Latest News

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

"Παγώνει" το εμπορικό κέντρο στο Λιμάνι του Πειραιά - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το master plan ΟΛΠ

Έκτακτη σύσκεψη με θέμα το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες μέρες μετά από την απόφαση του ΚΑΣ να κηρύξει μέρος του Πειραιά ως... αρχαιολογικό χώρο.

Στη συναντηση αναλύθηκε το περιεχόμενο του master plan, και έγινε συζήτηση για επιμέρους σημεία του προτεινόμενου σχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανήσυχοι οι εκπρόσωποι της Cosco ζήτησαν να λάβουν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση πως η ΕΣΑΛ θα επανεξετάσει το master plan  και θα το εγκρίνει στο σύνολό του, με εξαίρεση τη δημιουργία του εμπορικό κέντρο στον επιβατηγό σταθμό κρουαζιέρας, το οποίο φαίνεται πως "παγώνει" προς το παρόν.
Η κινέζικη πλευρά, φέρεται να έκανε ένα βήμα πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ικανοποιώντας τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης, ωστόσο δεν φαίνεται να κάνει το ίδιο και με την επέκταση του λιμένα της κρουζιέρας στην Πειραϊκή που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους της περιοχής.





Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και οι συναρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, ο γγ Λιμένων – Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης καθώς και οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ, ο διευθύνων σύμβουλος FU Chengqiu και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Άγγελος Καρακώστας.


Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,  κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος η μισή έκταση από τα συνολικά 11.500 τ.μ. που είχε αρχικά προτείνει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, ενώ πορρίφθηκαν έτσι πρόσθετες παρεμβάσεις που προέβλεπαν στο επενδυτικό τους σχέδιο ΟΛΠ και Cosco.