Latest News

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιοντάρι του Πειραιά: «Ενεργοί Πολίτες- ΟΧΙ λιμάνι στην Πειραϊκή!» (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Λιοντάρι παραγματοποίησαν ενεργοί πολίτες του Πειραιά...
μετά τις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής ότι εκδιώχθηκαν από την ιδιωτική αστυνομία της COSCO, ενώ περπατούσαν ή φωτογραφίζονταν στη μοναδική πλατεία της γειτονιάς!

Στην κινητοποίηση οργάνωσαν οι «Ενεργοί Πολίτες- ΟΧΙ λιμάνι στην Πειραϊκή!» που κατεβάζουν αυτόνομο κινηματικό ψηφοδέλτιο στην Α΄ Κοινότητα Πειραιά, ενώ συμμετείχε και ο υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό "Ανταρσία στο Λιμάνι" Θανάσης Διαβολάκης,ο γνωστός καλλιτέχνης Θοδωρής Κοτονιάς κα. 


 Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα στην πλατεία του Λιονταριού του Πειραιά  κατά της Κρατικής Κινεζικής Εταιρείας COSCO, η οποία με την ιδιωτική της αστυνομία παρακωλύει την ελεύθερη πρόσβαση και τη φωτογράφηση στον δημόσιο ελεύθερο χώρο της πλατείας αυτής, με πρόσχημα την ...ασφάλεια των ελλιμενισμένων κρουαζιερόπλοιων. Τον τελευταίο καιρό κατατέθηκαν πολλές μαρτυρίες κατοίκων που έχουν απωθηθεί από τη δημόσια πλατεία παράνομα από ιδιωτικούς αστυνομικούς κατ' εντολή της COSCO και ετοιμάζεται προσφυγή στη δικαιοσύνη για αντιποίηση Αρχής. Επίσης δόθηκαν οδηγίες στους κατοίκους να ειδοποιήσουν την ΕΛ.ΑΣ  την επόμενη φορά που θα προσπαθήσει να τους εκδιώξει από την πλατεία η ιδιωτική αστυνομία της COSCO.


Όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν τα επεκτατικά σχέδια της COSCO σε βάρος του τελευταίου κοινόχρηστου ελεύθερου χώρου του Χατζηκυριάκειου - τα οποία  δεν μας ξενίζουν, καθώς προ ολίγων μηνών η COSCO έστειλε μπουλντόζες να γκρεμίσουν τον διαχωριστικό τοίχο με τον κοινόχρηστο ελεύθερο χώρο "Αρμός" στο Πέραμα για να επεκτείνει την 'επικράτειά' της.
Στη συγκέντρωση τονίστηκε ότι η COSCO ήδη χρησιμοποιεί παράνομα τα 140 στρέμματα γύρω από το απροσπέλαστο βασιλικό περίπτερο 'Παλατάκι' που είναι κηρυγμένο μνημείο, στα οποία περιλαμβάνονται και 800 μ. του Κονώνειου Τείχους εγκλωβισμένα στην απαγορευμένη Ζώνη Εξωτερικού. Η έκταση αυτή ανήκει κατά κυριότητα στον Δήμο Πειραιά ο οποίος, κατά την περίοδο της ανασυγκρότησης της χώρας μετά τον πόλεμο, παραχώρησε τη χρήση της στον τότε δημόσιο ΟΛΠ δωρεάν, με τον όρο να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση το δημοσίου συμφέροντος. Με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ το 2016, ο όρος αυτός έπαυσε να ισχύει και  η χρήση της έκτασης έπρεπε να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη Δήμο Πειραιά. Δυστυχώς ο Δήμος ολιγώρησε και ο Δήμαρχος Μώραλης δεν άσκησε κανένα ένδικο μέσο ούτε προσέφυγε στο ΣτΕ για να υπερασπιστεί την περιουσία του Δήμου, κάτι για το οποίο θα ελεγχθεί δικαστικά.


Οι κάτοικοι διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν με όλα τα πρόσφορα μέσα για ελεύθερη πρόσβαση στη δημοτική έκταση των 140 στρ. και τη μετατροπή της σε ελεύθερο χώρο αναψυχής και αρχαιολογικό πάρκο, ενοποιημένο με τον φυλακισμένο Τάφο και τη Στήλη του Θεμιστοκλή και τον μεγάλο αρχαιολογικό περίπατο της Πειραϊκής Ακτής μέχρι τη Ζέα.

Με την ευκαιρία, έγινε ενημέρωση για την πορεία του μεγάλου μας αγώνα με αίτημα ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ  που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018  από την Πειραϊκή και αγκαλιάστηκε κι από τους υπόλοιπους Πειραιώτες. Έχει εξελιχθεί  σε κύριο ζήτημα σε όλες τις προεκλογικές τοποθετήσεις στον Πειραιά και θα παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στις Δημοτικές όσο και στις Κοινοτικές εκλογές, που από φέτος γίνονται αυτόνομες σε ξεχωριστή κάλπη.


Την συγκέντρωση των κατοίκων τίμησε με την παρουσία του  ο διάσημος Πειραιώτης γλύπτης  Γιώργος Μέγκουλας, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει τον Λέοντα  του Πειραιά και δεκάδες γλυπτά που κοσμούν δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα. Ο καλλιτέχνης διαμαρτυρήθηκε για τη βάναυση προσβολή του συμβόλου της πόλης μας, του δημόσιου ελεύθερου χώρου και του πνευματικού του έργου από την Κινεζική κρατική εταιρεία COSCO που απαγορεύει την πρόσβαση στην πλατεία και την φωτογράφησή του γλυπτού από κατοίκους και επισκέπτες.

Η πρώτη αυτή εκδήλωση στο Λιοντάρι έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από ερασιτέχνες Πειραιώτες και Πειραιώτισσες μουσικούς σε λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια που έχουν γραφτεί ή αναφέρονται στην περιοχή και με την απόφαση όλων να καθιερωθεί το Λιοντάρι ως τόπος τακτικών συνελεύσεων και εκδηλώσεων των κατοίκων, για να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα και την κοινωνική ενεργοποίηση του μοναδικού αυτού και πολύ συμβολικού ελεύθερου  χώρου του Πειραιά. Επειδή ο Δήμος αρνείται να τοποθετήσει παγκάκια στον χώρο, οι κάτοικοι θα προχωρήσουν σε συλλογική αγορά και εγκατάστασή τους περιμετρικά της πλατείας για τη διευκόλυνση των επισκεπτών. 

 Η αγωνιστική Κοινοτική Κίνηση  "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ - ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!" συμμετέχει στις Κοινοτικές εκλογές του Α' Διαμερίσματος Πειραιά με το πρώτο στην ιστορία του θεσμού ανεξάρτητο Κοινοτικό ψηφοδέλτιο, το οποίο καλούνται οι κάτοικοι να ρίξουν στην Κοινοτική κάλπη για να ενισχύσουν το κίνημα και  τους αγώνες μας για ακύρωση της βάρβαρης επέκτασης του λιμανιού, την απελευθέρωση της καταπατημένης από την COSCO δημοτικής έκτασης και των φυλακισμένων μνημείων, τον έλεγχο της τεράστιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν τα πλοία στο λιμάνι και για την προστασία και βελτίωση της δημόσιας υγείας και την  αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Κοινότητά μας.


Χορηγός επικοινωνίας  REPORTAZ NET!