Latest News

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Δημοσκόπηση: Ποια είναι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Πως οι πολίτες αξιολογούν τους πολιτικούς (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά ...
12,3% , σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δείχνουν οι τάσεις της MRB.

Η πανελλαδική έρευνα έγινε σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου με 5 Δεκεμβρίου 2019.
Η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 36,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 24,5%. Στη συνέχεια έπονται: Κίνημα Αλλαγής 7,7%, ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 4,3%, ΜέΡΑ25 3,2%, Χρυσή Αυγή 2,7%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%.
«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,9% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 11,3%.
Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ»: 4,8% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή»: 6,5%.
Η εκτίμηση ψήφου με την πλήρη αναγωγή της πρόθεσης ψήφου στους πολίτες που δήλωσαν κάποια κομματική προτίμηση αλλά και το εύρος των ποσοστών των κομμάτων στον πίνακα που ακολουθεί.


Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 61,2% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,1%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 11,8%. Ακολουθούν«Αλλες αναφορές» με ποσοστό 5,2 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,8%.
Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 41% απαντά η ΝΔ, το 30,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20,9% κανένα κόμμα.
Ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 35,5% απαντά ΝΔ και το 46,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ.
Συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ
Συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ
«Πότε θα θέλατε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές», το 57,4% απαντά «να προκηρυχθούν περίπου στο τέλος της τετραετίας».
Στο ερώτημα «πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές» το 64,3% απαντά «θα προκηρυχθούν περίπου στο τέλος της τετραετίας».
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 40,9% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 29,1%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 26,3%.
«Ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».
Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.
Οι πιο δημοφιλείς υπουργοί της κυβέρνησης
Στην κούρσα για τους πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης τα αποτέλεσμα της MRB δείχνουν πως πρώτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ακολουθεί ο Νίκος Δένδιας, τρίτος ο Βασίλης Κικίλιας, τέταρτος ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πέμπτος ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας
Τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η ανεργία με 52%, το μεταναστευτικό/προσφυγικό/οικ. μετανάστες με 40,5%, η υγεία/περίθαλψη με 33,6%, το φορολογικό σύστημα με 33,4% και η οικονομική ανάπτυξη με 30%.
Η λέξη «ελπίδα» σε ποσοστό 41,1% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθεί η «οργή» με ποσοστό 41%, η «ντροπή» με 36,9% και ο «φόβος» με 35,6%.
Δείκτες αισιοδοξίας
Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 56,1% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 16,9% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».
Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 59,4% απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 12,9% απαντά «Πολύ καλή-καλή».
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ως προς την επικείμενη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας σημαντικό ποσοστό των πολιτών (44,8%) δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν να παραμείνει ο Προκόπης Παυλόπουλος για δεύτερη θητεία, ενώ το 41,1% επιθυμεί νέο πρόσωπο στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο κύριος Παυλόπουλος σε αυθόρμητο επίπεδο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιλέγεται από το 26% όσων μπήκαν στην διαδικασία να αναφέρουν κάποιο όνομα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το 11,2%, το 8% επιλέγει την Ντόρα Μπακογιάννη, το 5,9% τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 4% τη Μαρία Δαμανάκη.
Ελληνοτουρκικές Σχέσεις
Οι πολίτες με αυξημένα ποσοστά (59,2%) θεωρούν πιθανό ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η ανησυχία των πολιτών τους οδηγεί, σε ποσοστό 70,2% να πιστεύουν ότι τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια.