Latest News

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Ξεκίνησε η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων - Συγκλονίζουν οι ιστορίες πάνω στις στάχτες

Με τις έρευνες της Πυροσβεστικής στα καμένα σπίτια να συνεχίζονται, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων της πυρκαγιάς στην...
Ανατολική Αττική.
Οι ταυτοποιήσεις διενεργούνται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και το εργαστήριο DNA της ΕΛΑΣ.
Στη συνέχεια και αφότου τα αποτελέσματα έχουν διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Εγκλημάτων και Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, ενημερώνονται οι οικογένειες. 
Όπως επιβεβαιώνει η ΕΛΑΣ, ήδη έχουν γίνει περισσότερες από δέκα ταυτοποιήσεις θυμάτων.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική άφησε πίσω της τουλάχιστον 81 νεκρούς, .
Τον δραματικό απολογισμό επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, αναφέροντας παράλληλα πως ένας 84χρονος εγκαυματίας, που νοσηλευόταν στο Θριάσιο, κατέληξε χθες το μεσημέρι. 
Υπενθύμισε δε, ότι απαγορεύεται η πτήση drones σε περιοχή 10χλμ από το κέντρο της περιοχής και πως η παραβίαση αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις και επισύρει αυστηρές ποινές.
Οι τραυματίες 
Συνολικά, 164 ενήλικες και 23 παιδιά νοσηλεύτηκαν, κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα με εγκαύματα και δευτερευόντως με αναπνευστικά προβλήματα, στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Αττικόν καθώς και το Παίδων Αγία Σοφία. Αρκετοί εκ των τραυματιών, ωστόσο, έχουν πάρει εξιτήριο. 
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Στο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία τέσσερα παιδιά.
Αγωνία για τους αγνοούμενους & αγώνας δρόμου για την ταυτοποίηση των σορών
Με την επιχείρηση απομάκρυνσης των καμένων αυτοκινήτων να κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, η αγωνία για τον εντοπισμό των αγνοούμενων κορυφώνεται.
Οι έρευνες πυροσβεστών και σωστικών συνεργείων συνεχίζονται από πόρτα σε πόρτα ενώ η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών συνεχίζεται…
Οι ιατροδικαστές, που κάνουν αγώνα δρόμου, μιλούν για «πρωτοφανείς εικόνες» και εξέφρασαν την ελπίδα ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται τμηματικά… Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς» είπε ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας.
Χθες, έξω από το νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί, εκτυλίχθηκαν σήμερα σκηνές βγαλμένες από αρχαία τραγωδία. Συγγενείς και φίλοι αναζητούσαν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους, την ώρα που οι τραγικές ιστορίες των θυμάτων συγκλονίζουν το Πανελλήνιο.
Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις των αγνοουμένων γίνονται στον τηλεφωνικό αριθμο 199 της Πυροσβεστικής.
Συγκλονιστικές ιστορίες πάνω στις στάχτες και τα αποκαΐδια
Τραγωδία στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Συναισθήματα που δεν βρίσκουν ανταπόκριση σε καμία λέξη. Πόνος, θυμός, θλίψη, απόγνωση, αγωνία, θάνατος, στάχτη, όλεθρος, σε μόνο μια στιγμή.
«Παγώνεις» από τις διηγήσεις και τις εικόνες, αν αντέξεις μέχρι τέλους να ακούσεις ή να παρακολουθήσεις. Η οδύνη των ανθρώπων που επέζησαν γίνεται δική σου. Η μάνα που προσπαθεί να σώσει το παιδί της, η μάνα που μένει πίσω και βρίσκεται απανθρακωμένη, ο γιος που γλιτώνει την οικογένειά του αλλά έχει αφήσει πίσω τον γονιό του. Ανθρωποι με κινητικά προβλήματα ή ασθενείς που εγκλωβίστηκαν. Η κοπέλα που γύρισε σπίτι της για να σώσει τα σκυλιά της και απανθρακωθηκε. Μια 44χρονη κάηκε στο σπίτι της λίγα μέτρα από τη Μαραθώνος. Συγγενείς που είχαν επαφή με τους δικούς τους, αλλά στη συνέχεια τους έχασαν και τους αναζητούν ακόμη.
