Latest News

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Όλες οι αλλαγές-διορθώσεις της τελευταίας στιγμής στο νόμο για τους ΟΤΑ


Αλλαγές επέφερε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο που αφορά την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, οι οπoιες...
είναι μικρές σε επιμέρους σημεία, ιδίως νομοτεχνικής φύσης και δεν μεταβάλλουν την πολιτική ουσία της νομοθετικής παρέμβασης.

Όπως προκύπτει από τις διαφορές, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ  άκουσε και διόρθωσε τα λάθη που εκ παραδρομής είχαν εμφιλοχωρήσει στο Ν/Σ.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η μεταβολή για τον ορισμό των Αιρετών Μελών στη διοίκηση των Νομικών Προσώπων Δήμων και Περιφερειών:
Το Ν/Σ αρχικά ανέφερε πως τα 3/5 “προέρχονται από την Παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης” (να σημειωθεί ότι πλέον “παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος” είναι “οι συμπράττουσες παρατάξεις” για τους Δήμους όπου θα υπογραφεί “σύμπραξη”). Τώρα αυτό άλλαξε σε:“τα 3/5 υποδεικνύονται από τον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη”.
Επιπλέον, να σημειωθεί πως προστέθηκαν νέες διατάξεις.  Ξεχωρίζει το πρόσθετο εκτενές άρθρο 18,για τους νέους Δήμους που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Ρυθμίζει σειρά παραμέτρων ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις του ν.4600/2019 για το προσωπικό και τις περιουσιακές σχέσεις των Δήμων αυτών.  Οι ρυθμίσεις είναι διοικητικού-δημοσιονομικού περιεχομένου, αναδεικνύουν πάντως προχειρότητα και βιασύνη στην τότε νομοθέτηση, που τώρα χρήζει συμπληρώσεων.
Οι διαφορές αποτυπώνονται στον πίνακα