Latest News

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Επιμένει ο Ερντογάν: Δεν θα κηρύξουμε εκεχειρία παρά τις πιέσεις – Ο ελιγμός στο Μανμπίτζ

Η αιματοχυσία στη Συρία συνεχίζεται με πολλούς «παίκτες» να βρίσκονται στη...
γεωπολιτική σκακιέρα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δύο συνεχόμενες παρουσίες του τόνισε ότι δεν πρόκειται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός παρά τις πιέσεις.
Για δεύτερη φορά σε λίγες ώρες, ο Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά την απαίτηση των ΗΠΑ να κηρύξει εκεχειρία στη βόρεια Συρία. Το έκανε ενώ οι ΗΠΑ έκαναν επίδειξη δύναμης στέλνοντας μαχητικό F-15 να πετάξει στην περιοχή όταν μαχητές που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας βρέθηκαν πολύ κοντά σε αμερικανικές δυνάμεις.
Τον Τούρκο πρόεδρο δεν ενοχλεί ούτε η παρουσία της Ρωσίας και των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ (με τον οποίο έκαναν συμφωνία οι Κούρδοι που θέλει να εξοντώσει η Τουρκία). Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στη Hürriyet.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν φαίνεται να ενοχλείται ούτε από το γεγονός πως οι δυνάμεις της Δαμασκού μπήκαν στη Μάνμπιτζ. «Για μένα, η είσοδος του καθεστώτος (των δυνάμεων του Άσαντ) στη Μάνμπιτζ δεν είναι τόσο πολύ αρνητική (εξέλιξη). Γιατί; Επειδή είναι δικό τους έδαφος», δήλωσε.
Για ακόμη μια φορά ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ πως απορρίπτει κάθε αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ για κατάπαυση του πυρός. «Μας λένε «κηρύξτε εκεχειρία». Δεν θα μπορούσαμε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός, όσο η Τουρκία δεν έχει επιτύχει τους σκοπούς της, να απωθήσει «την τρομοκρατική οργάνωση» (σ.σ. τους Κούρδους μαχητές εννοεί)», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν.
«Μας ασκούν πιέσεις για να σταματήσουμε την επιχείρηση. Έχουμε σαφή στόχο. Δεν ανησυχούμε για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ, μέσω αυτής της κατάστασης, στέλνουν τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, με την εντολή από τον Τραμπ να πείσουν τον Ερντογάν να σταματήσει τις επιχειρήσεις και να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους Κούρδους. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει και ο ειδικός επιτετραμμένος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι.