Latest News

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Στο μικροσκόπιο Παπαντωνίου και άλλοι 750 για «μαύρο χρήμα»

Η προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου, για «μαύρο χρήμα» θα έχει και συνέχεια, καθώς οι αρμόδιες Αρχές, με συντονισμένες ενέργειες έχουν βάλει στο στόχαστρο πάνω από 750 άτομα, από τις αρχές...
του 2018.
Εκτός από τα εξοπλιστικά προγράμματα της δεκαετίας του 1990 και του 2000, ανοιχτές είναι οι υποθέσεις της Novartis, της Siemens και του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις οποίες υπάρχουν ροές «μαύρου χρήματος» και οι εισαγγελικές αρχές βρίσκονται στα ίχνη τους.
Τεράστια είναι η βοήθεια που έχουν στο έργο τους, από τις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, αλλά και τα CDs των εμβασμάτων, οι οποίες πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές είναι που «έκαψαν» το ζεύγος Παπαντωνίου. Παράλληλα, το έργο τους διευκολύνεται και από τις συμφωνίες ανταλλαγής στοιχείων καταθέσεων με περισσότερες από 100 χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σin, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και η ΑΑΔΕ από τις αρχή του έτους έχουν κινήσει διαδικασίες έρευνας για περισσότερα από 750 άτομα, ενώ για 150 άτομα ζητήθηκαν πληροφορίες από τράπεζες ή διωκτικές υπηρεσίες του εξωτερικού.
Από τις αρχές του 2018 μέχρι και τον Σεπτέμβριο βρίσκονται υπό έλεγχο συνολικά 752 άτομα, μέσα στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται και άτομα εμπλεκόμενα σε σκάνδαλα και σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες υποθέσεις ερευνώνται για αδήλωτα εισοδήματα, διακίνηση κεφαλαίων προερχόμενα από μίζες, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, τράφικινγκ, ναρκωτικά και άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Αναλυτικότερα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου απέστειλε στην ΑΑΔΕ αιτήματα με τα οποία ζήτησε στοιχεία συνολικά για 226 υποθέσεις, οι οποίες αφορούν συνολικά 571 άτομα. Από την κατά μήνα κατανομή των υποθέσεων, τα εμπλεκόμενα άτομα ήταν 24 τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο 54, τον Μάρτιο εκτοξεύτηκαν σε 232, τον Απρίλιο 78, τον Μάιο 57, τον Ιούνιο 59, τον Ιούλιο 21 και 46 τον Αύγουστο.
Ακόμη, την ίδια περίοδο εκδόθηκαν 693 εντολές ελέγχου, οι οποίες αφορούν τόσο νέες υποθέσεις όσο και παλαιότερες οι οποίες ήταν στο στάδιο της επεξεργασίας. Ακόμη οριστικοποιήθηκαν 120 υποθέσεις βεβαιώθηκαν 6,2 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 446.041 ευρώ.
Συγχρόνως, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, από τις αρχές του 2018 μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, παρέπεμψε στις Εισαγγελικές Αρχές, για περαιτέρω διερεύνηση 85 υποθέσεις, για περαιτέρω διερεύνηση και διώξεις, ενώ εντόπισε και δέσμευσε «μαύρο χρήμα» ύψους 163,5 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, η Αρχή ζήτησε από ξένες τράπεζες ή διωκτικές αρχές άλλων χωρών, στοιχεία για καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία 160 προσώπων, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι είχαν αδήλωτα εισοδήματα ή ότι διακίνησαν ύποπτα κεφάλαια προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες.
Τον μήνα Σεπτέμβριο Αύγουστο παραπέμφθηκαν στους εισαγγελείς 2 υποθέσεις, δεσμεύτηκε συνολικό ποσό ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ ζητήθηκαν από το εξωτερικό στοιχεία για 16 άτομα.
Τα συγκεκριμένα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την «Μονάδα A’» της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών.
Σημειώνεται ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δύναται με βάση το συστατικό της νόμο, να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 6 του ν.3691/2008, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται χρήσιμες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους. Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής, ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια Υπόθεση.