Latest News

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Χρόνιος πόνος: Έξι τροφές που τον επιδεινώνουν

Η ινομυαλγία αναφέρεται ως μια μορφή ρευματισμού και πιο συγκεκριμένα εξωαρθρικού ρευματισμού, καθώς αφορά πόνο στους μυς και όχι ...στις αρθρώσεις.

Ο πάσχων υποφέρει από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, καθώς οι μύες, οι τένοντες και οι ινώδεις ιστοί παρουσιάζουν άλγος, που συνυπάρχει με κόπωση και διαταραχές ύπνου.
Εκτός από τον πόνο, στην ινομυαλγία συνυπάρχουν τα εξής συμπτώματα: δυσκαμψία, κόπωση, διακοπτόμενος και μη αναζωογονητικός ύπνος, γνωσιακές διαταραχές όπως διαταραχές μνήμης ή διαταραχές προσοχής, άγχος, κατάθλιψη, ημικρανίες, ευερέθιστο έντερο, κοιλιακά άλγη κ.ά.
Οι  τροφές αυξάνουν τον πόνο και θα πρέπει να αποφεύγονται από τους πάσχοντες.
Πατατάκια
Τυριά αργής ωρίμανσης: Τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το ροκφόρ, περιέχουν γλουταμινικό οξύ. Αντικαταστήστε το τυρί με καλά λιπαρά φυτικής προέλευσης, όπως αυτά που περιέχονται στο αβοκάντο. 
Μανιτάρια: Παρά τη διατροφική τους αξία, μπορεί να προκαλούν πόνο στους πάσχοντες από ινομυαλγία επειδή περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο σε φυσική μορφή. Άλλες καλές πηγές γλουταμινικού είναι οι ντομάτες, τα σταφύλια και ο αρακάς.
Τηγανητό κοτόπουλο
Γιαούρτια με γεύσεις:  Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι η ζάχαρη επιδεινώνει τους πόνους της ινομυαλγίας, έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς που έχουν μειώσει τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων. Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επιβαρύνει τη λειτουργία των επινεφριδίων, συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των μυκήτων και άλλες διατροφικές ανεπάρκειες που επιδεινώνουν την ινομυαλγία. 
Ζυμαρικά: Οι κατεργασμένοι υδατάνθρακες όπως τα μπισκότα, τα ψωμιά, τα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, σε αντίθεση με τις τροφές ολικής αλέσεως που διασπώνται αργά στο πεπτικό και δεν προκαλούν αποσταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι απότομες αυξομειώσεις σακχάρου επιδεινώνουν τους πόνους της ινομυαλγίας.