Latest News

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Στο σφυρί και οι celebrities! Ποιοι έχασαν τις περιουσίες τους!

Ένα-ένα περνάνε αυτές τις μέρες σε χέρια ιδιωτών τα «παλάτια» του Λάκη Γαβαλά, που η Εφορία και οι τράπεζες βγάζουν σε πλειστηριασμό για ανεξόφλητα χρέη στο Δημόσιο και τα...
ασφαλιστικά ταμεία!
Ο ίδιος στριμώχνει εδώ και μερικούς μήνες τη ζωή του σε ένα διαμέρισμα του Κολωνακίου, έχοντας αφήσει για πάντα πίσω του τον περίφημο πύργο της Κηφισιάς, όπου έμενε. Ο εντυπωσιακός πύργος, που ανήκε κάποτε στην οικογένεια Ράλλη, θύμιζε τις αντίστοιχες κατοικίες στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη. Φεύγοντας, δεν ξέχασε να πάρει και τα δεκάδες φετίχ του: Τα καπέλα PhilipTracey και τις πανάκριβες Hermes τσάντες του.
Μεταξύ των ακινήτων που βγήκαν «στο σφυρί» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ήταν και το διαμέρισμα 4ου ορόφου του Λάκη Γαβαλά στην Αγία Παρασκευή, 151 τετραγωνικών μέτρων.
Η τιμή εκκίνησης ήταν 187.000 ευρώ, την ώρα που τα χρέη του πάλαι ποτέ επιχειρηματία στον χώρο της μόδας αγγίζουν τα 18,7 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα για τον Λάκη Γαβαλά, καθώς προ ημερών το διαμέρισμα τετάρτου ορόφου στη συμβολή των οδών Πινδάρου και Τσακάλωφ στο Κολωνάκι κατέληξε στην Εθνική Τράπεζα. Η τιμή εκκίνησης ήταν 271.000 ευρώ. Σε αυτή την τιμή πήρε η ΕτΕ το σπίτι.
Το γωνιακό διαμέρισμα, που έχει επιφάνεια 108 τ.μ., βρίσκεται στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στο Κολωνάκι και διαθέτει τέσσερα δωμάτια, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας και αποθήκη 4 τ.μ. Φέρει προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ των τραπεζών, συνολικού ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ. Κτηματομεσίτες χαρακτηρίζουν την ιδιοκτησία ως «φιλέτο», λόγω της προνομιακής τοποθεσίας, και γι’ αυτό εκτιμάται ότι η Εθνική Τράπεζα δεν θα δυσκολευτεί να το πουλήσει.
Δεν είναι ο μόνος
Ο Γαβαλάς ωστόσο δεν είναι ο μόνος κοσμικός-επώνυμος που χάνει την περιουσία του λόγω χρεών.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί ηχηρά ονόματα που λόγω της κρίσης βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να αποχωριστούν βίλες, εξοχικά, πανάκριβα αυτοκίνητα και πολυτελή σκάφη.
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι τράπεζες θα έβγαζαν σε πλειστηριασμό σπίτια των Φραγκίσκου Λεμονή (εκ των ιδιοκτητών των καταστημάτων «Καλογήρου»), Κυριάκου Γριβέα (εμπλέκεται στα δάνεια του Τ.Τ.), Κωνσταντίνου Δαφέρμου (από τους ισχυρότερους εμπόρους όπλων), Βασίλη Σταθοκωστόπουλου (διαθέτει αλυσίδες εστιατορίων και άλλων καταστημάτων αναψυχής), Μπάμπη Βωβού(του άρχοντα των γυάλινων πύργων της Κηφισίας), Έφης Μαροσούλη (κόρη του «βασιλιά» των νυχτερινών κέντρων), Αντώνη Λυμπέρη (μεγαλοεκδότης στον χώρο του lifestyle).
Βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, με πισίνες και δεκάδες υπνοδωμάτια, εκποιήθηκαν από τράπεζες μέχρι το τέλος του 2017. Το εντυπωσιακό, βέβαια, είναι το ύψος των βαρών που φέρουν όλα τα ακίνητα, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ!
