Latest News

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019

Ο Καμμένος πάει στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση Πάχτα (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά την χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου να απορρίψει την έφεση που είχε κάνει ο Πάνος Καμμένος κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, το οποίο...
είχε επιδικάσει χρηματική αποζημίωση 15.000 ευρώ για ηθική βλάβη του πρώην δημάρχου Αριστοτέλη, Χρήστου Πάχτα, οι ΑΝ.ΕΛ. ανακοίνωσαν ότι ο κ. Καμμένος θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο.


Ο Π. Καμμένος καταδικάστηκε τελεσίδικα και θα καταβάλει χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη δημόσια προτροπή του σε ομιλία του στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2013. 
Συγκεκριμένα, ο Π. Καμμένος είχε προτρέψει τους παρευρισκόμενους να λιντσάρουν τον πρώην δήμαρχο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Χρήστο Πάχτα, σε ομιλία του για την υπόθεση της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Η απόφαση του Εφετείου
Σύμφωνα με την κρίση του Εφετείου «…η επίμαχη δήλωση του εναγομένου και μάλιστα με ενδυνάμωση της φωνής του με τη χρήση της περιέχουσας έντονη νοηματική βαρύτητα και συναισθηματική φόρτιση φράσης «λιντσάρετέ τον», που συνοδευόταν από την προτροπή «πρέπει να μην μπορεί να κυκλοφορήσει», με την παράλληλη γνωστοποίηση της εκ μέρους του ψυχικής συμπαράστασης και πολιτικής κάλυψης στις ανωτέρω ενέργειες, εκφεύγει του ορθού πολιτικού λόγου και της διάθεσης συμπαράστασης στους κατοίκους της περιοχής, που καλόπιστα ή μη, εξέφραζαν τις ανησυχίες τους και την αντίθεσή τους στις εξορυκτικές εργασίες χρυσού και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του άρθρου 184 του ΠΚ.
» Τούτο διότι, διεγείροντας το συναίσθημα και ερεθίζοντας το θυμικό των αντιδρώντων κατοίκων, εν γνώσει του προέτρεψε όχι μόνο εκείνους προς τους οποίους απευθυνόταν, αλλά και αόριστο αριθμό ατόμων που είτε βρίσκονταν πλησίον του και γίνονταν κοινωνοί της δήλωσής του, είτε παρακολουθούσαν τη δήλωσή του μέσω των ειδησιογραφικών εκπομπών, να διαπράξουν σε βάρος του ενάγοντος κακούργημα ή πλημμέλημα.
» Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένη την έντονα παράνομη και κοινωνικά απρόσφορη αυτή δήλωση, ο εναγόμενος πρόσβαλε την προσωπικότητα του ενάγοντος, καθώς τον στοχοποίησε στα μάτια αορίστου αριθμού ατόμων…. παρέχοντας τους ταυτόχρονα πολιτική, τουλάχιστον, κάλυψη, σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια σε βάρος του. Η φράση ¨λιντσάρετέ τον¨ είναι σαφής και το ιστορικό και νοηματικό υπόβαθρό της γνωστό στον εναγόμενο,…. (ο οποίος) κατανοεί τη σημασία των δηλώσεων και των λέξεων που χρησιμοποιεί και επιβάλλουν την αυτοσυγκράτησή του και την αποφυγή παράσυρσής του σε ποινικά κολάσιμες και ηθικά απαξιωτικές φράσεις, ακόμα και για να ικανοποιήσει πολιτικά τους συνομιλητές ή ακροατές του…».

Υπενθυμίζεται ότι η καταδίκη του κ. Καμμένου έγινε μετά από σχόλιο που είχε κάνει ο ίδιος τον Σεπτέμβριο του 2013, προς κατοίκους της Χαλκιδικής να λιντσάρουν το κ. Πάχτα.