Latest News

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

"Αιτία πολέμου" η επαναλειτουργία του Νεκροταφείου της Ανάσταση - Σε "θέση μάχης" ο Δήμος Κερατσινίου

Σε "θέσεις μάχης βρίσκονται κάτοικοι και Δημοτική Αρχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας, καθώς θεωρούν "αιτία πολέμου" την επαναλειτουργία του Νεκροταφείου της Ανάστασης από τον...
Δήμο Πειραιά.

Την ανάγκη διακοπής της λειτουργίας του Νεκροταφείου της Ανάστασης ζητά με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου- Δραπετσώνας (ψήφισαν υπέρ 39 σύμβουλοι από το σύνολο των 41 με δύο απόντες σε έκτακτη συνεδρίαση)

Ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας αποφάσισε να ζητήσει:
1. Από τον υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας να μην εκδώσει υπουργική απόφαση που θα εγκρίνει τη σημειακή τροποποίηση του Γ.Π.Σ. του Δήμου Πειραιά.
2. Από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να παρέμβουν ώστε να διακοπούν οι παράνομες ταφές.
3. Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου να προστατεύσει τα συμφέροντά του, ώστε να μην ενεργοποιηθούν ποινικές ρήτρες.
4. Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πειραιά να σταματήσει την προσπάθειά του για συνέχιση της περιβαλλοντικής και όχι μόνο επιβάρυνσης των κατοίκων του δήμου μας και σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να προβεί σε έργα προς όφελος των δημοτών.
Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα και τους
τρόπους παρέμβασης, ώστε μετά από 20 χρόνια να διακοπεί οριστικά η λειτουργία του
νεκροταφείου της Ανάστασης".

Γιατί να επαναλειτουργήσει το  νεκροταφείο της Ανάστασης; 

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια  διακοπής των ταφών τριετής διάρκειας, η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Μώραλη  άνοιξε το θέμα επαναλειτουργίας του Νεκροταφείου της Ανάστασης που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Πειραιά.
Ήταν στις 23 Απριλίου Μεγάλη Δευτέρα, ένα μήνα πριν από τις δημοτικές  εκλογές του Μαίου,  όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά αποφάσισε κατ' πλειοψηφία, υπέρ σε εισήγηση του Δημάρχου ν' αλλάξει ο χαρακτηρισμός του χώρου Νεκροταφείου και να οριστεί και πάλι ως κοιμητήριο, προκειμένου - λέει- να μπορέσει να χαρακτηριστεί σε μνημείο Νεότερης Πολιτικής Ιστορίας της Ευρώπης..
Αντίθετα, όσοι μειοψήφσαν ζήτησαν να μεταφερθούν όλοι οι οικογενειακοί τάφοι στο Σχιστό και να χαρακτηριστεί ολόκληρη η έκταση ως χώρος πρασίνου προκειμένου να αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής που ασφυκτιούν από το τσιμέντο, όπως άλλωστε είχε σχεδιαστεί στο παρελθόν.
Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια σε ένα τμήμα του Νεκροταφείου είχε αλλάξει η χρήση γης για να μπορεί να γίνει χώρος αθλητισμού και εκπαίδευσης, καθώς είχε αρχίσει ανοίξει το νεκροταφείο του Σχιστού και στην «ΑΝΑΣΤΑΣΗ» σταμάτησαν να γίνονται ενταφιασμοί τριετούς ταφής και λειτουργούσε μόνο το τμήμα με τους οικογενειακούς τάφους. 
Με την τελευταία απόφαση του Δήμου Πειραιά, ο χώρος ξαναχαρακτηρίστηκε ολόκληρος ως κοιμητήριο και θεωρείται πως ν' ανοίξει ο δρόμος για επαναλειτουργία του Νεκροταφείου, ενώ δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα σχέδια για ανάπλαση της περιοχής.
 Σημειώνεται ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις με ποινικές ρήτρες αν επιτραπούν να γίνουν ταφές τριετής διάρκειας από το Δήμο Πειραιά που συμμετέχει στο Διαδημοτικό Νεκροταφείο στο Σχιστό το οποίο ωστόσο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση κάτι που αποτελεί ντροπή...