Latest News

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Νέο πόρισμα για «Αγία Ζώνη ΙΙ»: Πως θα είχε αποφευχθεί η ρύπανση στο Σαρωνικό!

Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» δεν έχει σχέση με τα ρήγματα που εντοπίστηκαν από τον έλεγχο του πλοίου, ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού εάν...
υπήρχε το απαραίτητο πλήρωμα στο πλοίο.

Αυτό τουλάχιστον σημειώνεται σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε από δύο πραγματογνώμονες, οι οποίοι ορίστηκαν από την Εισαγγελία Πειραιά και αναμένεται να παραδοθεί άμεσα στον 5ο τακτικό ανακριτή Πειραιά.
Οι δύο πραγματογνώμονες είναι κατηγορηματικοί: ανεξάρτητα από την αιτία των ρηγμάτων (μηχανική καταπόνηση, αστοχία υλικού ή άλλος λόγος) δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση με τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως αν την ώρα που άρχισε η εισροή των υδάτων υπήρχαν πάνω στο αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο οι υπεύθυνοι/αξιωματικοί καταστρώματος και μηχανοστασίου τότε θα είχαν δύο επιλογές για να αποφευχθεί η βύθιση:
– θα είχαν θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία απάντλησης υδάτων
– θα μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία τη μηχανή του πλοίου και να οδηγήσουν το Αγία Ζώνη ΙΙ στην κοντινότερη ακτή που δεν απείχε πάνω από 500 μέτρα.
Το προηγούμενο πόρισμα
Στο άλλο πόρισμα, αυτό που συντάχθηκε από το Εργαστήριο Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα αίτια πρόκλησης του ρήγματος.
Γίνεται όμως αναφορά και σε έκρηξη βόμβας ή άλλου μηχανισμού. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για στοιχεία που να οδηγούν σε ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού. Έτσι αναμένεται έρευνα της δικαιοσύνης για να αποδειχθεί πώς προκλήθηκαν τα ρήγματα.