Latest News

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Στο μικροσκόπιο της ΤτΕ το δάνειο Πολάκη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη χορήγηση δύο καταναλωτικών δανείων συνολικού ύψους 100.000 ευρώ από την Τράπεζα Αττικής στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας...
Παύλο Πολάκη. 
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκαν τα δάνεια αυτά, αν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και κυρίως για το πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα της τράπεζας από τη στιγμή που το ακίνητο που ενεχυρίασε ο κ. Πολάκης έχει δύο προσημειώσεις από προηγούμενα δάνεια.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει αναλυτικές εξηγήσεις από την Attica Bank, στελέχη της οποίας θα παρευρεθούν στη σύσκεψη προκειμένου να παράσχουν διευκρινίσεις για το θέμα.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Αττικής, εποπτεύεται από την ΤτΕ, καθώς δεν είναι συστημική και δεν υπάγεται στον απευθείας έλεγχο του SSM.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρεται ότι ο Γιώργος Παπαχρήστος, επικοινώνησε δύο φορές και με τον πρόεδρο της Attica Bank, Τάκη Ρουμελιώτη για να ενημερωθεί για το πως δόθηκαν τα δάνεια αυτά. 
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας, «πρόκειται για δύο νέα προϊόντα τα οποία δίνονται με ευνοϊκούς όρους και σχετικά υψηλό επιτόκιο σε ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους. Σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση Πολάκη, το ακίνητο που έβαλε υποθήκη υπερκάλυπτε την αξία του δανείου».Επίσης, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε ότι σήμερα θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση της τράπεζας.

Τι απαντά η Attica Bank


«Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, η Attica bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο (2) τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Attica Bank και σημειώνει: 
«Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας».
«Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Η Attica Bank επισημαίνει ότι από την ανάληψη της παρούσας Διοίκησης, η Τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών Τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%)».
«Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας», καταλήγει η ανακοίνωση της τράπεζας.

Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ


«Η Νέα Δημοκρατία και τα Μέσα που τη λιβανίζουν στοχοποιούν τον Παύλο Πολάκη, επειδή πήρε δάνειο, όπως σχεδόν η μισή Ελλάδα, βάζοντας υποθήκη το σπίτι του», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.
«Αν έπαιρνε μίζες ή αντί να βάλει υποθήκη την οικία του κάποιος επιχειρηματίας του χάριζε το σπίτι στο οποίο διαμένει, η κ. Σπυράκη, η οποία στο τελευταίο πόθεν έσχες έχει δηλώσει υπόλοιπο δανείων 713.000 ευρώ, ίσως να μην είχε πρόβλημα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ο κ. Πολάκης ούτε μίζες πήρε ούτε καμία offshore έδωσε 800.000 ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του, όπως στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, ούτε πήρε θαλασσοδάνειο για τον Κήρυκα Χανίων και έκανε σκανδαλώδη ρύθμιση, αφού για 11 χρόνια δεν είχε αποπληρώσει ούτε ένα ευρώ, όπως έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η ΝΔ οφείλει να συμβιβαστεί επιτέλους με την πραγματικότητα, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
Για το θέμα του κ. Πολάκη και του δανείου του από την Τράπεζα Αττικής, η κ. Σπυράκη ανέφερε νωρίτερα ότι «το πρώτο ερώτημα απευθύνεται καταρχήν στην διοίκηση της Τράπεζας που τα πεπραγμένα της ελέγχονται από την Δικαιοσύνη. Το ερώτημα αφορά με ποιά κριτήρια έδωσε δάνειο στον κ. Πολάκη με δεδομένο ότι ακίνητο που έβαλε εγγύηση ήταν ήδη υποθηκευμένο».
Το δεύτερο ερώτημα, είπε, είναι προς το κ. Πολάκη. Αν ισχύει αυτό που λέει για τα εισοδήματα που είχε στο παρελθόν το ερώτημα είναι αν έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες τα εισόδηματα αυτά;

Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο Άδωνις Γεωργιάδης


Στο μεταξύ, στη Βουλή φέρνει ο Αδωνις Γεωργιάδης το θέμα για το δάνειο Πολάκη ζητώντας εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό για τις τράπεζες Γιάννη Δραγασάκη.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι οι όροι δανειοδότησης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας από τράπεζα που ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και ζητά να διαβιβαστούν στο κοινοβούλιο όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
«Το δημόσιο αίσθημα προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας Πρώτο Θέμα (17.2.2019) ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας πήρε προσωπικό – καταναλωτικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ από την Attica Bank, βάζοντας δεύτερη υποθήκη σε ακίνητο του το οποίο είχε ήδη βάλει σαν ενέχυρο για άλλο παλαιότερο δάνειο ύψους 300.000 ευρώ» αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης στην ερώτησή του και συνεχίζει «Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Πολάκης έλαβε το δάνειο αυτό με διαδικασίες εξπρές, σε προεκλογική περίοδο, από μια τράπεζα η οποία δεν είναι συστημική και της οποία η διοίκηση είναι διορισμένη και ελεγχόμενη από την κυβέρνηση», αναφέρει στην ερώτησή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και συνεχίζει: «σε πόσες άλλες περιπτώσεις έχει δώσει η Attica Bank δάνεια αντίστοιχου ποσού; Αν υπάρχει προβλεπόμενη διαδικασία για τη δανειοδότηση δημοσίως εκτιθέμενων προσώπων, όπως ένα στέλεχος της κυβέρνησης ή ακολουθείται η διαδικασία που αφορά σε όλους τους πολίτες. Στην περίπτωση που υπάρχει προβλεπόμενη διαδικασία, ο Υπουργός ερωτάται αν αυτή ακολουθήθηκε για την περίπτωση του κ. Πολάκη».