Latest News

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν πίσω από τις κλειστές πόρτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερτνογάν και κράτησε περίπου...
μιάμιση ώρα.

Η συνάντηση έγινε με καθυστέρηση επειδή άργησε να ξεκινήσει το γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και στο οποίο συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην αρχή της συνάντησης οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν μια παγωμένη χειραψία στην οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγνώμη στα Αγγλικά από τον ομόλογό του για την καθυστέρηση. Προσφυγικό-μεταναστευτικό, προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης. Ο κ. Μητσοτάκης ακόμα προσήλθε στην συνάντηση με συγκεκριμένες θέσεις για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επίσης, επισήμανε τη στάση της τουρκική Ακτοφυλακής και πως η Άγκυρα δεν κάνει αυτά που πρέπει για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Συνεργάτης του πρωθυπουργού μιλώντας στο Newpost, επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση «υπήρξαν σταράτα λόγια και καθαρές θέσεις». Στη συνάντηση μετείχαν και οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σημειώνεται πως και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφή και αυστηρά μηνύματα προς τον Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαβόητη συμφωνία τόνισε ότι «η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει ότι: «θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».
Η συνάντηση των δύο ηγετών θεωρείται κρίσιμη μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που έχουν διάφορα επεισόδια, όπως το «πάγωμα» των ΜΟΔ και την επανέναρξή τους.