Latest News

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Δημοσκόπηση: Φοβούνται οι Έλληνες θερμό επεισόδιο - Ποια χώρα θεωρούν νούμερο 1 εχθρό

Έντονα προβληματισμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη από τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στα ελληνοτουρκικά, καθώς σε έρευνα που...
δημοσιεύσει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», οι Έλληνες φαίνεται να θεωρούν την Τουρκία τον νούμερο 1 εχθρό της χώρας και μάλιστα με διαφορά από τον δεύτερο.
Σε σχετική ερώτηση και θέτοντας και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες στην εξίσωση, το 87% θεωρεί εχθρική την Τουρκία, και μόλις ένα 7% απαντά αρνητικά.
Από κει και πέρα, την Αλβανία την θεωρεί εχθρική το 47%, τα Σκόπια το 45% ενώ τη Βουλγαρία μόλις το 10%, μιας και δεν υπάρχουν διενέξεις με την γειτονική αυτή χώρα.
Στην έρευνα υπήρχε και ερώτημα σε σχέση με το κατά πόσο θεωρούν οι πολίτες ότι είναι πιθανό να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα από τους γείτονες.
  • Για την Αλβανία «Ναι» απάντησε το 27% και «Όχι» το 63%.
  • Για τα Σκόπια «Ναι» το 21% και «Όχι» το 69%.
  • Για την Βουλγαρία «Ναι» το 5% και «Όχι» το 83%.
  • Για την Τουρκία, το 78% των πολιτών απαντά πως απειλούμαστε, ενώ το 17% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.
Το 67% των πολιτών δηλώνει πως ανησυχεί έντονα για ένα θερμό επεισόδιο για την Τουρκία, ενώ το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει οργή για την γειτονική χώρα, και το ίδιο ποσοστό δηλώνει απογοήτευση από την «αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση»
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα για το αν η ένταξη των χωρών αυτών της Ε.Ε θα βελτιώσουν τις στάσεις του απέναντι στην Ελλάδα. Το «Ναι» κυριαρχεί για Αλβανία (56%), Σκόπια (57%), ενώ στην Τουρκία το 64% εκτιμά πως δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο.