Latest News

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει για τους συνταξιούχους που εργάζονται και για ένστολους

Δύο αλλαγές, που αφορούν τους ένστολους και την ποινή των συνταξιούχων που δεν δηλώνουν ότι εργάζονται περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό...
 

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί έως τη Δευτέρα στη Βουλή. Η πρώτη αλλαγή που φέρνει αφορά τη διόρθωση της αδικίας για τους ένστολους, στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων μετά τα 40 έτη ασφάλισης. 

Οι συγκεκριμένοι συνταξιοδοτούνται μετά τη 40ετία, λόγω της προσμέτρησης έως και μίας πλασματικής 5ετίας σε όσους υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις, διάστημα για το οποίο τα ποσοστά αναπλήρωσης φθίνουν με βάση το νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους ένστολους θα ισχύσει διπλό σύστημα, η «κλίμακα Βρούτση» για τον ασφαλιστικό βίο έως τα 40 έτη και η «κλίμακα Κατρούγκαλου» από τα 40 έτη και μετά.   Τι αλλάζει για τους συνταξιούχους που εργάζονται   Η δεύτερη αλλαγή αφορά την ποινή για τους συνταξιούχους που εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει στον ΕΦΚΑ. Η ποινή για τη «μαύρη εργασία» των συνταξιούχων θα αυξηθεί σε 12 μήνες, από 10 που είναι τώρα.     

 Η διάταξη προβλέπει ότι οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου, εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις, κύριες, επικουρικές και προσυνταξιοδοτικές παροχές, καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα.    

 Για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων, επικουρικών συντάξεων και των προσυνταξιοδοτικών παροχών, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας. 

Οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν στον φορέα κύριας ασφάλισης του ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ προτού αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν. Αν δεν το κάνουν αυτό συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων. 

Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως του ποσού του 1/4 από την κύρια σύνταξη και για την επικουρική. Διαφορετικά, εισπράττεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων. Από αυτές τις ρυθμίσεις εξαιρούνται oι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι θα λαμβάνουν όλο το ποσό της σύνταξής τους, ενώ συνεχίζουν την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι και αλιείς.