Ο «πρίγκιπας» των παπουτσιών
Ο πρίγκιπας των παπουτσιών, Φραγκίσκος Λεμονής, για παράδειγμα, δεν άντεξε την κρίση και η επιχείρηση «Καλογήρου», που διατηρούσε με τα αδέλφια του, έβαλε λουκέτο φέτος τον χειμώνα. Η ζωή της οικογένειας Λεμονή λέγεται ότι ήταν υπερβολική τα τελευταία χρόνια, αφού διέθετε ακόμα και ιδιωτικό αεροπλάνο.
Αυτή η υπερβολή και κάποιοι λάθος χειρισμοί οδήγησαν σε δυσβάστακτα χρέη τον Φραγκίσκο Λεμονή, η μεζονέτα του οποίου στο Καστρί βγήκε σε πλειστηριασμό από τράπεζα στις 22 Νοεμβρίου 2017, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 870.000 ευρώ.
Θα πλειστηριασθούν και τρεις θέσεις πάρκινγκ που κοστολογήθηκαν σε τιμές μεταξύ 8.000 και 15.000 ευρώ! Η μεζονέτα συνολικού εμβαδού περίπου 600 τ.μ. διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, τρία μπάνια και φυσικά δύο walkingclosets, δηλαδή δωμάτια-ντουλάπες.
Η εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο τα χρόνια που υπήρξε πρόεδρος της ΑΕΛ έφερε στον επιχειρηματία Κώστα Πηλαδάκη δυσβάστακτα χρέη σε τράπεζες και ΔΟΥ. Στις 13 Δεκεμβρίου 2017, τράπεζα έβγαλε σε πλειστηριασμό την τριώροφη κατοικία του στο Πανόραμα της Βούλας, η οποία εκτιμήθηκε στο 1.081.000 ευρώ.
Η βίλα περιλαμβάνει υπόγειο 88 τ.μ. με χώρο στάθμευσης, πλυσταριό, δωμάτιο υπηρεσίας με WC και χώρο τύπου playroom, ισόγειο συνολικής επιφάνειας 246 τ.μ. με εσωτερική πισίνα, καθιστικό, κουζίνα και γκαρνταρόμπα, πρώτο όροφο συνολικής επιφάνειας 126,14 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια master και καθιστικό, αλλά και δεύτερο όροφο 101 τ.μ. με ακόμη δύο master υπνοδωμάτια.
Ο «άρχοντας» της Κηφισιάς
Το φθινόπωρο του 2012 ήρθε η κάθοδος για την οικογένεια του «βασιλιά» των γυάλινων πύργων Μπάμπη Βωβού και του γιου του, Άρη, όταν κατατέθηκε η αίτηση πτώχευσης της εταιρείας. Το τέλος της αυτοκρατορίας στον χώρο των κατασκευών και η «πτώση» της οικογένειας, που έζησε μεγάλες στιγμές glam στα χρόνια της υπερβολής, οδήγησαν σε πλειστηριασμό της πολυτελούς κατοικίας του Μπάμπη Βωβού στην πλατεία του Παλαιού Ψυχικού.
Η βίλα βγήκε στο… σφυρί στις 13 Δεκεμβρίου 2017 με τιμή εκκίνησης τα 2.560.000 ευρώ, ενώ φέρει αρκετά βάρη, όπως μια προσημείωση τράπεζας ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Το οικόπεδο έχει συνολική έκταση 1.053,61 τ.μ. και η μονοκατοικία εντός του έκταση περίπου 900 τ.μ. Στο υπόγειο των 340 τ.μ. συναντά κανείς λουτρό, πισίνα και μπαρ, ενώ ανεβαίνοντας στο ισόγειο υπάρχουν δύο σαλόνια με τζάκι, λουτρά και κουζίνα. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται έξι υπνοδωμάτια, εκ των οποίων το ένα έχει και εσωτερικό WC και τρία ακόμη λουτρά, εκ των οποίων το ένα μαρμαρόστρωτο, ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν ένα σαλονάκι και βεράντες.
 του Δημήτρη Σταυρόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο