Latest News

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Συνελήφθη η κόρη του ιδρυτή της Huawei στον Καναδά

Νέο επεισόδιο στις ήδη διαταραγμένες σινό-αμερικανικές σχέσεις έρχεται να προστεθεί με την σύλληψη της κόρης του ιδρυτή της κολοσσιαίας κινεζικής εταιρίας τεχνολογίας Huawei...
στον Καναδά.
Η 46χρονη Μενγκ Ουάνγκζου αντιμετωπίζει την έκδοσή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί αναταράξεις στα παγκόσμια χρηματιστήρια. Το γεγονός αυτό  δημιουργεί νέες αμφιβολίες για την 90ήμερη εκεχειρία στο εμπόριο που συμφωνήθηκε από τους προέδρους Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ το Σάββατο.
Ο λόγος που έγινε η σύλληψη είναι ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί την Μενγκ και την εταιρία ύποπτη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Πιο συγκεκριμένα  οι αμερικανικές αρχές ερευνούν την Huawei τουλάχιστον από το 2016, επειδή εικάζεται να έστειλε προϊόντα αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν, παραβιάζοντας τους αμερικανικούς νόμους και τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ.
Ακόμα αξίζει να προσθέσουμε ότι πολλές δυτικές κυβερνήσεις διεξάγουν έρευνες γύρω από την Huawei αναφορικά με τις σχέσεις της με την κινεζική κυβέρνηση, εξαιτίας ανησυχιών ότι μπορεί να χρησιμοποιείται από το κράτος για κατασκοπεία.