Latest News

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Μποφόρ από αντιδράσεις για την λειτουργία καταστήματος των Jumbo όλες τις Κυριακές

Η απόφαση της εταιρίας Jumbo να λειτουργεί όλες τις Κυριακές του χρόνου το υποκατάστημά της ...
στην Πρέβεζα, καθιερώνοντας ουσιαστικά την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο σφοδρές αντιδράσεις.Βουλευτές και συνδικαλιστικοί φορείς της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και καταγγέλλουν την εν λόγω απόφαση.

Η απόφαση της εταιρείας είναι αναρτημένη στον ιστότοπό της, που ενημερώνει τους πελάτες για το νέο ωράριο που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ: «Αγαπητοί μας πελάτες σας ενημερώνουμε ότι από τον Ιανουάριο, όλες τις Κυριακές το κατάστημά μας θα είναι ανοιχτό με ωράριο λειτουργίας 11.00 – 18.00. Ευχαριστούμε πολύ».
Σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Πρέβεζας ζητά την άμεση αναίρεση της απόφασης. Σύμφωνα με το ethnos.gr, το Επιμελητήριο Πρέβεζας από την πλευρά του, έχει συντάξει επιστολή διαμαρτυρίας προς το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Πρέβεζας και δεσμεύεται να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, που απαιτούνται προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων- μελών του.
Τριάντα οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς το υπ. Ανάπτυξης και Εργασίας: «Όπως προκύπτει από το Νομοθετικό Πλαίσιο που διέπει τους όρους λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και ειδικότερα οι διατάξεις του Νόμου 4177/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4472/2017, ορίζεται με σαφή τρόπο η διαδικασία ως προς τη λήψη απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Ειδικότερα, με τις παραγράφους 1 και 1Α του άρθρου 16 του Νόμου 4177/2013, καθώς και με το άρθρο 49 του Νόμου 4472/2017, ορίζονται αφενός, οι Κυριακές του έτους, αφετέρου οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
»Ιδιαίτερη αξία στην προκειμένη περίπτωση έχει η παράγραφος 2 του άρθρου 16 του Νόμου 4177/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4472/2017, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων η διαδικασία ως προς τη λήψη απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παρ. 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.» (Νόμος 4472/2017, άρθρο 49, παρ.2).
»Επειδή, βάσει της αντίδρασης, αφενός του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Πρέβεζας, αφετέρου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, δεν προκύπτει ότι έχει υπάρξει διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, ώστε να εκδοθεί αιτιολογημένη απόφαση για την προαιρετική λειτουργία και άλλες Κυριακές του έτους, όπως ορίζει η παράγραφος 2, του άρθρου 49, του Νόμου 4472/2017,   »Επειδή, εύλογα μπορεί να θεωρηθεί ως καταχρηστική η απόφαση της επιχείρησης να λειτουργεί το υποκατάστημα Πρέβεζας όλες τις Κυριακές του έτους, διότι η παράγραφος 2 του άρθρου 49 του Νόμου 4472/2017, κάνει λόγο για «και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παρ. 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
»Επειδή, η απόφαση της επιχείρησης «Jumbo» για λειτουργία του υποκαταστήματός της στην Πρέβεζα όλες τις Κυριακές του έτους δημιουργεί, ανατροπή στην ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των εργαζόμενων της επιχείρησης, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού  Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί: Τι προτίθενται να κάνουν σε περίπτωση που δεν έχει τηρηθεί η νομοθετική πρόβλεψη για αιτιολογημένη απόφαση, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς; Είναι σε γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών των Υπουργείων και άλλες περιπτώσεις  επιχειρήσεων που δρομολογούν λειτουργία των δραστηριοτήτων τους στο σύνολο των Κυριακών του έτους;»