Latest News

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Αυτός είναι ο νέος αρχηγός του ISIS -Το παρασκήνιο της εξόντωσης του αρχηγού του ISIS – Ποιος τον «έδωσε»

Μετά το θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι, νέος αρχηγός του ISIS αναλαμβάνει ο Αμπντουλάχ Καρντάς, γνωστός και ως...
Χατζί Αμπντουλάχ αλ-Αφάρι. 

Δεν υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα γνωστά για αυτόν, παρά ότι υπήρξε μέλος του τακτικού ιρακινού στρατού.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Newsweek, ο Καρντάς είχε υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν. Πριν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, ήταν επικεφαλής του ιρακινού βραχίονα της Αλ Κάιντα.
Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε μετά από αμερικάνικη επιχείρηση τα ξημερώματα της Κυριακής. Έτσι, το ISIS έχασε τον αρχηγό του, αν και ο αντικαταστάτης του βρέθηκε γρήγορα στο πρόσωπο του Χατζί Αμπντουλάχ αλ Αφάρι.
Πως, όμως, οι ΗΠΑ έφτασαν στον αλ Μπαγκντάντι; Σύμφωνα με την New York Times, η επιχείρηση για τη δολοφονία του αλ Μπαγκντάντι ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι, όταν στην κατοχή της CIA έφτασαν «αιφνιδιαστικές» πληροφορίες για το πού βρισκόταν ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτοί που «έδωσαν» τον αλ Μπαγκντάντι ήταν ένας αγγελιαφόρος της οργάνωσης, αλλά και μία από τις συζύγους του, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις αμερικανικές δυνάμεις. Ακολούθως, η CIA άρχισε τις επαφές με τους Κούρδους και τους Ιρακινούς, προκειμένου να διαστραυρωθεί η πληροφορία, αλλά και για να διαπιστωθεί η ακριβής θέση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η New York Times, οι Κούρδοι συνέχισαν να δίνουν πληροφορίες στις ΗΠΑ ακόμη και μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Συρία. Ωστόσο, το γεγονός ότι η περιοχή ελέγχεται από την αλ Κάιντα, ενώ η εναέρια κυκλοφορία είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, οδήγησε στη ματαίωση της επιχείρησης τουλάχιστον δύο φορές κατά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε μετά από συνεννόηση που είχε ο ίδιος με τη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τη φύση της επιχείρησης, λέγοντας απλά ότι «θα σας αρέσει».