Latest News

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Χειρότερο από της Ρουάντας το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Πέντε θέσεις έχασε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τη διευκόλυνση του επιχειρείν σε σύγκριση...
με πέρυσι.
 Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2019», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση ως προς τη συνολική αξιολόγησή της μεταξύ 190 χωρών, από την 67η θέση στην περσινή έκθεση (Doing Business 2018), με τη βαθμολογία της να διαμορφώνεται σε 68,08 βαθμούς, κατά 0,12 βαθμούς χαμηλότερα από πέρυσι.
Για ακόμη μία χρονιά η Ελλάδα αποτελεί μια από τις λιγότερο ελκυστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επιχειρείν, καθώς έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των «28» (τη χειρότερη επίδοση κατέχει η Μάλτα που βρίσκεται στην 84η θέση με 65,43 βαθμούς).
Γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και αυτές του ευρωπαϊκού Νότου, βρίσκονται σε πολύ υψηλότερες θέσεις, με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα την ΠΓΔΜ που βρίσκεται στη 10η θέση, την Πορτογαλία στην 34η, τη Σερβία στην 48η, τη Ρουμανία στην 52η.
Στην κορυφή
Oι τρεις χώρες με τις ευνοϊκότερες συνθήκες για να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση είναι η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Δανία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Doing Business 2019» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μέσα στην πρώτη δεκάδα, πέραν του Χονγκ Κονγκ (4η θέση), των ΗΠΑ (8η θέση) και της Βρετανίας (9η θέση), που ανέκαθεν προσέλκυαν επιχειρηματίες, συγκαταλέγονται η Γεωργία (6η θέση) και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (10η θέση).
Με τη μεγαλύτερη πρόοδο
Στο σύνολο των δέκα χωρών οι οποίες έχουν σημειώσει και τη μεγαλύτερη πρόοδο εν συγκρίσει με την προηγούμενη έκθεση του 2016-2017 συγκαταλέγονται το Αφγανιστάν στην πρώτη θέση και ακολουθούν το Τζιμπουτί, η Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, η Ινδία, το Τόγκο, η Κένυα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Τουρκία και η Ρουάντα. Η Κίνα, ειδικότερα, κατόρθωσε να κάνει αξιοσημείωτα βήματα, ανεβαίνοντας 30 θέσεις. Σε παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στην 46η από την 76η θέση.