Αγκαλιασμένοι μέσα στις φλόγες, εγκλωβισμένοι στην προσπάθεια τους να σωθούν τόσοι άνθρωποι. Σε χωράφι κοντά σε ταβέρνα, στο Μάτι βρέθηκαν 26 άνθρωποι νεκροί. Αφημένοι στην τύχη.  
Ο σπαραγμός των ανθρώπων που ψάχνουν για τρίτη ημέρα τους δικούς τους σε θάλασσα, στα καμμένα ή με τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους. 
Η 13χρονη που πήδηξε στο κενό για να γλιτώσει 
Μία τέτοια, τραγική ιστορία είναι του 13χρονου κοριτσιού στο Μάτι που έχασε τη ζωή του όταν, παγιδευμένο από τις φλόγε, πήδηξε σε γκρεμό, γνωρίζοντας πως από κάτω βρίσκονται βράχια.
Κάτοικοι της περιοχής περιγράφοντας τα όσα είδαν, μιλάνε για την απελπισία της 13χρονης, η οποία καιγόταν από τη φωτιά. Όταν αντιλήφθηκε πως δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής, έπεσε από ύψος 15 μέτρων. Σκοτώθηκε ακαριαία, όπως λένε.
Σύμφωνα με πληροφορίες και μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, ο πατέρας και ο αδελφός της άτυχης 13χρονης βρέθηκαν στη συνέχεια απανθρακωμένοι δίπλα στο αυτοκίνητό τους.

Έμεινε δίπλα στον ανάπηρο άντρα της και κάηκαν μαζί στο Μάτι
Συγκλονιστική είναι και η ιστορία του 72χρονου οδοντίατρου από τα Τρίκαλα ο οποίος έχασε τη ζωή του στη φωτιά στην Αττική μαζί με τη γυναίκα του η οποία έμεινε μαζί του. Λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μετακινηθεί. Η σύζυγός του αν και είχε τη δυνατότητα να μετακινηθεί παρέμενε ως το τέλος δίπλα του και τον ακολούθησε στο θάνατο.
Οι ανθρώπινες ιστορίες συγκλονίζουν
Στο σπίτι τους στο Μάτι εγκλωβίστηκαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με τα εγγόνια τους που φιλοξενούσαν, μαζί με την νταντά τους. Η τελευταία και τα παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν προς τη θάλασσα, ενώ το σπίτι το είχε κυκλώσει η φωτιά. Το ηλικιωμένο ζευγάρι ειδοποίησε τηλεφωνικά ότι αδυνατεί να φύγει. Ακολούθησε μπαράζ τηλεφωνημάτων των οικείων προς την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους διασώστες για να σπεύσουν και να τους σώσουν. Η Αστυνομία κατάφερε και μπήκε στο σπίτι γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα και ενημέρωσε αρχικώς ότι δεν είδαν κανέναν. Δυστυχώς, μετά από λεπτομερέστερη αναζήτηση εντόπισαν το ζευγάρι απανθρακωμένο.Όπως όλα δείχνουν, η γυναίκα ενώ είχε τη δυνατότητα να διαφύγει, προτίμησε να ακολουθήσει τον σύντροφο της ζωής της, στον θάνατο.
Ψάχνουν στη θάλασσα
Διακόσια μέτρα βορειότερα διασώστες αναζητούν στη θάλασσα αλλά και σε κάθε καμένο διαμέρισμα τέσσερις αγνοούμενους, εκ των οποίων έναν πατέρα με την ανήλικη κόρη του. Ο γιος του εντοπίστηκε νωρίτερα πνιγμένος στη θάλασσα. Πυροσβέστες που έσπευσαν από την επαρχία για να συνδράμουν συγκλονίζουν όταν μας λένε ότι τα απανθρακωμένα πτώματα που εντοπίζουν έχουν συρρικνωθεί τόσο πολύ από τη φωτιά που μοιάζουν με παιδικές κούκλες
Γυναίκα με τα παιδιά της και τη μητέρα της στους νεκρούς στο Μάτι
Μεταξύ των θυμάτων και ακτινολόγος με τα δύο παιδιά της και τη μητέρα της που αναγνωρίστηκαν σε ένα από τα καμένα αυτοκίνητα (αναγνωρίστηκε το παιδί της και βρέθηκε η τσάντα με την ταυτότητά τους).
Όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ, η τραγική ειρωνεία είναι ότι η άτυχη συνάδελφός μας, παρουσιάστηκε για πρώτη ημέρα την Δευτέρα 23 Ιουλίου στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας με τρίμηνη μετακίνηση από το ΓΟΝΚ που υπηρετούσε. Μονογονεϊκή οικογένεια που πέρυσι στο ίδιο σπίτι χάθηκε και ο πατέρας της (σκοτώθηκε στο πηγάδι του σπιτιού)..
Τραγωδία δίχως τέλος
Κάτοικοι συγκλονισμένοι. Άλλοι σιωπηλοί κι άλλοι αγανακτισμένοι. Ολοι  μετρούν απώλειες, την απώλεια συγγενικών  και οικείων προσώπων μέχρι το καμένο σπίτι, αυτοκίνητο, κατάστημα.
Η κ. Μαρία, μόνιμη κάτοικος ενός διαμερίσματος δίπλα στη θάλασσα στο Μάτι, είδε ξαφνικά τη φωτιά μπροστά της και πρόλαβε την τελευταία στιγμή μαζί με τον άνδρα της κι έπεσαν στη θάλασσα. «Παρότι γνωρίζαμε την ακτή δεν μπορούσαμε να προσαρμοστούμε, λόγω του καπνού και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας. Όσο πλησίαζε η φωτιά, από την πολλή ζέστη και τον καπνό νιώθαμε σαν να είμαστε μέσα σε ηφαίστειο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως τόνισε, έγινε αυτόπτης μάρτυρας, τη στιγμή που ένα 13χρονο κορίτσι πήδηξε φλεγόμενο προς τη θάλασσα και τελικά έπεσε στα βράχια. Ακόμη, η κ. Μαρία επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτεία καταλογίζοντάς της ολιγωρία.
«Όλοι φταίμε και πρώτα απ' όλα οι πολίτες. Εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη από όλους. Από το πιο απλό να μαζέψουμε τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά από τις αυλές μας. Έπειτα δεν υπάρχει και σύμπνοια ανάμεσα στους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης, ο οποίος κατοικεί στο Μάτι μόνιμα εδώ και 50 χρόνια. «Οι κόποι 50 χρόνων πήγαν χαμένοι. Θα φύγω από το Μάτι, δεν μου έχει μείνει τίποτα, θα πάω να μείνω με τον γιο μου στο εξωτερικό. Πάλι καλά τη γλιτώσαμε με τη γυναίκα μου, καταστράφηκε μόνο το μαγαζί που έτσι κι αλλιώς δεν το λειτουργούσαμε φέτος. Περιμένουμε όμως ακόμα το ρεύμα...» προσθέτει στο Αθηναϊκό
Πέσαμε στη θάλασσα μαζί με τους τουρίστες
 Ο κ. Δημήτρης διατηρούσε ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία διέμεναν τουρίστες. «Η μέρα εκείνη ήταν μια κόλαση. Βλέπαμε τις φλόγες να έρχονται καταπάνω μας. Όποιος έζησε αυτή την "κόλαση" και κατάφερε να γυρίσει μπορεί να καταλάβει τι συνέβη» υπογραμμίζει. Παρότι η επιχείρησή του έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, το μόνο που τον νοιάζει είναι που κατάφεραν να επιζήσουν από αυτόν τον εφιάλτη. «Πέσαμε στη θάλασσα μαζί με τους τουρίστες που διέμεναν και τα καταφέραμε».
Λίγο πιο πάνω συναντάμε ένα ζευγάρι που καθαρίζει το σπίτι του μαζί με οικογενειακούς τους φίλους που έχουν έρθει από τη Ν. Μάκρη να βοηθήσουν. Περιγράφοντάς την ημέρα εκείνη σημειώνουν: «Κλειδωθήκαμε μέσα στο σπίτι, κλείσαμε πόρτες, παράθυρα, και είχαμε βρέξει τα πάντα. Κάηκε μόνο το υπόγειο, δεν ξέρω πώς σωθήκαμε... Η γειτόνισσα μας στο διπλανό σπίτι αγνοείται, δεν ξέρουμε αν ζει... Κόσμος έπεφτε στη θάλασσα για να σωθεί, κάποιοι τα κατάφεραν κάποιοι όχι».