, εκ των οποίων περίπου 300.000 θα τις πάρουν στο… χέρι σε βάθος πενταετίας, ενώ για τους υπόλοιπους απλά θα μειωθεί λογιστικά το ποσό της αρνητικής προσωπικής διαφοράς.
5. Όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, απονέμεται σύνταξη από τον τελευταίο φορέα που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ, αρκεί να υπάρχουν 1.000 ημέρες εργασίας από τις οποίες οι 300 στην τελευταία δραστηριότητα (ήταν 1.500 και 500 αντίστοιχα με τον νόμο Κατρούγκαλου).
6. Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη – μισθωτού για την πλήρη απασχόληση από 01/06/2020, σε ποσοστό 0,90% και συνολικά 4,65% την επόμενη πενταετία. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν έστω και μικρές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων και μειωμένα έξοδα ασφάλισης από τη συμμετοχή των εργοδοτών σταθερά για τα επόμενα χρόνια.
Ο νέος χάρτης για τις επικουρικές
Η καινοτομία του νέου Ασφαλιστικού για τις επικουρικές συντάξεις είναι η προαιρετική ένταξη στο καθεστώς εισφορών-παροχών για τους επιτηδευματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα, οι εισφορές για το επικουρικό θα παραμείνουν σταθερές έως τις 31/05/2022 και στη συνέχεια θα αυξηθούν. Αναλυτικά, στο άρθρο 41, που αντικαθιστά το άρθρο 76 του νόμου Κατρούγκαλου, αναφέρεται ότι από 01/01/2021 στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, οι αγρότες του πρώην ΟΓΑ καθώς και όσοι εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στην επικούρηση. Ωστόσο, όσοι ενταχθούν δεν θα μπορούν να αποχωρήσουν, καθώς θα εμπίπτουν στις διατάξεις της υποχρεωτικής ασφάλισης.
Για τους μη μισθωτούς θεσπίζονται τρεις κατηγορίες σταθερών ποσών όπου μπορεί κάποιος να ενταχθεί προαιρετικά, ενώ αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη. Η αίτηση για την οποιαδήποτε μεταβολή υποβάλλεται όποτε θέλει ο ασφαλισμένος και εφαρμόζεται από την 1η μέρα του νέου έτους. Από την 01/01/2023 τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται με βάση τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ.
Τι αλλάζει στο εφάπαξ
Τέλος στα παχυλά εφάπαξ του παρελθόντος μέσω των δανεικών του ελληνικού κράτους θέτει το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο. Οι εισφορές για το εφάπαξ θα είναι δεδομένες και «κλειδωμένες», ενώ όσοι θέλουν το… κάτι παραπάνω πρέπει να αναζητήσουν μια… καλύτερη τύχη σε ιδιωτικό φορέα ασφάλισης.
Σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, για πρώτη φορά δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους, ενώ καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων. Στο νέο καθεστώς του κλάδου εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ εντάσσονται οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πριν και μετά την 01/01/1993, οι έμμισθοι δικηγόροι, οι μισθωτοί μηχανικοί και υγειονομικοί του κλάδου πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ. Αυτοί, αντί για την καταβολή ποσοστό 4% επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού που ισχύει σήμερα, κατατάσσονται προαιρετικά και αναδρομικά από 01/01/2020 και εφεξής σε τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες με μηνιαίες εισφορές από €26 έως €37. Με το άρθρο 41 εντάσσονται στον κλάδο εφάπαξ, μετά από αίτησή τους προαιρετικά από 01/01/2021, μισθωτοί και μη μισθωτοί. Επίσης, οι προσλαμβανόμενοι στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Πυροσβεστικό Σώμα που είναι ασφαλισμένοι στον σχετικό τομέα πρόνοιας.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο