Σε ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για την εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας φαίνεται πως έχει εξελιχθεί η Τουρκία, τα ....
τελευταία χρόνια.
«Οι Τούρκοι λατρεύουν το χρυσό», όπως δηλώνει ένας κοσμηματοπώλης στην Κωνσταντινούπολη και η οικονομία της γειτονικής χώρας παίρνει βαθιά ανάσα από τις εισαγωγές χρυσού, οι οποίες σε ετήσια βάση φτάνουν τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Ελκυστικό» το ταξίδι του χρυσού στην Τουρκία
Το τελωνειακό καθεστώς που διέπει τις εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία αλλά και η σταθερή «ενθάρρυνση» από την τουρκική κυβέρνηση στην προσέλκυση ράβδων χρυσού, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής στενότητας, καθιστούν ιδιαίτερα «ελκυστικό» το ταξίδι προς τη γειτονική χώρα μεγάλων ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων.
Το ξεπούλημα του χρυσού από οικονομική ανάγκη
Η πρόσφατη υπόθεση με τη γνωστή αλυσίδα ενεχυροδανειστηρίων αποκάλυψε τις διαδρομές που ακολουθούν τα κοσμήματα από χρυσό ή ασήμι, τα οποία αναγκάζονται να ξεπουλάνε, λόγω της οικονομικής ανέχειας, εκατοντάδες απελπισμένοι πολίτες για να καταλήξουν τελικά στην Τουρκία. Μαζί με τις αναμνήσεις μιας ζωής και χαραγμένα ακόμη πάνω τους τα ονόματα των κατόχων τους, τα κοσμήματα μετατρέπονται σε ράβδους χρυσού και ταξιδεύουν για την Τουρκία.
Τα τάματα των πιστών
Την ίδια πορεία όμως φαίνεται ότι ακολουθούν και τα δεκάδες τάματα από χρυσό ή ασήμι που οι πιστοί αφήνουν δίπλα στα εικονίσματα, για να εκφράσουν τον πόνο ή την ευγνωμοσύνη τους για την αρρώστια που γιατρεύτηκε ή την ελπίδα τους.
Πραγματικά κομψοτεχνήματα πολλά από τα τάματα αυτά εγκαταλείπουν σύντομα τη θέση τους δίπλα στην εικόνα ή το καντήλι, όπου άλλωστε δεν χωράνε πια, για να συγκεντρωθούν στο θησαυροφυλάκιο και στη συνέχεια να σταλούν στην Τουρκία όπου θα πρέπει να λιώσουν και να γίνουν πλάκες χρυσού και αργύρου, σε κάποιο χυτήριο της γειτονικής χώρας.
Ο χρυσός από τα «λιωμένα» τάματα της Τήνου
Το Φθινόπωρο του 2015, είχε εντοπιστεί, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά τον έλεγχο των αποσκευών που μετέφερε επιβάτης, βαλίτσα που περιείχε επτά πλάκες χρυσού, βάρους 7 κιλών και 82 γραμμαρίων, χωρίς πλήρη παραστατικά. Ο επιβάτης ο οποίος ταξίδευε από την Τουρκία, δήλωσε στους τελωνειακούς υπαλλήλους ότι ο χρυσός προερχόταν από λιωμένα τάματα στην Παναγία της Τήνου.
Στα τέλη του 2016, παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές πόρισμα του ΣΔΟΕ που έκανε λόγο για εταιρεία η οποία είχε αναλάβει τη «διαχείριση» των ταμάτων και τη μεταφορά τους στην Τουρκία για λιώσιμο, προκειμένου οι ποσότητες του καθαρού χρυσού να εξαργυρωθούν στη συνέχεια, από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η συμφωνία
Σύμφωνα με συμφωνητικό μάλιστα που είχε συναφθεί μεταξύ του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου και την εταιρεία, δύο ημέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο του 2015, ορίζονται ρητά οι όροι για την επεξεργασία «ράβδων κράματος χρυσού, οι οποίες προέρχονται από τήξη δωρηθέντων τιμαλφών ακατάλληλων για ιερή χρήση».
Στο πλαίσιο μάλιστα της έρευνας είχαν απομαγνητοφωνηθεί διάλογοι οι οποίοι φέρονται να κατέγραφαν την πορεία στην Τουρκία «κραμάτων χρυσού» για να επιστρέφουν» ράβδοι καθαρού χρυσού και να πωλούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως προκύπτει από έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, από το 2013 και μετά, η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε τη διοίκηση του Ιδρύματος για την αδυναμία αγοράς από μέρους της των τηχθέντων κραμάτων, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του Ναού να αναζητήσουν άλλες δυνατότητες αξιοποίησης των ταμάτων.
Έρευνα για τα τάματα της Τήνου
Παρότι πάντως η διαδικασία που προβλέπεται, είναι μεν επιχειρηματική αλλά νομότυπη, οι «γκρίζες» ζώνες που ενυπήρχαν προκάλεσαν πριν από ένα χρόνο, τη διενέργεια έρευνας.
Το οικονομικό μέγεθος των ταμάτων άλλωστε υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση του Ιδρύματος, σημαντικό μέρος των εσόδων διατίθεται για την οικονομική στήριξη σχολείων, σχολών, παιδικών σταθμών, γηροκομείων και θρησκευτικών οργανώσεων.....
Το οικονομικό μέγεθος των ταμάτων άλλωστε υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση του Ιδρύματος, σημαντικό μέρος των εσόδων διατίθεται για την οικονομική στήριξη σχολείων, σχολών, παιδικών σταθμών, γηροκομείων και θρησκευτικών οργανώσεων.....