Latest News

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Αυτή είναι η αλήθεια για τα οικονομικά του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας

Όλη την πραγματική κατάσταση για τα οικονομικά του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας ...
περιγράφει με τη δήλωση – παρέμβαση  του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» δημοτικός σύμβουλος ο Ζαχαρίας Ζούπης, ο οποίος σημειώνει τα εξής:


"Διάβασα μια πρόσφατη δήλωση του Δημάρχου για την κατάσταση των Οικονομικών του Δήμου.Δεν μπορούσα ως δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ να μην μιλήσω.
Το θέμα άλλωστε είναι πολύ σοβαρό,αλλά και ενδεικτικό της αντίληψης διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης του Δημάρχου.
Ορισμένες παρατηρήσεις λοιπόν:
-          Ο Δήμαρχος λέει την αλήθεια ότι παρέλαβε Ταμείο 9.300.000 ευρώ ( Για την ακρίβεια ήταν 9.380.049 ευρώ) Συμπέρασμα πρώτο: Ήταν ένας τυχερός Δήμαρχος.Παρέλαβε ακμαίο Ταμείο και γι αυτό ας αφήσει την καταστροφολογία και την κρισιολογία ( « πορευτήκαμε σε δύσκολες συνθήκες» και άλλα τέτοια , οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές κατέστρεψαν την πόλη και άλλα παρόμοια) .Παρατήρηση: Λίγοι Δήμοι,πάρα πολλοί λίγοι σ’ ‘ολη την χώρα, παρέλαβαν τέτοιου ύψους Ταμείο. Πάρα πολλοί παρέλαβαν ελλειματικά Ταμεία ή Ταμεία με λιγότερα αποθεματικά και έκαναν πολύ πιο πλούσιο έργο.
-          Ο Δήμαρχος αναφέρεται στα 6.800.000 ευρώ που πήρε ο Δήμος από την COSCO, ευλογάει τα γένια του για τις προσπάθειες που έκανε και δίνει συγχαρητήρια στην Νομική Υπηρεσία του Δήμου. Ξεχνάει εντελώς τυχαία να πει, ότι αυτά τα χρήματα δεν τα πήρε ο Δήμος γιατί σκέφτηκε να τα διεκδικήσει ο κ.Βρετάκος. Η διεκδίκηση αυτών των χρημάτων ξεκίνησε από τον Κώστα Χρονόπουλο όταν ήταν Δήμαρχος της Δραπετσώνας. Μιλάμε δηλαδή για αγώνα χρόνων από την εποχή που ο Δήμος Δραπετσώνας ήταν ξεχωριστός Δήμος.
-          Έχουμε και λέμε λοιπόν: ο κ. Βρετάκος βρήκε έτοιμα 9.380.049 ευρώ την 1η Σεπτεμβρίου 2014 όταν ανέλαβε. Όπως λέει ο ίδιος στην δήλωσή του όταν μπήκαν και τα χρήματα από την COSCO( εξηγήσαμε πως), το Ταμείο έφτασε τα 16.600.000 ευρώ ! Όλα έτοιμα, όλα από αγώνες και προσπάθειες άλλων! Ξέρετε πόσα υπήρχαν στο Ταμείο στις 31-12-2018 ; Σύμφωνα με την απάντηση που μου έδωσε η υπεύθυνη Οικονομικών του Δήμου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, 6.500.000 ευρώ! Δηλαδή μείον 10.000.000 ευρώ! Δεν το λες και σχεδιασμένη διαχειριση και αξιοποίηση των πόρων του Δήμου, των χρημάτων δηλαδή των δημοτών!
-          Μήπως έγιναν υποδομές αυτά τα χρόνια ; ΟΧΙ! Μήπως έγινε κανένα αυτοχρηματοδοτούμενο έργο ; ΟΧΙ. Ο Δήμαρχος αναφέρεται σε διάφορα όπου ξοδεύτηκαν αυτά τα λεφτά.Κάποια ευρώ πήγαν σ΄αυτά ασφαλώς. Ωστόσο ξεχνάει βασικές αιτίες .Πρώτη και καλύτερη η δίχως σχεδιασμό και πολιτική προσωπικού τακτική αριθμού συμβασιούχων που πέρασαν κάθε ρεκόρ στον Δήμο και μάλιστα σε εποχές κρισης και ενώ τα έσοδα του Δήμου μεώνονταν! Σε κάθε φάση αυτά τα χρόνια ο αριθμός των συμβασιούχων έφτανε από 400- 500 άτομα ! Μιλάμε για ρεκόρ! Βάλτε τώρα 4 χρόνια επί 12μήνες επί 450 μ.ο συμβασιούχους επί 1000 ευρώ κατά μέσο όρο μικτό κόστος μισθοδοσίας και θα βρείτε το μυστικό! Όταν θες να γεμίζεις προσωπικό ατα έχεις.Όταν αυξάνεις τα λειτουργικά τόσο υπερβολικά , τα λεφτά μειώνονται.Απλό ! Σ΄αυτό βάλτε και τις τσάμπα συναυλίες και τα εκατομύρια προς το Κ.Ε.Κ του Δήμου για χρηματοδότηση εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών. Ε, δεν θέλει και πολύ κόπο να μειώσεις το Ταμείο κατά 10 εκατομμύρια χωρις ουσιαστικό έργο χρηματοδοτούμενο από τον Δήμο
-          Αυτά τα χρόνια τα έσοδα του Δήμου μειώνονταν και τα έξοδα αυξάνονταν.Ταυτόχρονα όμως ο κ.Βρετάκος δεν έχει να αναφέρει ούτε 1 ευρώ έσοδο από κάποιο έργο που προώθησε από το Πράσινο Ταμείο, το ΕΣΠΑ , την  Περιφέρεια. Όλα τα έργα που υλοποιούνται, χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια με βάση μελέτες και προτάσες προηγούμενων Δημοτικών Αρχών ! Πολλά έργα π.χ οι πολυδιαφημισμένες Παιδικές Χαρές που η ανακατασκευή τους είχε εγκριθεί από το 2013.  Δεν είναι όμως μόνο ότι δεν έφερε πόρους διεκδικώντας. Η Δημοτική Αρχή κατάφερε να είναι η πρώτη στην ιστορία του Δήμου που έχασε και χρηματοδότηση! Αναφέρομαι στην παρέμβαση στο Γήπεδο « ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ» στο Σχιστό, όπου χάθηκαν λόγω ολιγωριών 300.000 ευρώ από την Περιφέρεια που ειχαν εγκριθεί και έγινε παρέμβαση με χρήματα του Δήμου ύψους 200.000.Συνολική χασούρα; 500.000 ευρώ!
Αυτή είναι η αλήθεια για τα Οικονομικά του Δήμου.Όταν δεν έχεις Σχέδιο Ανάπυξης και έργων  για τον Δήμο, πολιτική εσόδων- εξόδων,πολιτική για να φέρεις πόρους , Πολιτική αύξησης εσόδων του Δήμου, τότε τσαλαβουτάς με μια δήθεν φιλολαική αντίληψη άρτου και θεάματος και αθρόων προσλήψεων αναμένοντας και ψηφαλάκια.Αυτό όμως δεν το λες σοβαρή Διοίκηση Δήμου!   
Τα προβλήματα αυτά τα εντοπιζα αυτά τα χρόνια, η Δημοτική Αρχή κώφευε. Δυστυχώς κώφευαν και κάποιοι μέχρι πρόσφατα  θαυμαστές του Δημάρχου που τώρα είναι υποψήφιοι και διεκδικούν την Δημαρχεία!  Ας μην πω άλλα ....".