Latest News

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

ΝΤΡΟΠΗ: Νηπιαγωγεία σε λυόμενα και με το νόμο!

Μόνο ντροπή προκαλεί  άρθρο του νομοσχεδίου που φέρνει σήμερα στην Βουλή το Υπουργείο Παιδείας να  επιτρέπει να τοποθετούνται τα νήπια...
σε λυόμενα!


Παράλληλα θα μπορούν να τα τοποθετούν σε αδόμητα γήπεδα που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ ή στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και βρίσκονται εντός ή εκτός σχεδίου ή οικισμών, χωρίς οι χώροι να είναι χαρακτηρισμένοι ως “σχολικοί”. Αυτό θα διαρκεί 4 έτη, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 2.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η Κυβέρνηση δίνει αρμοδιότητα να αποφασίζει σχετικά το Κοινοτικό Συμβούλιο.
«Αν πρόκειται για δημοτικό ή ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ακίνητο, η δωρεάν παραχώρηση χρήσης θα γίνεται με Απόφαση του δημοτικού ή ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ Συμβουλίου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης».
Οι διατάξεις περιλαμβάνουν σημαντικές υποχρεώσεις για τους Δήμους, όπως ότι εντός «4 ετών, ο οικείος Δήμος υποχρεούται να προβεί σε μετεγκατάσταση των μαθητών σε μόνιμες σχολικές δομές προσχολικής εκπαίδευσης είτε με ανέγερση είτε με μίσθωση».
Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση που φέρει τις υπογραφές των κ.κ. Χαρίτση, Γαβρόγλου και Τσακαλώτου, προκαλείται επί των προϋπολογισμών των οικείων Δήμων.
« Δαπάνη από την κάλυψη του κόστους της συντήρησης και των λοιπών λειτουργικών δαπανών των προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών νηπιαγωγείου ελαφριάς κατασκευής, που τοποθετούνται στους προβλεπόμενους χώρους, για την αντιμετώπιση των άμεσων και επιτακτικών αναγκών της εφαρμογής της προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης. (άρθρο 225) Οι ανωτέρω δαπάνες θα αντιμετωπίζονται από τις πιστώσεις των προϋπολογισμών των οικείων Δήμων».
Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς
« Συνολικά, από τους 325 Δήμους της χώρας, 298 Δήμοι έχουν ήδη ενταχθεί στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, οι 184 κατά το πρώτο σχολικό έτος εφαρμογής του νόμου (2018-2019) και 114 επιπλέον για το σχολικό έτος 2019-2020. Με την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και στους 325 Δήμους της Χώρας, προκύπτουν αυξημένες ανάγκες στέγασης σε αίθουσες νηπιαγωγείου σε αρκετούς από αυτούς τους Δήμους, οι οποίες υπολογίζονται σε 670 περίπου νέες αίθουσες διδασκαλίας. Μέρος των αναγκών αυτών πρέπει να καλυφθεί ως την έναρξη του σχολικού έτους 2019-2020 και οι υπόλοιπες έως την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021»