Latest News

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Τα 5 «κλειδιά» που κρίνουν συντάξεις και… εκλογές!

Πέντε κλειδιά κρίνουν εντός των επόμενων 45 ημερών το μέλλον των συντάξεων και το ενδεχόμενο εκλογών με φόντο τις ενδοκυβερνητικές έριδες που δημιουργούν την εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται σε…
μερική ακυβερνησία!
Ήδη, από την περασμένη Δευτέρα, ο ελληνικός Προϋπολογισμός έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (όπως και οι αντίστοιχοι των υπόλοιπων 18 χωρών της Ευρωζώνης), χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις σχετικά με το φλέγον θέμα της περικοπής των συντάξεων. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί τον καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων μέσα στις επόμενες 45 ημέρες και όλα θα εξαρτηθούν από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της 3ης Δεκεμβρίου.
Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι καλούνται επί της ουσίας να λύσουν έναν δυσεπίλυτο γρίφο σχετικά με την περικοπή των συντάξεων, καθώς τα στοιχεία του ελληνικού Προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά… θολά. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η Ιταλία έχει ανοίξει μέτωπο με την Ευρωζώνη, με αφορμή τον στόχο για το έλλειμμα της επόμενης χρονιάς.
Πιο συγκεκριμένα, τα εμπόδια και οι ημερομηνίες που σχετίζονται με το ελληνικό ζήτημα έχουν ως εξής:
1. Ο… διπλός Προϋπολογισμός αποτελεί τροχοπέδη για την Ελλάδα σε σχέση με τον στόχο για έξοδο στις αγορές. Οι αγορές προσφάτως έδειξαν ότι δεν καταλαβαίνουν από… διπλούς Προϋπολογισμούς, οδηγώντας το επιτόκιο του 10ετούς ακόμη και στο 4,70% αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών προς τις 620 μονάδες.
2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να τοποθετηθεί προκαταρκτικά τόσο επί των στοιχείων του Προϋπολογισμού της Ελλάδας, όσο και ως προς τις προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, ότι θα υποβαθμίσουν τη χώρα μας αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων.
3. Το EuroWorking Group την Πέμπτη και την Παρασκευή 25-26 Οκτωβρίου καλείται να προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, έχοντας να εξετάσει την πορεία των οικονομικών της Ιταλίας αλλά και να ελέγξει τις επιδόσεις της Ελλάδας κατά το πρώτο δίμηνο της μεταμνημονιακής εποχής. Μάλιστα προς το τέλος του τρέχοντος μηνός και στις αρχές του επόμενου, θα υπάρξει νέος έλεγχος των ελληνικών στοιχείων από τα κλιμάκια των εταίρων-δανειστών που θα έρθουν στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των ελέγχων θα τεθούν τα δημοσιονομικά, οι τράπεζες και οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.
4. Τα στοιχεία του εννιαμήνου δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα και το υπερ-πλεόνασμα στηρίζονται σε «γυάλινα πόδια». Η εκτίμηση πραγματοποιήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 8,4 δισ. ευρώ πάσχει σοβαρά, καθώς σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ για συντάξεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και η μη πληρωμή δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 1,24 δισ. ευρώ. Αν οι υπηρεσίες της Κομισιόν θεωρήσουν ότι υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με αυτές τις δύο παραμέτρους, τότε ουσιαστικά πρέπει να αποδεχθούν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 6,6 δισ. ευρώ, δηλαδή όσος είναι και ο ετήσιος στόχος (3,5% του ΑΕΠ). Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να εκδώσουν… απαγορευτικό για τον σχηματισμό υπερ-πλεονάσματος, ώστε να ευθυγραμμιστούν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!
Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τα… στραβά μάτια απέναντι σε αυτήν την «τρύπα» ύψους 2,74 δισ. ευρώ, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθεί τη διατήρηση του ύψους των «παλαιών» συντάξεων στα σημερινά επίπεδα. Από την άλλη, η Κομισιόν, για να αποδεχθεί «πάγωμα» της μείωσης των συντάξεων, θα ζητήσει ένα πλήρως αξιόπιστο σχέδιο που θα διασφαλίζει την εξοικονόμηση του ποσού των 2,065 δισ. ευρώ.
5. Το υπουργείο Οικονομικών διατείνεται ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ύψους 1,1 δισ. ευρώ, κάτι που όμως μένει να επιβεβαιωθεί από τις διαβουλεύσεις που θα υπάρξουν εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το τελικό πόρισμα αναμένεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, έτσι ώστε να μελετηθούν όλα τα στοιχεία και στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου να υπάρξουν αποφάσεις για την περικοπή ή μη των συντάξεων, τη μη εφαρμογή των αντιμέτρων του 2017 και την εφαρμογή των αντίστοιχων για το 2019.
Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι αμφισβητήσουν τις προοπτικές του ελληνικού Προϋπολογισμού και ζητήσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την περικοπή των συντάξεων, τότε είναι δεδομένο ότι εντός του Νοεμβρίου θα υπάρξουν και πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή πολύ πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η κυβέρνηση περάσει τον σκόπελο, τότε θα μπορέσει να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2019 και να πάρει παράταση ζωής έως τον Μάιο…
του Λουκά Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο