Latest News

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Αυτό είναι το νέο Ασφαλιστικό

Υψηλότερες συντάξεις για παλαιούς ασφαλισμένους με πολλά έτη ασφάλισης, μικρότερες συντάξεις για όσους βγαίνουν με λίγα και ελεύθερη επιλογή κλάσης από τους ελεύθερους επαγγελματίες...
περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νέο ασφαλιστικό πλαίσιο που επιφέρει θεαματικές ανακατατάξεις σε σχέση με το ισχύον σύστημα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος του μηνός, αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση. Η υλοποίηση του νέου πλαισίου θα έχει εκατοντάδες χιλιάδες ωφελημένους, χιλιάδες… αιφνιδιασμένους αλλά και πολλούς προβληματισμένους κυρίως σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για την απονομή μιας αξιοπρεπούς σύνταξης. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, για πολλές χιλιάδες συνταξιούχους θα προκύψουν αυξήσεις της κύριας σύνταξης από €20 έως €181 και της επικουρικής από €5 έως €196.
Αναλυτικά, οι ωφελημένοι του νέου συστήματος θα είναι οι εξής:
1. Ασφαλισμένοι που θα καταθέσουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Το «κλειδί» για την περίπτωσή τους είναι τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και το σημαντικό bonus που θα δίνεται για όσους έχουν πάνω από 30 έτη και κυρίως πάνω από 40 έτη ασφάλισης.
2. Όλοι οι συνταξιούχοι που βγήκαν από την αγορά εργασίας μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίοι θα δουν μόνο αυξήσεις στις συντάξεις τους.
3. Οι… ριγμένοι του νόμου Κατρούγκαλου που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των €1.300 και πρέπει να πάρουν υψηλότερα ποσά, και μάλιστα αναδρομικά από την 01/10/2010, καθώς μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης «σβήνεται» η θετική προσωπική διαφορά.
4. Περίπου 1.500.000 επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες δεν θα πληρώνουν πλέον εισφορές βάσει του τζίρου τους, ενώ θα έχουν ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τις σχετικές κατηγορίες που αναγράφονται στον πίνακα. Πάντως, η πρώτη υποχρεωτική κλάση για έναν νεοασφαλισμένο προβλέπει εισφορές €126 μηνιαίως.
5. Χιλιάδες συνταξιούχοι των τραπεζών και των ΔΕΚΟ που έχουν μικρή «προσωπική διαφορά» μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης τους θα «σβηστεί» και το υπερβάλλον θα δοθεί ως αύξηση.
6. Όσοι συνταξιούχοι εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν θα έχουν μείωση της σύνταξής τους κατά 30%, αντί για 60% που ισχύει έως σήμερα.
Σημειώνεται ότι όσοι καταθέτουν τα χαρτιά συνταξιοδότησης από φέτος, σε ποσοστό 30% θα λαμβάνουν τα ποσά που δικαιούνται από τον πρώτο κιόλας μήνα, στο πλαίσιο της ψηφιακής σύνταξης και της αυτοματοποίησης των διαδικασιών. Το 2022 εκτιμάται ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αιτούντων θα ταλαιπωρείται για μερικούς μήνες στα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι τελούν εν αναμονή και της τελικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σε δυο-τρεις μήνες, από την οποία θα προκύψουν αναδρομικά έστω και κατά πολύ μικρότερα από τις αρχικές προσδοκίες.
Οι… ριγμένοι και οι προβληματισμένοι
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι θα δουν οφέλη άμεσα και έμμεσα στη σύνταξή τους, εντούτοις υπάρχουν και κατηγορίες οι οποίες δεν θα έχουν ανάλογη… τύχη, λόγω του νέου Ασφαλιστικού.
Ειδικότερα, αυτοί που δεν θα τύχουν των ευεργετημάτων είναι οι εξής:
1. Όσοι βγουν στη σύνταξη με λίγα έτη ασφάλισης μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου.
2. Συνταξιούχοι που μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους εξακολουθούν να παρουσιάζουν θετική «προσωπική διαφορά».
3. Οι αλλοδαποί που δεν θα συμπληρώσουν το ελάχιστο πλαφόν ασφάλισης (πιθανότατα τα 20 έτη) δεν θα δικαιούνται σύνταξη.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, οι οποίοι πλέον θα γνωρίζουν πραγματικά τι θα δίνουν και τι θα παίρνουν. Αν κάποιος νεοεισερχόμενος μισθωτός έχει κάτω από 20 έτη ασφάλισης, τότε θα πάρει τα 2/3 της εθνικής σύνταξης και ένα πολύ μικρό μέρος της ανταποδοτικής και της επικουρικής. Στην ουσία θα μιλάμε για… επίδομα. Αντιθέτως, ένας με 40 έτη θα λάβει το 100% της εθνικής, το 100% της ανταποδοτικής και το μάξιμουμ της επικουρικής.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού εξαρτάται από τα πολλά έτη εργασίας και την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών. Δηλαδή, ό,τι πληρώνει κάποιος θα πάρει το αντίστοιχο ή όσο περισσότερο εργαστεί τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο θα ενεργοποιείται ένας μηχανισμός χρηματοδότησης που θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό και θα προβλέπει τη διάθεση ποσοστού 0,5% του ΑΕΠ σε συνταξιούχους. Φέτος, θα διανεμηθεί το ποσό των €971 εκατ. στο τέλος του έτους, από το οποίο μπορεί να καλυφθεί μέρος των αναδρομικών αλλά και να δοθεί ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι βασικοί πυλώνες του νέου Ασφαλιστικού
1. Ποσοστά αναπλήρωσης ανταποδοτικής σύνταξης
  • 26%-28% για 30 έτη
  • 38%-40% για 35 έτη
  • 50%-51% για 40 έτη εργασίας
  • 0,5%-1,0% για κάθε επιπλέον έτος άνω των 40 ετών
2. Νέες ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρηματιών, αγροτών
  • 1η κατηγορία: €126 υποχρεωτικά για 5 έτη.
  • 2η κατηγορία: €210.
  • 3η κατηγορία: €252.
  • 4η κατηγορία: €302.
  • 5η κατηγορία: €363.
  • 6η κατηγορία: €435.
  • 7η κατηγορία: €566.
3. Μείωση ποσού σύνταξης κατά 30% όταν υπάρχει και δεύτερη απασχόληση
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο